Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

e-trikala: η πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας!

e-trikala: η πρώτη ψηφιακή πόλη της Ελλάδας!

H πρώτη ψηφιακήπόλη της Ελλαδας είναι τα Τρίκαλα και είναι περήφανη γι΄αυτό. Πάνω απ΄όλα όμως το e-trikala έγινε απαραίτητο και χρήσιμο στην καθημερινή ζωή των Τρικαλινών.

To πρόγραμμα της Τηλε-πρόνοιας, το Σύστημα Ευφυών Μεταφορών και η δεωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ στα περισσότερα σημεία της πόλης είναι μονο οι ναυαρχίδες του πρωτοποριακού ψηφιακού προγράμματος.

H etrikala A.E. είναι μια νεοεμφανιζόμενη εταιρία, που σχηματίστηκε εντός του Δήμου Τρικαίων, με δραστηριότητα στους τομείς των νέων ευρυζωνικών τεχνολογιών. Ο Δήμος είναι ο βασικός μέτοχος, έχοντας στην ιδιοκτησία του το 99%, ενώ το υπόλοιπο 1% ανήκει στο τοπικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Η ύπαρξή της ως Ανώνυμη Εταιρία ξεκίνησε από την 8η Απριλίου του 2008, αλλά η δράση της ως δημοτικό έργο  ξεκίνησε το 2004. Το e-Τρίκαλα στοχεύει στην ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) εφαρμογών, προσανατολισμένη στη βελτίωση της καθημερινής ζωής σε μια πόλη μεσαίου μεγέθους. Η εφαρμογή της πρώτης Ψηφιακής Πόλης της Ελλάδας στα Τρίκαλα, είναι ένα γεγονός που επιτεύχθηκε μέσα από πολλά έργα και εφαρμογές.

Μετά τη δυνατότητα παροχής δωρεάν internet σε όλους τους Δημότες, οι πολίτες μπορούν να περιηγηθούν στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες ή ακόμη και να πραγματοποιήσουν συναλλαγές χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα του Δήμου.

Δεδομένου ότι ο Δήμος Τρικκαίων λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των πολιτών, δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο Τηλε – πρόνοιας, χρησιμοποιώντας υποδομές τηλεματικής για τη παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ). Ο αριθμός των πολιτών που έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα είναι περίπου 300 ενώ οι περιπτώσεις που μπορούν να παρακολουθηθούν και να εξυπηρετηθούν είναι αυτές ατόμων με χρόνια καρδιολογική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονολογικά προβλήματα και υπερτασικών. Μέσα από απλά μέσα, τα οποία μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν και από τους ασθενείς, γίνεται καταγραφή της εκάστοτε κατάστασης ενώ τα ιατρικά δεδομένα ή τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης, αποστέλλονται μέσω τηλεπικοινωνιακής διασύνδεσης και μεταβιβάζονται στο σύστημα πληροφορικής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Τρικάλων ή στον αντίστοιχο ιδιώτη θεράποντα ιατρό που τους παρακολουθεί.

 

Μέσω του ISISEMD (Ευφυές σύστημα για την ανεξάρτητη διαβίωση και προσωπική φροντίδα των ηλικιωμένων ομάδων του πληθυσμού με γνωστικά προβλήματα ή ήπιες μορφές άνοιας) , έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν «έξυπνες» οικίες εθελοντών ασθενών στα πρώτα στάδια άνοιας. Οι αισθητήρες που διαθέτουν οι «έξυπνες» οικίες είναι σε θέση να ειδοποιούν το κέντρο τηλεπρόνοιας και τους συγγενείς του ασθενή για κάποιο πρόβλημα ή κίνδυνο λόγω των προβλημάτων μνήμης του ασθενή π.χ. ξεχασμένο διακόπτη κουζίνας, ανοιχτή πόρτα, απώλεια προσανατολισμού σε εξωτερικό χώρο, αδυναμία εκτέλεσης μιας εργασίας κτλ.

Με βάση την παραπάνω εμπειρία και υπό ανάπτυξη υποδομές, ο Δήμος Τρικκαίων θα μπορέσει στο μέλλον να επεκτείνει τις εφαρμογές αυτές για την εξυπηρέτηση επιπλέον ασθενών και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπου είναι δύσκολη η άμεση φυσική πρόσβαση.

Το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα (G.I.S.) αποτελεί τον ψηφιακό οδηγό πόλης στον οποίο οι πολίτες και οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω διαδικτύου και μέσω των κινητών συσκευών τους.

Ένα έργο, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών της πόλης των Τρικάλων, είναι το Σύστημα Ευφυών Μεταφορών. Πλέον, με τη βοήθεια επαγωγικών βρόγχων, διαχειριζόμαστε τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης, παρακολουθούμε τον στόλο και το δίκτυο των αστικών λεωφορείων και σαν αποτέλεσμα, ενημερώνονται οι πολίτες για την κυκλοφοριακή κίνηση.

Η νέα ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων www.trikalacity.gr προσφέρει στον επιχειρηματία και πολίτη, εκτός από γενική πληροφόρηση και ειδησιογραφία, δυνατότητες υποβολής αιτήσεων, πιστοποιητικών, άμεσης εξυπηρέτησης σε τυποποιημένες καθημερνές διαδικασίες (π.χ. καταβολή Δημοτικών τελών), και άλλες υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το απόλυτο και σίγουρα πρωτοποριακό «εργαλείο» Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο ο κάθε Τρικαλινός Δημότης, από οποιοδήποτε σημείο της χώρας ή του πλανήτη, έχει ελεύθερα στα χέρια του, είναι το edialogos. Μέσω της ιστοσελίδας www.edialogos.gr οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα ενεργής συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Δήμου, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Για τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών οι οποίοι δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, υπάρχει πάντα το 2ο Περιφερειακό Κ.Ε.Π. του Δήμου Τρικκαίων. Προσφέρει άμεση εξυπηρέτηση και εύκολη πρόσβαση ακόμη και οδικώς καθώς βρίσκεται έξω από τη ζώνη του κέντρου της πόλης. Ο μελλοντικός στόχος είναι να γίνει ηλεκτρονικό Κ.Ε.Π.

Όπως δήλωσε στο newsit o Διευθύνων Σύμβουλος της Ε-ΤRIKLA Α.Ε. , Οδυσσέας Ράπτης, ” όταν σκεφτήκαμε την ψηφιακή πόλη πριν 7 χρόνια πολύ λίγοι πίστεψαν στην προσπάθεια και πολύ λιγοτεροι κατάλαβαν. Σήμερα έχουμε καταφέρει οι Τρικαλινοί να συναλλάσονται από το σπιτι τους με όλες σχεδόν τις υπηρεσίες, ακόμη και να μιλάνε με τον γιατρό τους δίχως να μετακινηθούν. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως συγκαταλεγόμαστε στις 21 ψηφιακά ενήμερες πόλεις του κοσμου με πανευρωπαϊκή αναγνώριση”.

Ακούστε τι είπε στο newsit o Διευθύνων Σύμβουλος της e-trikala A.E

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε