Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ερωτηματικό η εκταμίευση της 5ης δόσης λέει στο Νewsit o επικεφαλής της Ε.Ε στην Ελλάδα

Πάνος Καρβούνης: Καταστροφική η επιστροφή στη δραχμή και η αναδιάρθρωση, μονόδρομος η εφαρμογή του μνημονίου και γενναίων πρόσθετων μέτρων. Ζητούμενο η πολιτική συνέναιση.

Όπως δήλωσε στο Newsit o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης «αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Ε.Ε είναι ότι η κρίση συνεχίζεται και κατά το 2011 και διαφαίνεται ανάνηψη από το 2012.
Τώρα αυτό το οποίο έχει συμβεί είναι ότι η οικονομία μας χρειάζεται μια πολύ μεγάλη προσαρμογή για το λόγο ότι έχουμε μεγάλα ελλείματα, εκτόξευση του δημόσιου χρέους και έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε αυτά που παράγουμε. Συνεπώς υπήρξαν δραστικά μέτρα από το 2010 και αυτά συνεχίζονται γιατί η οικονομία μας πρέπει να εξυγιανθεί, πρέπει να μπορέσει να ζήσει μόνη της, δίχως τη βοήθεια των εταίρων της.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας το οποίο μεταφράζεται σε ένα πολύ υψηλό επιτόκιο εάν ήθελε να βγει η Ελλάδα στις αγορές για να μπορέσει να δανειστεί τα χρήματα που χρειάζεται. Μιλάμε για επιτόκιο με διψήφιο αριθμό στο 13, το 14 ή το 15%, είναι τρομακτικό επιτόκιο τη στιγμή που οι εταίροι μας μας δανείζουν με ένα επιτόκιο χαμηλότερο του 5%. Συνεπώς αυτό που μας έδωσαν από πέρυσι και μας το έχουν υποσχεθεί για 3 χρόνια είναι να μας δώσουν χρήματα με χαμηλό επιτόκιο υπό τον όρο ότι και εμείς θα κάνουμε μια δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας έτσι ώστε όταν χρειαζόμαστε χρήματα να βγαίνουμε και να τα παίρνουμε στις αγορές σε ένα επιτόκιο λογικό, όπως δανείζονται και οι άλλες χώρες”.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ 5ΗΣ ΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Ο κ.Καρβούνης ξεκαθάρισε πως “σήμερα που μιλάμε η ευρωπαϊκή επιτροπή, το ΔΝΤ και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, δηλαδή η τρόϊκα, συνεχίζει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δεν έχει τελειώσει αυτό ακόμη. Τελικός αποδέκτης θα είναι το Εurogroup το οποίο και θα αποφασίσει. Η υποχρέωση της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμα στο 7,5% χρειάζεται γενναία πρόσθετα μέτρα και αποκρατικοποιησεις. Εμείς τα μέτρα αυτά τα βλέπουμε θετικά και πιστεύω πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Πάντως αυτή τη στιγμή η 5η δόση είναι με ερωτηματικό καθώς μένει να δούμε πως η Ελλάδα εφαρμόζει τα ισχύοντα μέτρα και ποια θα είναι ακριβώς τα συμπληρωματικά μέτρα και πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις”.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του κ.Καρβούνη

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ

Ο επικεφαλής της  Αντιπροσωπείας της Ε.Ε  στην Ελλάδα αποσαφήνισε πως “το σενάριο αυτό δεν παίζει με τίποτα, είναι καταστροφικό για την Ελλάδα, διοτι φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν οι υποχρεώσεις μας σε ευρώ μεταφράζονταν αύριο σε υποτιμημένες δραχμές και πολύ κακό για την Ε.Ε. Υπάρχει ένα σύστημα, υπάρχει μια αλληλεγγύη, υπάρχει μια κοινή οργάνωση. Όταν ένας από τους κρίκους του ευρώ σπάσει υπάρχει ένας κίνδυνος ντόμινο και μπορεί η κρίση να επεκταθεί πιο πολύ. Επομένως είναι ένα σενάριο που δε το θέλει κανείς και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ διότι ακόμη και νομικά δεν έχει προβλεφθεί από τις συνθήκες η έξοδος από το ευρώ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση για την Ελλάδα”.

Στο ερώτημα εάν αυτά τα σενάρια είναι σκοπίμως υποκινούμενα ο κύριος Καρβούνης απαντά, σαφώς δεν είναι καλόβουλα. Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει αποφασιστικά τα μετρα, για να μην υπάρχει χώρος και κακόβουλα σενάρια και νομίζω πως αυτόν τον δρόμο ακολουθεί η Ελλάδα.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του κ.Καρβούνη

ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ο κύριος Καρβούνης δεν έκρυψε πως “η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής επιτροπής για ανεργία στο 15% το 2011 και το 2012 είναι κάτι το λυπηρό γιατί πίσω από τα νούμερα υπάρχουν οι άνθρωποι. Βέβαια αυτό που έχει υπολογιστεί είναι ότι από το 2012 αρχίζει η ανάκαμψη και σιγά – σιγά η ανεργία θα μειωθεί αλλά πολύ προοδευτικά. Πρέπει να παραβάλουμε αυτό με το οποιοδήποτε εναλλακτικό σενάριο που θα επέφερε μια περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας εάν δεν είχαν παρθεί τα μέτρα και μια μεγαλύτερη ανεργία. Περνάμε τώρα την  πιο δύσκολη στιγμή της κρίσης. Εάν συνεχίσει η πολιτική εξύγιανση του χρόνου τα πράματα θα πανε καλύτερα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση γιατί εάν υπήρχε θα την είχαμε εφαρμόσει”.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του κ.Καρβούνη

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Κατηγορηματικός είναι και για τα σενάρια που μας θέλουν να πτωχεύουμε και να πηγαίνουμε σε αναδιάρθρωση. Οπως χαρακτηριστικά είπε “εάν η κυβέρνηση εφάρμοσει το πρόγμαμμα που έχει αρχίσει να εφαρμόζει θα τεθεί εκτός κινδύνου. Νομίζω πως η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης αποπροσονατολίζει τις προσπάθειες σε κάτι που θα είναι καταστροφικό. Ενώ θα έπρεπε όλη η συζήτηση να εστιάζεται πως θα ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη και πως η χώρα μας θα βγει από αυτή την κρίση. Την αναδιάρθρωση δεν τη θέλει κανείς, θα είναι μόνο αρνητική για τους πάντες. Συνεπώς θα πρέπει να σταματήσουμε την κουβέντα εδώ και να βάλουμε όλες μας τις προσπάθειες, όλες μας τις δυνάμεις για την ανάκαμψη της χώρας και για την έξοδό της από την κρίση”.

Για το εάν είναι ευχαριστημένος με τους ρυθμούς υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων ο κύριος Καρβούνης απαντά πως “το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα μπορούσε να τρέξει πιο γρήγορα, όπως επίσης θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ώστε να μην υπάρχει αυτό το έλλειμα των εσόδων που παρουσιάζεται σήμερα. Πάντως μετά από 30 χρόνια στο εξωτερικό βλέπω μεν μια Ελλάδα σε βαθιά κρίση αλλά και μια Ελλάδα που κάνει μια τρομακτική προσπάθεια η οποία δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Και δεν είναι μόνο στα δημοσιονομικά αλλά και στα διαρθρωτικά μέτρα. Υπάρχει αλλαγή σκηνικού και εγώ βλέπω μεγάλη πρόοδο. Αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να μη σταματήσουμε στα μέσα του δρόμου. Είμαι σίγουρος ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει θα πάει καλύτερα και οι εταίροι της, όλοι οι εταίροι της είναι στο πλευρό της για να τη βοηθήσουν να βγει από αυτή την κατάσταση. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα δε βρισκόταν στη ζώνη του ευρώ ή εάν δεν ήταν στην Ε.Ε. Αλλά δεν πρέπει να επαφιέμεθα στους εταιρους μας, πρέπει και εμείς να κάνουμε το καθήκον μας και να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας και να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης”.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ;

Κλείνοντας ο κύριος Καρβούνης εξήγησε πως “οι 26 εταίροι μας δεν μπορούν να καταλάβουν πως στη χώρα που έχει ανάγκη βοηθείας δεν υπαρχει ένα κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τη στιγμή που σε άλλες χώρες που έχουν πρόβλημα όπως η Πορτογαλία, όπως η Ιρλανδία, υπήρξε αυτή η συνέναιση. Τώρα κατά πόσο η συνέναιση θα είναι ένας από τους όρους δε νομίζω ότι κανείς μπορεί να το απαντήσει σήμερα. Δεν είναι ρητός όρος του μνημονίου, αλλά οπωσδήποτε τουλάχιστον διαμορφώνει ένα κλίμα και σαφώς θα έπρεπε να υπάρχει. Το κλίμα δεν είναι καλό. Όταν δεν είναι καλό το κλιμα θα πρέπει να πείσουμε αυτόν που θα μας δανείσει ότι τα χρήματα θα πάνε σε καλή μεριά και ότι υπάρχει το απαιτούμενο κοινό μέτωπο, ώστε όποιος και εάν είναι στην κυβέρνηση σήμερα ή αύριο θα αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο αυτά τα προβλήματα. Συνεπώς η συνέναιση είναι άκρως ευκτέα”.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης του κ.Καρβούνη

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Ε.Ε. εκτιμάται αύξηση της ανεργίας μέχρι το 2012 αγγίζοντας το 15% , το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί από το 10.5% του ΑΕΠ το 2010 σε 9.5% το 2011, φθάνοντας το 9,3 το 2012. Τα δύο τελευταία ποσοστά είναι υψηλότερα από αυτά που περιέχονται στο μνημόνιο – 7,6 ΚΑΙ 6,5 αντίστοιχα – γιατί δε λαμβάνουν υπ όψη τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία όμως η κυβέρνηση φαίνεται αποφασιμένη να πάρει.  Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 157,7% το 2011, ενώ όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012 με τον δείκτη ανάπτυξη να αποκτά θετικό πρόσημο +1.1%.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε