Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Έτοιμοι για μάχη για το σχέδιο Αθηνά

Έτοιμοι για μάχη για το σχέδιο Αθηνά

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο παιδείας προγραμματίζουν για το απόγευμα σπουδαστές ενω οι πανεπιστημιακοί δηλώνουν αποφασισμένοι να “δώσουν αγώνα για τη μη εφαρμογή αυτής της πολιτικής”

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» και μετά την παρουσίασή του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Το απόγευμα σπουδαστές απο διάφορα ΤΕΙ έδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Την ίδια ώρα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε επιστολή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αναφέρεται για άλλη μια φορά στους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στη δημιουργία ενός νέου Πανεπιστημίου με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πέντε Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Σύμφωνα με την πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΟΠΑ) «συστήνεται ένα καινοφανές στην νομική τάξη ΝΠΔΔ, που αποτελείται από επί μέρους ΝΠΔΔ, σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο περί ΑΕΙ, όπου τα ΑΕΙ αποτελούνται από σχολές. Μοιραίο είναι τα υφιστάμενα ΝΠΔΔ που συμμετέχουν ως μέλη τού «Αδαμάντιος Κοραής» να μετατραπούν σε Σχολές. Με την διαπίστωση αυτή τεκμηριώνεται η βάσιμη πλέον ανησυχία μας ότι το «Αδαμάντιος Κοραής» σημαίνει συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΟΠΑ. Σημαίνει κατασπατάληση και απαξίωση ενός μεγάλου επιστημονικού κεφαλαίου και μιας ακαδημαϊκής παράδοσης, που έχει σωρευθεί με μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία 90 και πλέον χρόνια. Σημαίνει υποβάθμιση πτυχίων, καθώς και περιορισμούς και αποκλεισμούς για τους φοιτητές μας».

Οι Πανεπιστημιακοί δηλώνουν αποφασισμένοι να «δώσουν αγώνα για τη μη εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που με ανομολόγητους στόχους, αγνοεί την αριστεία, την εξωστρέφεια και την κοινωνική λογοδοσία -στόχους που συστηματικά και με διεθνώς αναγνωρισμένη επιτυχία διακονεί το ΟΠΑ- δημιουργεί επιπλέον αχρείαστες γραφειοκρατικές δομές και καταδικάζει το ΟΠΑ σε συρρίκνωση, απαξίωση και υποβάθμιση».

Η πρυτανεία δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ρύθμιση για το Πανεπιστήμιο Αδαμάντιος Κοραής και δηλώνει ότι «ως ακαδημαϊκή κοινότητα θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση της αυτοτέλειας του ΟΠΑ, της αυτονομίας του και της απρόσκοπτης λειτουργίας και προόδου του προς όφελος της νεολαίας του και της προόδου της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην πατρίδα μας». Με την έκφραση αυτή η πρυτανεία υπονοεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) με ανακοίνωση της για το σχέδιο «Αθηνά» υποστηρίζει ότι αυτό το σχέδιο που έχει κατατεθεί «παρεκκλίνει σημαντικά από την κοινώς αποδεκτή αρχή του εξορθολογισμού του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και άλλα ποιοτικά κριτήρια, διατηρώντας σε πολλές περιπτώσεις τις παθογένειες του παρελθόντος, που το ίδιο φιλοδοξούσε να θεραπεύσει. Δεν πείθει για το αδιάβλητο των επιλογών του, ούτε ανταποκρίνεται στους στόχους που το ίδιο το Υπουργείο είχε θέσει, επιχειρείται δε η ταχύτατη χωρίς διάλογο θέση σε ισχύ του και χωρίς έγκυρο νομοθετικό έρεισμα».

Διαβάστε

Κρήτη: Παραιτήθηκαν τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας – Στους δρόμους οι σπουδαστές για το σχέδιο “Αθηνά”

Βγήκαν ξανά στους δρόμους οι φοιτητές για το σχέδιο “Αθηνά”

Φ.Π.Ψ.: Επ’ αόριστον αναστολή των μαθημάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο “Αθηνά”

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Δήμαρχος Λεβαδέων για το σχέδιο “Αθηνά”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε