Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ερντογάν: δεν μπορώ να σταματήσω τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Σε κάποιους η παραδοχή μπορεί να προκαλέσει σοκ. Σε κάποιους άλλους ίσως αποτελέσει επιβεβαίωση της θεωρίας ότι οι πολιτικοί δεν ελέγχουν το Στρατό στην Τουρκία.

Άλλοι πάλι θα πουν ότι είναι πάγια τακτική του τουρκικού κράτους οι πολιτικοί να κάνουν τον καλό και οι στρατιωτικοί τον κακό … “μπάτσο” στις διπλωματικές τους σχέσεις.

Όπως και να ‘χει και πάλι μέσω Wikileaks η Τουρκία εκτίθεται καθώς σε τηλεγράφημα της πρεσβείας στη Χάγη, με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου 2004, καταγράφεται η ενόχληση του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπέρτραντ Μποτ από την παραδοχή του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν μπορεί να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο γιατί δεν έλεγχε τους στρατηγούς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet η Ολλανδία ζήτησε από τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν να τερματιστούν οι πτήσεις ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην οποία δόθηκε στην Τουρκία το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη.

Η συνέχιση των παραβιάσεων θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο στην παραχώρηση του καθεστώτος, ανέφερε η Ολλανδία που προέδρευε της ΕΕ εκείνο το εξάμηνο.

Η συμφωνία πρόβλεπε ακόμη ότι η Άγκυρα θα επέκτεινε την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο, κάτι που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε de facto αναγνώριση της Κύπρου. Σύμφωνα με το έγγραφο, την ίδια γνώμη είχαν και οι ΗΠΑ, ότι δηλαδή η συμφωνία της Άγκυρας είναι de facto αναγνώριση της Κύπρου.

Προφανώς το βαθύ κράτος της Τουρκίας ήθελε να αποφύγει τη de facto αναγνώριση της Κύπρου και κάπως έτσι ο Τούρκος Πρωθυπουργός “κρύφτηκε” πίσω από τη δικαιολογία…

Σε άλλο τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στην Ολλανδία, με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου, αποκαλύπτονται οι πιέσεις της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ το 2004 προς την Άγκυρα, παραμονές της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για να υπογράψει το πρωτόκολλο της Άγκυρας, κάτι που η τούρκικη πλευρά αρνούνταν.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Κλίφορντ Σόμπελ “ο Μποτ υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει τελικά να συμφωνήσει να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας (αναγνωρίζοντας την Κύπρο) και ότι ο ίδιος περιμένει να το κάνουν την τελευταία στιγμή στις 17 Δεκεμβρίου ή στις 18 Δεκεμβρίου (μετά τα μεσάνυχτα) και ότι αλλιώς δεν θα υπάρξει συμφωνία”.

Ο Μποτ είπε ότι εάν παραμείνει η θέση αυτή της Τουρκίας τότε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι, αφού αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο και πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία υπογράψει, τότε “η Κύπρος θα δεχθεί μεγάλη πίεση να αποσύρει όλες τις πρόσθετες απαιτήσεις της”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε