Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Έρευνα της Κομισιόν για το “πακέτο” Χατζηγάκη

Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών. ΦΩΤΟ REUTERS
Από τις κινητοποιήσεις των αγροτών. ΦΩΤΟ REUTERS

Παρεμβαίνει και για τα μπλόκα η Κομισιόν, καθώς εκπρόσωπος της αναφέρει ότι Ελλάδα οφείλει να ενημερώνει τα κράτη της Ε.Ε. για την παρεμπόδιση της διακίνησης αγαθών.

Με ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη γνωστοποίησε την απόφαση της να ερευνήσει τις αντισταθμιστικές οφειλές ύψους 425 εκατ. ευρώ, δηλαδή το “πακέτο” Χατζηγάκη που καταβλήθηκε στους Έλληνες αγρότες.

Ουσιαστικά η Επιτροπή δεν αποκλείει να πρόκεται για κρατικές ενισχύσεις, αφού αμφισβητεί ότι οι φυσικές καταστροφές στη χώρα μας ήταν τόσο μεγάλες όσο δηλώθηκαν. Έτσι καταβλήθηκαν περισσότερα χρήματα από όσο έπρεπε για καταστροφές.

Όσον αφορά στα μπλόκα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα ανταγωνισμού, Τζόναθαν Τοντ απάντησε ότι η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι βασική αρχή της ΕΕ.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, οι ελληνικές αρχές είχαν την υποχρέωση να ενημερώσουν από την αρχή τα κράτη-μέλη και την Επιτροπή για ενδεχόμενη παρεμπόδιση της διακίνησης των αγαθών. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η Κομισιόν την κατάσταση και περιμένει ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αποκατασταθεί η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων. 

Την ίδια στιγμή εμπειρογνώμονες από την Βουλγαρία και την Ρουμανία βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα εμπορεύματά τους, εξαιτίας των μπλόκων των Ελλήνων αγροτών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. 

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρήσεων, Τομ Βαν Λίρουπ, διευκρίνησε ότι η συνάντηση γίνεται σε τεχνικό επίπεδο. 

1.500 τρακτέρ κρατούν όμηρο την Ελλάδα
Πήγαν να προκαλέσουν σιδηροδρομικό δυστύχημα οι αγρότες στον Προμαχώνα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε