Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Φάρμακα “Made in India”

Φάρμακα “Made in India”

Τη στιγμή που η ανάπτυξη είναι το βασικό ζητουμενο για την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση ευνοεί ουσιαστικά τα ξένα ακριβά φάρμακα, σπρώχνοντας ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε “λουκέτα”.

Η υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη είχε σχεδιάσει το νέο σύστημα τιμολόγησης που εξασφάλιζε αφενός μεσοσταθμική μείωση 20% και αφετέρου διατηρούσε τις ισορροπίες στην αγορά. Ωστόσο, τα εσωτερικά προβλήματα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ανέτρεψαν όλο τον σχεδιασμό του υπουργείου με αποτέλεσμα τώρα να εξετάζονται διάφορα σενάρια για να ικανοποιήσουν τους αντιφρονούντες αλλά και να παρουσιάσουν ένα ορθολογικό και βιώσιμο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων.

Μία συζήτηση που ξεκίνησε για τον περιορισμό των δαπανών υγείας εκφυλίστηκε τελικά με ευθύνη κυβερνητικών παραγόντων, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων βουλευτών σε κοκορομαχία ποιος θα μειώσει περισσότερο τις τιμές των φαρμάκων, η κατανάλωση των οποίων αποτελεί μόνο το 20% των συνολικών δαπανών υγείας.

Η συζήτηση ξέφυγε από τον έλεγχο και πέρασε στις σατυρικές εκπομπές και στα λαϊκής κατανάλωσης έντυπα.

Όμως όλοι που δηλώνουν επαϊοντες ξεχνούν ότι η συζήτηση αφορά κατά κύριο λόγο εκτός από τους υπεύθυνους για τα δημοσιοοικονομικά και πολλές εύρωστες και δυναμικές επιχειρήσεις με 15.000 εργαζόμενους και μεγάλα επενδυτικά προγράμματα σε εξέλιξη. Eπίσης ξεχνούν ότι με την καθυστέρηση που δημιούργησαν αυξάνουν την φαρμακευτική δαπάνη κατά 2,7 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως.

Αυτή την στιγμή αν τελικά η κα υπουργός υποχωρήσει στις πιέσεις των λαϊκιστών ένας ακόμη κλάδος της Ελληνικής οικονομίας θα καταρρεύσει και χιλιάδες εργαζόμενοι θα περάσουν την πόρτα του  ταμείου ανεργίας.

Η αγορά των φαρμάκων θα κατακλυστεί  από εισαγόμενα ακριβά φάρμακα των πολυεθνικών εταιρειών αλλά και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα από την Ινδία και την Κίνα.
Συγχρόνως η φαρμακευτική δαπάνη θα εκτιναχθεί αλλά και η πολιτεία θα αντιμετωπίσει την οργή των ασθενών όταν θα διαπιστώσουν ότι το ασφαλιστικό ταμείο τους χορήγησε φάρμακο ‘made in India’.

Την ύστατη στιγμή η κα Κατσέλη θα πρέπει να βρει το πολιτικό θάρρος να επαναφέρει το σύστημα τιμολόγησης που εκπόνησε με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης και να εξηγήσει στους φωνασκούντες ότι το σύστημα διασφαλίζει την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, την επάρκεια της αγοράς και την ποιότητα των κυκλοφορούντων φαρμάκων.

Όσο για τους διαφωνούντες  καλό θα είναι να στρέψουν και την προσοχή τους και στις άλλες δαπάνες υγείας (διαγνωστικά, νοσοκομειακά υλικά, εξετάσεις κλπ) που αποτελούν το 80% των συνολικών δαπανών υγείας, δεν ελέγχονται αγορανομικά όπως συμβαίνει με τα φάρμακα και όπου γίνεται πραγματική  διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Φαρμακοποιοί : Τέλος τα φάρμακα για τους δημοσίους υπαλλήλους

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε