Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ευθύτατη απειλή Ερντογάν εναντίον Κύπρου-Ισραήλ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Απροκάλυπτα πλέον ο Τούρκος Πρωθυπουργός αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου και του Ισραήλ για έρευνες για φυσικό αέριο και δεν διστάζει πλέον να αποκαλύψει ότι η διένεξη με το Ισραήλ μετά την επίθεση στα πλοία που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα είναι απλά η αφορμή.

Στη συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτός του ότι αναφέρει ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα συνοδεύει πλοία που μεταφέρουν βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, προχωράει ένα (μεγάλο) βήμα πιο πέρα στο θέμα του φυσικού αερίου και των ΑΟΖ (Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών).
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός (για πρώτη φορά) αμφισβητεί ανοιχτά το δικαίωμα του Ισραήλ στις έρευνες αναφέροντας μάλιστα:
“Γνωρίζετε ότι το Ισραήλ έχει αρχίσει να διακηρύσσει πως έχει το δικαίωμα να ενεργεί σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες στη Μεσόγειο” για να συμπληρώσει ανοιχτά πως η Τουρκία θα εμποδίσει αυτό το ενδεχόμενο:
“Η Τουρκία θα είναι αυστηρή στην άσκηση του δικαιώματος ελέγχου των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο και έχει λάβει μέτρα για να εμποδίσει το Ισραήλ να εκμεταλλευθεί μονομερώς τους φυσικούς πόρους”
Παίζοντας και πάλι το παιχνίδι του “πατέρα των μουσουλμανικών κρατών” στην περιοχή επικαλείται τις αντιδράσεις του Λιβάνου στην ανακήρυξη της ΑΟΖ Ισραήλ-Κύπρου για να στρέψει τα πυρά του ευθέως και εναντίον της Κύπρου αναφέροντας, όχι τυχαία, πως η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη του ψευδοκράτους.
“Το Ισραήλ έχει αρχίσει να εγείρει δικαιώματα επί αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Θα δείτε ότι δεν θα είναι ο κάτοχος αυτών των δικαιωμάτων, διότι η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου, έχει λάβει μέτρα στην περιοχή και θα είναι αποφασιστική και προσηλωμένη στο δικαίωμά της ελέγχου των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο”.
Η όποια διπλωματική γλώσσα έχει εγκαταλειφθεί με αυτόν τον τρόπο και πλέον γίνεται λόγος για απειλές χρήσης όπλων και μάλιστα κλιμακούμενες, όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των ερευνών από την Κυπριακή Δημοκρατία

Διαβάστε επίσης:
Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν – Στέλνει τα τουρκικά πολεμικά στη Γάζα

Η Τουρκία ετοίμασε “Σχέδιο Γ” για τις σχέσεις με το Ισραήλ – Τι προβλέπει

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε