Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Έχει παγίδες και κρυφά χαράτσια η “νομιμοποίηση” των αυθαιρέτων

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Τι θα γίνει με τεκμήρια και φόρο περιουσίας
– Χαράτσια από Δήμους για τα τέλη κλπ
– Υποχρεωτική η ρύθμιση αλλιώς… μπουλντόζα
– Ποιοι χάνουν από την “νομιμοποίηση” χιλιάδων ακινήτων
– Όλα όσα θα προβλέπει το νομοσχέδιο

Μέσα σε 15 μέρες ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο. Ήδη είναι γνωστό ότι σε σχέση με τα σημερινά και ανείσπρακτα πρόστιμα τα νέα θα είναι μειωμένα και άλλα θα διαγραφούν πλήρως. Το πρόστιμο συντήρησης θα πάψει να υφίσταται. Η “τακτοποίηση” θα γίνει μία κι έξω.

Το κόστος της τακτοποίησης (για 30-40 χρόνια, δεν μπορεί να νομιμοποιηθούν πλήρως) σε ποσοστό θα είναι σε σχέση με το σημερινό μειωμένο από 50% ως 80%.

Για να υπολογίσετε πόσο θα πληρώσετε πρέπει να μάθετέ πρώτα απ’ όλα την τιμή ζώνης. Το 10% της τιμής ζώνης το πολλαπλασιάζετε επί τα τετραγωνικά του ακινήτου και έχετε το κόστος.

Αν το αυθαίρετο είναι η κύρια κατοικία σας θα πρέπει να περιμένετε την τελική ανακοίνωση γιατί όλα δείχνουν ότι το πρόστιμο θα είναι ακόμη μικρότερο.

Υπόγεια και βοηθητικοί χώροι που χτίστηκαν αυθαίρετα σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα κοστίσουν όσο και οι ημιυπαίθριοι.

Μειωμένο θα είναι το κόστος και για τα αυθαίρετα πριν το 2004

Αν και το κράτος καίγεται για έσοδα, δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις που θα φτάνουν σε βάθος χρόνου τους 36 μήνες.

Οι “εξτρά” χρεώσεις

Μετά απ’ αυτά θα πρέπει να υπολογίσετε και την αμοιβή του μηχανικού που θα βάλει την υπογραφή του κάτω από την άδεια. Η αμοιβή αυτή δεν έχει καθοριστεί (ίσως να γίνει με βάση το πρότυπο των ημιυπαίθριων ίσως όμως και με βάση ό,τι ισχύει για μια οποιαδήποτε άδεια)

Το “νόμιμο” πλέον κτίσμα θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δηλωθεί στην εφορία. Αυτό θα σημάνει και την φορολόγησή του. Διπλά, αφού θα συνυπολογιστεί και στο τεκμήριο και στο φόρο ακίνητης περιουσίας και το “μπουγιουρντί” θα έρθει με το εκκαθαριστικό.

Πως θα υπολογιστεί η νέα αυξημένη περιουσία; Πολύ απλά με βάση την αντικειμενική της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο. Όμως αυτές δεν είναι οι μόνες “εξτρα” χρεώσεις που πρέπει να υπολογίσετε.

Θυμηθείτε μονάχα τι έγινε με τα δημοτικά τέλη και τους ημιυπαίθριους και πολλαπλασιάστε το επί το εμβαδόν ενός ολόκληρου σπιτιού. Τα τέλη των δήμων θα έρθουν και κανείς δεν γνωρίζει από πότε θα μετράνε.

Ποιοι χάνουν

Χαμένοι βγαίνουν όλοι οι νόμιμοι στην πέριξ περιοχή. Ξαφνικά θα βγουν στην αγορά χιλιάδες ακίνητα τα οποία θα μπορούν να πουληθούν να μεταβιβαστούν κλπ. Ο ανταγωνισμός θα φέρει μείωση των τιμών ωστόσο θα σημάνει και τη συρρίκνωση του εισοδήματος για όσους … πήγαν με το Σταυρό στο χέρι τόσα χρόνια.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε