Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η φοροαπαλλαγή πρώτης κατοικίας δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμιο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι η φοροαπαλλαγή για την πρώτη κατοικία μόνο για τους κατοίκους της Ελλάδας, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, που δικαίωσε την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας παραβιάζουν τις αρχές της Ε.Ε. και έχουν αποτρεπτικό χαρακτήρα έναντι των προσώπων, που δεν κατοικούν στην Ελλάδα και περιορίζουν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ένωσης.

Όπως υποστηρίζει το Δικαστήριο, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, απαλλαγή από τον φόρο για την αγορά πρώτης κατοικίας αποκλειστικά και μόνο για τους αγοραστές που κατοικούν μονίμως στην Ελλάδα και, κατ’ εξαίρεση, για τους Έλληνες που δεν κατοικούν στη χώρα οι οποίοι έχουν εργασθεί στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι ετών.

Η Επιτροπή άσκησε προσφυγή κατά της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι, χορηγώντας απαλλαγή από τον φόρο, αφενός, αποκλειστικά και μόνο στα πρόσωπα που κατοικούν μονίμως στην Ελλάδα, αλλά όχι και στα πρόσωπα που δεν κατοικούν εκεί και έχουν την πρόθεση να εγκατασταθούν μελλοντικώς, και, αφετέρου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αποκλειστικά και μόνο σε Έλληνες υπηκόους, κατά την αγορά πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, η χώρα μας εισάγει ρητή διάκριση εις βάρος των κατοίκων του εξωτερικού οι οποίοι δεν είναι Έλληνες υπήκοοι.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε