Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Finos Film: Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος…

Finos Film
Φωτογραφία από Facebook / Finos Film Official

Μια απίστευτη ιστορία από έναν μεγάλο του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Φιλοποίμην Φίνος, ιδρυτής και “ψυχή” της Finos Film και η Metro Goldwyn Mayer…

Ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες παραγωγούς κινηματογράφου. Ήταν ο ιδρυτής της ελληνικής κινηματογραφικής εταιρείας Finos Film, της οποίας η πρώτη ταινία γυρίστηκε το 1939. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 175 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασσικές…

Ο Φίνος και η άγνωστη ιστορία με την Metro Goldwyn Mayer!

1η Σεπτεμβρίου σήμερα πριν… 55 Σεπτεμβρίους έλαβε χώρα μια εκπληκτική ιστορία στην οποία πρωταγωνίστησε ο Φιλοποίμην Φίνος. Διαβάστε την όπως περιγράφεται στο επίσημο site της finosfilm.com:

“Από το 1943 μέχρι το 1977, ο Φιλοποίμην Φίνος απογείωσε τον Ελληνικό κινηματογράφο, με 186 συνολικά παραγωγές που δικαίωσαν το έργο ενός μεγάλου παραγωγού. Ήταν για πολλά χρόνια μέλος της επιτροπής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ διατέλεσε πρόεδρος των Ελλήνων παραγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 1962, ο Φιλοποίμην Φίνος αρνήθηκε τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή στην κορυφαία κινηματογραφική εταιρεία Metro Goldwyn Mayer”.

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας πως είπε χαριτολογώντας: «Στο Xόλιγουντ δεν θα με άφηναν να σκαλίζω τις κάμερες με το κατσαβίδι μου». Και συμπλήρωνε: «Eκεί κάνουν σινεμά με το μυαλό, εδώ κάνουμε με την καρδιά». Αποδείκνυε έτσι την βαθιά αγάπη του για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας.

Οι αμέτρητες διακρίσεις της “ψυχής” της Finos Film

Το άρθρο στο οποίο περιέχεται αυτή η ιστορία έχει τίτλο “Διακρίσεις του Φιλοποίμενα Φίνου”. Και περιγράφει το απίστευτο εκτόπισμα που είχε ο Φίνος, αλλά και την ιστορία που έγραψε στον ελληνικό κινηματογράφο.

Χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα αναφέρει: “Ο Φίνος διακρίθηκε όσο κανένας άλλος άνθρωπος του Ελληνικού κινηματογράφου για τις γνώσεις του σε τεχνικά ζητήματα και τις ευρεσιτεχνίες του. Με αχώριστο σύντροφο το κατσαβίδι του, το ένστικτό του και την απαράμιλλη ευρηματικότητά του, ήταν ικανός να επιδιορθώνει κάθε είδους μηχάνημα, ακόμα και να το διαλύει, κατασκευάζοντάς το από την αρχή”.

Φίνος
Φωτογραφία από: finosfilm.com

Και συνεχίζει το άρθρο: “Πριν ακόμα φτάσουμε στην εποχή που ο Φίνος αποφάσισε να γυρίσει την πρώτη του ταινία, το «Τραγούδι του Χωρισμού», είχε στο ενεργητικό του δύο σημαντικές επιτυχίες, οι οποίες, αμφότερες, αποτελούν σταθμό για τα κινηματογραφικά δρώμενα στη χώρα μας. Και οι δύο έχουν να κάνουν με τον ήχο:

Το 1930 κατασκεύασε ηχοληπτικό μηχάνημα και το εγκατάστησε στον θερινό κινηματογράφο Αλκαζάρ, με αποτέλεσμα να γίνει εκεί η πρώτη προβολή ομιλούσας ταινίας σε θερινό σινεμά της Ελλάδας.

Το 1935 κατασκεύασε ελληνικό ηχοληπτικό μηχάνημα με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου του, ηλεκτρονικού στο επάγγελμα, Ιωάννη Σαλλίβερου, χάρη στο οποίο έγινε η πρώτη ομιλούσα ταινία του Ελληνικού Κινηματογράφου, «Το Τραγούδι του Χωρισμού» (1940), με τον Φίνο να είναι σκηνοθέτης, για πρώτη και τελευταία φορά, και υπεύθυνος βέβαια για όλο το τεχνικό μέρος της ταινίας. Την παραγωγή την έκανε η «Σκούρας Φιλμ».

Πηγή: finosfilm.com

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις