Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Έτοιμοι να μπλοκάρουν την πασχαλινή έξοδο οι βενζινοπώλες!

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Κλειστά την Πέμπτη τα πρατήρια βενζίνης λόγω της 24ωρης απεργίας των βενζινοπωλών, που απειλούν να μπλοκάρουν ακόμη και την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα!

Το αν οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, θα αποφασιστεί σε νέα συνέλευση του κλάδου την Κυριακή. Αν όμως η πρόταση του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλη Κιούσης για παράταση της απεργίας γίνει δεκτοί, οι κάτοικοι των πόλεων που θέλουν να γιορτάσουν το Πάσχα εκτός των τειχών, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα!

Ο κ. Κιούσης τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, με την προϋπόθεση ότι θα επιβληθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης (διυλιστήρια, εταιρείες και πρατήρια).

Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του κλάδου για τις πρόσφατες αυξήσεις φόρων οι οποίες, όπως είπε, έχουν προκαλέσει μείωση της ζήτησης βενζίνης κατά 15% με αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν και οι στόχοι για τα έσοδα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Όπως παρατήρησε ο κ. Κιούσης, ο φόρος στη βενζίνη είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην ΕΕ και η τιμή η τρίτη υψηλότερη, ενώ από το 2005 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 106% και ο ΦΠΑ κατά 16,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για κάθε λίτρο καυσίμων το 61,36% είναι φόροι, το 31,77% η τιμή διυλιστηρίου, το 3,51% το κέρδος των εταιριών και το 3,36% το κέρδος των πρατηριούχων.

Αναφορικά με την παραπομπή στον εισαγγελέα πρατηριούχων που δεν δήλωσαν τις τιμές πώλησης στο παρατηρητήριο καυσίμων (η δήλωση είναι υποχρεωτική με Αγορανομική Διάταξη), ο πρόεδρος της ΟΒΕ είπε ότι η πλειοψηφία των πρατηριούχων δεν δηλώνουν τις τιμές για τεχνικούς λόγους, και ζήτησε λίγες ημέρες παράταση προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση.

Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου του όγκου καυσίμων που μπαίνουν και βγαίνουν στα πρατήρια, ενώ διαμαρτύρονται και για την παράνομη, όπως επισημαίνουν, αναδρομική αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον περασμένο Φεβρουάριο, με διαδικασία που επιβάρυνε τους ίδιους.

Και ενώ οι βενζινοπώλες διαμαρτύρονται για τις αποδείξεις οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν την αισχροκέρδεια που κάνουν εις βάρος τους οι πρατηριούχοι. Χθες η βενζίνη σε αρκετά πρατήρια έφτασε να πωλείται ακόμη και 1,65 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι από 1η Απριλίου όλα τα πρατήρια είναι υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις ρίχνοντας κι άλλο λάδι στην φωτιά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρία μεροκάματα για ένα ντεπόζιτο βενζίνη!

Ντόμινο ανατιμήσεων λόγω ΦΠΑ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε