Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Έρχεται μαχαίρι και στα επιδόματα ανεργίας – Στο 20% η ανεργία το 2011;

Διπλό σοκ ανεργίας έρχεται τους επόμενους μήνες. Ένας στους δύο ανέργους θα βγει από τις λίστες του ΟΑΕΔ σύμφωνα με το μνημόνιο. Στο 20% αναμένεται να φτάσει η ανεργία το 2011!

Περικοπή των επιδομάτων ανεργίας φαίνεται πως υπάρχει μέσα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ενώ την σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Σεπτέμβριο αναμένεται και αύξηση της ανεργίας.
 
Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” προβλέπεται διπλασιασμός του ποσοστού ανεργίας και “έξωση” από τις λίστες του ΟΑΕΔ για τον ένα στους δύο επιδοτούμενους ανέργους. Δηλαδή περισσότεροι Έλληνες χωρίς δουλειά με λιγότερους δικαιούχους τους επιδόματος ανεργίας των 454,25 ευρώ τον μήνα!
 
Στους επόμενους μήνες, οι συνθήκες εργασίας θα είναι ασφυκτικές. Επισήμως η κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Αν.Λοβέρδου ομολογεί ότι έρχεται έκρηξη της ανεργίας, λόγω και της λήξης της τουριστικής περιόδου. Συνδικαλιστικοί φορείς μάλιστα, έχουν αποτυπώσει τις εφιαλτικές εκτιμήσεις τους για αύξηση του ποσοστού από το 12% που είναι τώρα στο 15-16% εντός του έτους αλλά ακόμη και στο 20% την επόμενη χρονιά.
 
Η κυβέρνηση στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, έχει περιλάβει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που προγραμματίσθηκε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011, στα οποία περιλαμβάνεται η χορήγηση επιδομάτων ανεργίας “με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων ευρώ.”.
 
Τι σημαίνει αυτό;
 
Σήμερα οι άνεργοι που παίρνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ φτάνουν τις 184.709 άτομα ενώ το ύψος του επιδόματος είναι 454,25 ευρώ το μήνα. Σε ετήσια βάση με τα σημερινά δεδομένα, η δαπάνη φτάνει στο 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει μια “εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ” που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση θα πρέπει να βγουν από τις λίστες του ΟΑΕΔ ένας στους δύο επιδοτούμενους ανέργους. Δηλαδή σχεδόν 100.000 άτομα που σήμερα έχουν τα απαιτούμενα κριτήρια και παίρνουν το επίδομα δεν θα μπορούν να το εισπράττουν το αργότερο σε ένα χρόνο από τώρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε