Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Έρχεται λουκέτο στους παιδικούς σταθμούς του ΙΚΑ;

Έρχεται λουκέτο στους παιδικούς σταθμούς του ΙΚΑ;

450 παιδιά και 57 εργαζόμενοι μόνο στην Αττική κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο από τον ερχόμενο Σεπτεμβριο καθώς το ΙΚΑ δεν έχει δώσει δεκάρα από την αρχή του έτους στην Παιδική Στέγη. Οι εργαζόμενες μητέρες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν έχουν χρήματα για ιδιωτικό παιδικό σταθμό και δεν ξέρουν που θα αφήσουν τα παιδιά τους.

Βόμβα μεγατόνων αναμένεται να σκάσει στα νοικοκυριά  που τα παιδιά τους πηγαίνουν στους παιδικούς και βρεφονηπιακους σταθμούς της Παιδικής Στέγης.

Εως σήμερα όσοι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους στην παιδική στέγη πληρώνουν μόνο το 1/3 των τροφείων και τα υπόλοιπα 2/3 καλυπτονταν από το ΙΚΑ. Δηλαδή από το ποσό των 330 ευρώ το μήνα που είναι το κόστος για κάθε παιδάκι, ο γονιός έδινε 135 ευρώ μηνιαίως και το ΙΚΑ τα υπόλοιπα 195 ευρώ.

Ομως από την 1η Ιανουαρίου 2012 που το ΙΚΑ εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ σταμάτησε η χρηματοδότηση προς την παιδική στέγη με αποτέλεσμα ο κίνδυνος του λουκέτου να είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Οπως δήλωσε στο Νewsit o Γιώργος Γιωργούδης, Διευθυντής της Παιδικής Στέγης Αττικής “το πρόβλημά μας είναι πως από 1/1/2012 δεν έχουμε πάρει δραχμή από το ΙΚΑ με αποτέλεσμα η παιδική στέγη Αττικής που έχει 5 βρεφονηπιακούς σταθμούς σε Θησείο, Κερατσίνι, Ν.Κόσμο, Αμπελόκηπους και Πειραιά να κινδυνεύει με λουκέτο από τον Σεπτέμβριο. Το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς έχουμε περιπου 450 παιδιά και 57 εργαζόμενους. Η παιδική στέγη υπάρχει εδώ και 80 χρόνια και δεν έπαψε να λειτουργεί ούτε επί Κατοχής”.

H Μαρία Θεοδώρου ειναι μία μόνο από τις εκατοντάδες μητέρες που κινδυνευει να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα.
Οπως δήλωσε στο Newsit “είμαι καθαρίστρια και με την οικονομική κριση δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στην ανατροφή του παιδιού. Η κατάσταση είναι ένα μαρτύριο“.

Οπως δήλωσε στο Νewsit ηΖαχαρούλα Λεκάκη, διευθύντρια της παιδικής στέγης στον νέο κόσμο “εδώ φιλοξενούνται παιδια που οι γονείς είναι άνεργοι ή με χαμηλά εισοδήματα ή μονογονεϊκων οικογενειών, ανύπαντρων μητέρων, όπου οι γονείς είναι άνεργοι η με χαμηλά εισοδήματα. Η κατάσταση είναι απελπιστική”.

Σε απόγνωση και η κυρία Γεωργία Κουλίζου που πηγαίνει στην παιδική στέγη την 4χρονη κόρη της η οποία δηλωσε στο Newsit “παίρνω 400 ευρώ το μήνα και και το κόστος ενός ιδιωτικου παιδικού σταθμού είμαι 300 ευρω . Δεν ξέρω πως θα τα καταφέρω”.

Εως τώρα πάντως οι γονείς δεν έχουν αναγκαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς όλοι οι παιδικοί σταθμοι λειτουργούν με χρηματοδότηση από τα αποθεματικά του Ιδρύματος λογω και της εξαιρετικής δουλειάς που κάνουν οι εργαζόμενοι.  Ουτε στις παροχές έχει γίνει κάποια αλλαγή. Τα παιδάκια εξακολουθούν να τρέφονται με κρέας 3 φορές την εβδομάδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αύξηση του αριθμού των αιτήσεων σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς

Λουκέτο σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς λόγω … οικονομίας;
 

Εκτός παιδικών σταθμών τα μισά παιδιά – Σε απόγνωση οι γονείς

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε