Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Φέτος το “κουστούμι” των 300 ευρώ στους επαγγελματίες

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

“Παγίδες” για συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και .. περαιτέρω συρρίκνωση των επενδύσεων, “κρύβει” το επιπλέον “ψαλίδι” στις κρατικές δαπάνες, αλλά και η “αναθεώρηση” εσόδων, που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει την “τρύπα” 612 εκατ. ευρώ, η οποία “άνοιξε” μετά την απόσυρση της διάταξης για αναδρομική επιστροφή του φορο-μπόνους από αποδείξεις.

Σύμφωνα με νέες διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, για να καλυφθούν τα 600 εκατ. ευρώ, προωθείται για φέτος:

1. Η επιβολή τέλους για τους επιτηδευματίες ύψους 300 ευρώ για κάθε έναν. Από αυτό το μέτρο αναμένεται αύξηση των εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., από το επόμενο έτος υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ορίζεται ως εξής:

α) Για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε τετρακόσια (400) ευρώ ετησίως,
β) Για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους, σε πεντακόσια (500) ευρώ ετησίως,

Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

2. Περαιτέρω μείωση του εφάπαξ των συνταξιούχων κατά 50 εκατ. ευρώ.
Ηδη, ο υπουργός Οικονομικών είχε «ανεβάσει» την μείωση των δαπανών για τα εφάπαξ από 120 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά στα 200 εκατ. ευρώ. Τώρα «ψαλιδίζει» και άλλο τις σχετικές δαπάνες κατά 250 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, από το εφάπαξ των συνταξιούχων θα εξοικονομηθούν τελικά 130 εκατ. ευρώ παραπάνω. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτό σημαίνει πως θα μειωθεί σημαντικά το εφάπαξ.

3. Και νέα μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου κατά 50 εκατ. ευρώ.

4. Περαιτέρω εξοικονόμηση ύψους 50 εκατ. ευρώ από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.

5. Επιπλέον, μείωση των επιχορηγήσεων για το ΤΑΠ-ΟΤΕ κατά 50 εκατ. ευρώ.

6. Νέο «ψαλίδι» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 100 εκατ. ευρώ. Έτσι, η περικοπή του ΠΔΕ για φέτος θα ανέλθει στα 950 εκατ. ευρώ, σε μία χρονιά που οι επενδύσεις χρειάζονται όσο ποτέ.

Διαβάστε επίσης:
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο Μεσοπρόθεσμο – “Ταφόπλακα” στις αποδείξεις και νέες δύσκολες προϋποθέσεις για τα επιδόματα

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που απορριφθεί το Μεσοπρόθεσμο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε