Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Εικόνα ντοκουμέντο από την έκρηξη στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο – Έξι οι τραυματίες – Έρευνες για τα αίτια της φωτιάς

Φωτογραφία NewsIt
, Φωτογραφία NewsIt

– Η φωτιά ξέσπασε σε διυλιστήριο των ΕΛΠΕ που ήταν κλειστό λόγω συντήρησης
– Η κατάσταση των τραυματιών: Με εγκαύματα 70% διασωληνωμένος στο Θριάσειο ένας 31χρονος
– Δυο άνδρες θα μεταφερθούν στο “Γεννηματάς”
– Κόσμος έσπαγε πόρτες για να σωθεί, δεν χτύπησε ο συναγερμός καταγγέλει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλων
– Έχει σβήσει εντελώς η πυρκαγιά – Διερευνώνται στα αίτια που την προκάλεσαν
– Εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργο

Έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε, από άγνωστη ακόμη αιτία, σε δεξαμενή των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο περίπου στις 08:30 το πρωί της Παρασκευής.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει πως το ατύχημα συνέβη σε μονάδα παράγωγης όπου εκδηλώθηκε φωτιά και στη συνέχεια έκρηξη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο του συμβάντος βρέθηκαν καύσιμα, κάτι που παραπέμπει σε διαρροή.

Πηγές των ΕΛΠΕ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μεταξύ της εκδήλωσης φωτιάς και της έκρηξης, μεσολάβησε διάστημα περίπου δέκα λεπτών, γεγονός που απέτρεψε χειρότερες επιπτώσεις από το ατύχημα.



Αμέσως μόλις ξέσπασε η φωτιά, ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική και οχήματά της έσπευσαν στο σημείο αλλά δεν έγινε επέμβαση από τους πυροσβέστες. Την κατάσβεση της φωτιάς είχε αναλάβει το τμήμα πυρασφάλειας των διυλιστηρίων. Από τα 10 πυροσβεστικά που έσπευσαν στα διυλιστήρια, τρία παρέμειναν στο σημείο για παν ενδεχόμενο.

Άμεσα εκκενώθηκε το διυλιστήριο, οι εργαζόμενοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία, οι εργασίες συντήρησης έχουν σταματήσει ενώ η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο από την πυροσβεστική των ΕΛΠΕ.

Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, το συγκεκριμένο διυλιστήριο ήταν κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο νέος διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης.



Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

«Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες».

Η κατάσταση των τραυματιών

Με εγκαύματα στο 70% του σώματός του νοσηλεύεται, διασωληνωμένος, στο Θριάσιο νοσοκομείο ένας από τους τραυματίες, ένας άνδρας 31 ετών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Iatropedia.gr. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα, επίσης διασωληνωμένος, ένας 43χρονος, ενώ ένας άνδρας 29 ετών έχει υποστεί με ελαφρά εγκαύματα.

Σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε στο NewsIt ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Πάνος Ευσταθίου, στο Αττικό Νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί δυο άνδρες κάτω των 35 ετών. Ο ένας έχει εγκαύματα και θα μεταφερθεί στη ΜΕΘ του “Γεώργιος Γεννηματάς”, ενώ ο δεύτερος θα μεταφερθεί στη Μονάδα Εγκαυμάτων του “Γεννηματάς”. Ο τρίτος τραυματίας έχει επίσης εγκαύματα και τον κρατάνε στη ΜΕΘ του Αττικόν.

Ακούστε τη δήλωσή του στο NewsIt…

Κινητοποίηση των εργαζομένων

Λίγη ώρα αφού έσβησε η φωτιά, εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ έκλεισαν την Εθνική, έξω από τα διυλιστήρια με συνέπεια να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.



Ο πρόεδρος του Συνδκάτου μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης κατήγγειλε ότι δεν χτύπησε ποτέ ο συναγερμός, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρχουν και εγκλωβισμένοι, λέγοντας πως η εικόνα που υπάρχει δεν τους επιτρέπει το να αποκλείσουν το ενδεχόμενο. “Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στη δεξαμενή. Κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει”.

Όπως είπε δε, κόσμος έσπαγε πόρτες για να βγει και να γλιτώσει! “Μιλάμε για 3.000 άτομα που δουλεύει ο ένας πάνω στον άλλον”, είπε.

Μιλώντας στο NewsIt είπε ότι η έκρηξη έγινε στις 08:20 το πρωί στη μονάδα 303. “Απ’ ό,τι μας λένε οι συνάδελφοι έγινε διαρροή υδρογόνου που σημαίνει ότι δεν είχαν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης ώστε να είναι κενές υγραερίων οι δεξαμενές και οι σωληνώσεις για να μπορούν να γίνουν εργασίες”, είπε ο κ. Πουλικόγιαννης.

Ακούστε τη δήλωσή του στο NewsIt…

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν

1. Δε χτύπησε ο συναγερμός

2. Δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, κόσμος αναγκάστηκε να σπάσει πόρτες και κλειδαριές για να μπορέσει να διαφύγει

3. Επειδή ήθελαν να τελειώσουν πολύ γρήγορα το έργο, σχεδόν στο μισό χρόνο από ότι θα έπρεπε, έχουν προσληφθεί εργαζόμενοι που δεν είναι ειδικευμένοι

4. Οι εργαζόμενοι δούλευαν 12ωρα και 16ωρα μέσα σε άθλιες συνθήκες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ, ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ, ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε