Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Έρχεται σε μια βδομάδα η ρύθμιση για τα αυθαίρετα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Ποιο θα είναι το κόστος
– Ποιοι δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση
– Νέος Οικοδομικός κανονισμός και κατάργηση πολεοδομιών

Των… ημιυπαίθριων λοιπόν θα γίνει από βδομάδα και για τα αυθαίρετα. Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή σχεδόν αμέσως μετά την αλλαγή “φρουράς” στο υπουργείο αφού στη μετά Μπιρμπίλη εποχή μπ’ηκε μπρος το σχέδιο εσόδων.

Με στόχο ως και 1,5 δισ. και μάλιστα άμεσα το ΥΠΕΚΑ προωθεί τη ρύθμιση που δεν θα νομιμοποιεί τα αυθαίρετα, αλλά θα δίνει συγχωροχάρτι στους ιδιοκτήτες για 40 χρόνια.

Όσοι σπεύσουν να κάνουν ρύθμιση θα πληρώσουν και θα γλιτώσουν την κατεδάφιση.

Ολες οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές όμως ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δείξει να κατανοεί τις θέσεις των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που ζητούν ο υπολογισμός του προστίμου ανέγερσης να γίνεται με ενιαίο συντελεστή, χωρίς κλιμακώσεις και με βάση τον τύπο:
Εμβαδόν αυθαιρέτου x Τιμή ζώνης αντικ. προσδιορισμού X 10%
Μειωτικός συντελεστής 50% για:
*Κύρια και μοναδική κατοικία
*Υπόγεια – βοηθητικούς χώρους
*Όλα τα κτίσματα προ του 2004

Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να υπολογίζουν οι ιδιοκτήτες και ένα “εξτρά” έξοδο. Και εδώ θα υπάρχει αμοιβή μηχανικού, η οποία όλα δείχνουν ότι θα γίνεται και πάλι με το παράδειγμα των ημιυπαίθριων, το κόστος θα ανακοινωθεί σύντομα, μαζί με τις άλλες λεπτομέρειες.

Μένει επίσης να διευκρινιστεί αν θα υπάρχει έκπτωση στο τελικό πρόστιμο “νομιμοποίησης” στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα για εφάπαξ εξόφληση.

Με τη ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να μεταβιβάζουν το ακίνητο, ωστόσο οι διάφοροι αναδρομικοί φόροι μεταβίβασης κληρονομιάς κλπ μάλλον… μένουν, όπως έγινε με τα δημοτικά τέλη στους ημιυπαίθριους.

Σε καμία περίπτωση πάντως στη ρύθμιση δεν θα μπουν αυθαίρετα σε αιγιαλό, δάση, καταπατημένες εκτάσεις κλπ.

Παράλληλα έρχεται και ο νέος ΓΟΚ που χαρακτηρίζεται “πράσινος” με την ταυτόχρονη αλλαγή στον τρόπο έκδοσης των αδειών που θα σημάνει και την κατάργηση των πολεοδομιών όπως της ξέρουμε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου μέσα σε τρεις ημέρες οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται εάν μπορούν να χτίσουν, ενώ όταν δοθεί η σχετική έγκριση -μετά την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών- μέσα σε πέντε ημέρες εγκρίνεται η άδεια δόμησης με ευθύνη του μηχανικού.
Έτσι, η ευθύνη δεν θα ανήκει στους Δήμους, αλλά στο μηχανικό και τον ιδιοκτήτη, γεγονός που εκτιμάται ότι θα περιορίσει την διαφθορά στις πολεοδομίες.

Διαβάστε επίσης:
Αυθαίρετα: το σώζεις με 10% της αξίας!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε