Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εργαζόμενοι υπό δοκιμή, με 621 ευρώ μεικτά και χωρίς δικαιώματα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

“Ξέχασαν” να πουν πολλά πράγματα για τις λεπτομέρειες του νόμου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, προτίμησαν να πουν ότι δίνουν … μάχη με την Τρόικα

Τα… ψιλά γράμματα του νόμου που αφορούν στις αποζημιώσεις ούτε λίγο ούτε πολύ δείχνουν ότι
οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που καταρτίζονται για περισσότερο από δώδεκα μήνες θεωρούνται, αν δεν συμφωνηθεί ρητά κάτι άλλο από εργοδότες και εργαζόμενους, ως συμβάσεις δοκιμής!

Με λίγα λόγια ξεχάστε τη 12μηνη… δοκιμή, κάθε σύμβαση πλέον αν δεν αναφέρει ότι δεν είναι “δοκιμής” θα θεωρείται τέτοια και ο εργοδότης θα έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να την καταγγέλλει χωρίς καμία προειδοποίηση.

Παράλληλα όσοι έχουν κλείσει στη δουλειά από 12 μήνες ως δύο χρόνια με σύμβαση αορίστου χρόνου μπορεί να απολυθούν με μόνη υποχρέωση του εργοδότη να τους ειδοποιήσει ένα μήνα πριν.

Αν ο εργοδότης προειδοποιήσει ως και έξι μήνες πριν τον εργαζόμενο ότι θα τον απολύσει, τότε μπορεί να του δώσει τη μισή αποζημίωση.

Ως και δώδεκα μισθούς (μεικτά) θα χάνουν από την αποζημίωση οι εργαζόμενοι που θα ειδοποιούνται γραπτώς από τον εργοδότη ότι θα απολυθούν.

Την ίδια ώρα ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να δίνει την αποζημίωση σε διμηνιαίες δόσεις… Με λίγα λόγια και απολυμένος και στο “περίμενε” για την αποζημίωση.

Εργασιακός μεσαίωνας περιμένει όμως τους νέους. Ο νέος νόμος προβλέπει για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που είναι κάτω των 25 ετών μισθό μόλις στο 84% του κατώτατου. Θα αμείβονται δηλαδή με 621,6 ευρώ (μεικτά) αντί των 740 ευρώ που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ

Αυτό για τους “τυχερούς” που θα βρίσκουν 8ωρη εργασίας, καθώς χιλιάδες άτομα που θα βρουν δουλειά part time καταργείται η προσαύξηση 7,5% επί του καταβαλλόµενου ωροµισθίου για όσους εργάζονται με μειωμένο ωράριο για λιγότερες από τέσσερις ώρες την ηµέρα.

Καταργείται επίσης η προσαύξηση κατά 10% του ωρομισθίου για όσους εργάζονται με μειωμένο ωράριο, των ωρών που είχαν αρχικά συμφωνηθεί ημερησίως.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε