Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Φάσκει και αντιφάσκει ο Ρουμπινί

(ΦΩΤΟ REUTERS)
(ΦΩΤΟ REUTERS)

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει,» δήλωσε ο Nouriel Roubini, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

στο CNBC.com στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
«Κοιτάξτε, θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από την Κίνα,» συμπλήρωσε ο Roubini.

Εκτίμησε πως αν η κατάσταση γίνει πολύ άσχημη, η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να διασώσει την Ελλάδα καθώς είναι πολύ μεγάλη απειλή για την νομισματική ένωση.

“Η Ισπανία μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ε.Ε. από την Ελλάδα “

Νωρίτερα ωστόσο, ο ίδιος δήλωνε στο πρακτορείο Bloomberg ότι «σημαντικότερο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την Ελλάδα» είναι η περίπτωση της Ισπανίας.

Όπως εξήγησε, η Ισπανία είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε., με σημαντικό πρόβλημα χρέους, υψηλότερη ανεργία, μεγαλύτερη απώλεια ανταγωνιστικότητας σε σχέση με το 10% της Ελλάδας και με τις τράπεζές της σε πολύ δυσχερή θέση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βραχυπρόθεσμα δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, εκτίμησε ότι η νευρικότητα των αγορών θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη υψηλότερα τα spreads των ελληνικών ομολόγων και ανέφερε ότι στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα, αυτό θα επηρέαζε και τις τράπεζες της Γερμανίας.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ TRICHET

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet επανέλαβε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα την στήριξή του στα σχέδια της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012.

“Πιστεύω ότι δεν είναι απλώς ρεαλιστικό, αλλά επίσης απαραίτητο στις παρούσες απαιτητικές συνθήκες να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος. Επικροτώ την φιλοδοξία. Επικροτώ τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2012”, είπε ο Trichet, σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον κύκλο των αρνητικών σχολίων γιά την ελληνική οικονομία, περιγράφοντάς την με τα πιό μελανά χρώματα.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε