Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Έρχεται εννιαία βάση πτητικών μέσων των τριών Σωμάτων Ασφαλείας

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας τους βρίσκονται τα σχέδια για τη δημιουργία ενιαίας βάσης πτητικών μέσων και των τριών Σωμάτων Ασφαλείας

 ενώ προς την ολοκλήρωση της βαίνει και η οικονομικοτεχνική μελέτη για την εξοικονόμηση των πόρων που θα επιφέρει η κεντρική συνδιαχείριση.

Μιλώντας στο newsit κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε ότι το πιο πιθανό είναι η βάση να δημιουργηθεί στο Τατόι, εκεί που ήδη έχουν μεταφερθεί από το Κοτρώνι τα ελικόπτερα του Λιμενικού Σώματος.

Στόχο αποτελεί, σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία να εγκατασταθεί η τεχνική βάση και η βάση διοίκησης και των 30 ιδιόκτητων ελικοπτέρων Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού, ούτως ώστε όταν και όποτε χρειάζεται, τα πληρώματα τους να διατίθενται σε όλες τις επιχειρησιακές δράσεις που συντελούνται στο έδαφος.

Για παράδειγμα, ελικόπτερο του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής σε καταδίωξη αστυνομικού ενδιαφέροντος, ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και του ΠΣ σε θαλάσσιες περιπολίες κι έρευνες για οικονομικούς μετανάστες, ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και του ΛΣ σε περιπολίες για δασικές φωτιές.Η συγκεκριμένη προσπάθεια χρονολογείται από το 2003.

Κατά τους ειδικούς πάντως, αν και η πρόθεση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κρίνεται ως θετική, προτάσσονται ωστόσο κάποιες καίριες και δομικές προϋποθέσεις.

Το πράγμα φαίνεται να κολλάει στην έλλειψη των χρημάτων, δεδομένου ότι η πιστοποίηση μιας τεχνικής βάσης, προσωπικού και τεχνικών μέσων- εξοπλισμού κοστίζουν πανάκριβα.

Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερα από 10 εκατομ. ευρώ κοστίζει μόνο ένα μικρό υπόστεγο.

Βέβαια παντού υπάρχουν προσφερόμενες λύσεις, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση με την έκπτωση σε χρήμα, συνεπώς και με την έκπτωση στην ασφάλεια των πτήσεων. Όπως για παράδειγμα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, θα μπορούσαν να προσληφθούν τεχνικοί της πρώην Ολυμπιακής που τώρα ελλείψει αντικειμένου απασχόλησης κάθονται άπραγοι.

Πως όμως θα μπορέσουν να πειστούν οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες ή η εξουσιοδοτημένη επιτροπή της ΥΠΑ να εγκρίνει τέτοιου είδους χαμηλής ασφάλειας και κόστους προδιαγραφές σε κτιριακή υποδομή και οτιδήποτε άλλο συνεπάγεται η λειτουργία μιας τεχνικής- επισκευαστικής βάσης;

Η λύση μάλλον θ’ αναζητηθεί, όπως σπεύδουν να ερμηνεύσουν οι ειδικοί, στην αλλαγή του επιχειρησιακού καθεστώτος. Από civil operations όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά, θα γίνει μετάπτωση σε προδιαγραφές Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό όμως όπως σημειώνεται, εγκυμονεί κινδύνους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε