Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Φόρουμ Μεταναστών: Δεν διοργανώσαμε την κατάληψη στη Νομική

“Στηρίζουμε τα αιτήματα των μεταναστών αλλά δεν τους φέραμε εμείς απο την Κρήτη”, αναφέρει ανακοίνωση. Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία δηλώνουν οι μετανάστες.

“Δεν είχαμε καμία σχέση με τη διοργάνωση της διαμαρτυρίας ή τη μετακίνηση ανθρώπων από την Κρήτη όπως εσφαλμένα διατυπώθηκε από διάφορα ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους. Από την πρώτη στιγμή ενημερώσαμε τους απεργούς ότι πρόκειται για μια παρακινδυνευμένη προσπάθεια με κινδύνους παρεκτροπών, που δεν θα συμβάλλουν στην επίλυση των αιτημάτων τους” αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και με την οποία απαντά στις επικρίσεις ποτυ δέχθηκε, σύμφωνα με τις οποίες αποτελεί τον διοργανωτή της κατάληψης της Νομικής από τους 250 απεργούς πείνας.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το Φόρουμ στήριξε από την πρώτη στιγμή τα αιτήματα των μεταναστών απεργών πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες το Φόρουμ χρηματοδοτείται από το ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζεται ότι το Φόρουμ δεν έχει λάβει χρηματοδότηση από κανέναν. Συμμετέχει όμως ως εταίρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όποτε μπορεί και έχει πάρει δωρεές από σχολεία, ιδρύματα και άλλους φορείς. “Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει ούτε στελέχη, ούτε δικά του γραφεία και φιλοξενείται σε χώρους των μελών του. Ένα από τα αιτήματά του εδώ και χρόνια είναι να υπάρξει επίσημη χρηματοδότηση (από τμήμα του παραβόλου που πληρώνουν οι μετανάστες την ανανέωση της άδειας παραμονής τους), ώστε να καταστεί δυνατή η εκπροσώπησή τους” αναφέρεται, θίγοντας μια από τις βασικές ελλείψεις στην Ελλάδα στην ένταξη μεταναστών. Στα άλλα κράτη της ΕΕ σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, οι οργανώσεις μεταναστών χρηματοδοτούνται από το κράτος αφού θεωρούνται συνομιλητές στα μέτρα που λαμβάνονται γι αυτούς.

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών διευκρινίζει ότι δεν ανήκει σε συγκεκριμένο κομματικό χώρο, ότι υποστηρίζει το νόμο για την χορήγηση ιθαγένειας καθώς αποτελεί ένα από τα ουσιαστικότερα μέτρα ένταξης και ότι έχει ασκήσει επανειλημμένως κριτική στο νόμο 3386/2005 για τη νομιμοποίηση, τα προβλήματα του οποίου αποτελούν την αιτία της κατάστασης που ζούμε σήμερα. Τέλος, σημειώνει ότι η επίθεση κατά του προέδρου του κ. Αχμέτ Μοαβία έχει ως στόχο να χτυπηθεί η εκπροσώπηση των μεταναστών και η παρουσία τους ως συνομιλητών στη μεταναστευτική διαδικασία.

“Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την απεργία πείνας”

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι μετανάστες αναφέρουν οτι οι ίδιοι πήραν την πρωτοβουλία γι’ αυτή τη μορφή αγώνα, χωρίς τη μεσολάβηση κομμάτων, οργανώσεων και προσώπων. “Θεωρούμε οτι “η χώρα που ζούμε έχει δημοκρατία και πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμφωνίες” αναφέρουν και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία, παρά τις πιέσεις και τις κακές συνθήκες του χώρου. “Καλούμε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να σταθεί αλληλέγγυος στο δίκαιο αγώνα μας για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια” καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Οι  22 μετανάστες, οι οποίοι μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε χώρους αλληλεγγύης, μεταφέρθηκαν και αυτοί στο κτίριο της οδού Ηπείρου, προκειμένου να συνταχθούν με τους ομοεθνείς τους. Οι Γιατροί του Κόσμου και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις φροντίζουν για την υγειονομική κατάσταση των μεταναστών. Εχουν μεταφέρει χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες, ενώ γιατροί έκαναν προληπτικές εξετάσεις στους απεργούς. 104 άνθρωποι ζουν σε αντίσκηνα, που έχουν στηθεί στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, ενώ οι υπόλοιποι 123 παραμένουν στον πρώτο όροφο και στο ημιυπόγειο του κτιρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Δεν χωράνε όλοι στην Υπατία! – Είναι ο ένας πάνω στον άλλον – Zητούν να πάνε αλλού

Πως άνοιξε η πόρτα της Υπατίας – ‘Ολο το παρασκήνιο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε