Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Φωτογραφίζουν τον αποστολέα του δέματος βόμβα – Τα νέα στοιχεία που ερευνά η ΕΛ.ΑΣ

Φωτογραφίζουν τον αποστολέα του δέματος βόμβα – Τα νέα στοιχεία που ερευνά η ΕΛ.ΑΣ
Η αστυνομία φοβάται συνεχή χτυπήματα όσο θα διαρκεί η δίκη των φερόμενων ως μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Ποια είναι τα πέντε νέα στοιχεία που ερευνά η αντιτρομοκρατική.
Έναν νέο κύκλο επιθέσεων των καταζητούμενων μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με δέματα-βόμβες εναντίον δικαστικών λειτουργών και αστυνομικών φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από τη χθεσινή αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού με στόχο τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη.
 
Μάλιστα σύμφωνα με “Το Βήμα”, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν φόβους ότι ίσως τα επόμενα εικοσιτετράωρα υπάρξει νέο χτύπημα που θα «πλαισιώσει» τη χθεσινή απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο της λεωφόρου Μεσογείων. Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι λόγω σύλληψης μελών της και αποδυνάμωσης του εκτελεστικού της βραχίονα η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θα επιλέξει να στέλνει έναν ή δύο φακέλους-βόμβες ανά… τακτά χρονικά διαστήματα όσο θα διαρκεί η δίκη των φερόμενων ως μελών της οργάνωσης.
 
Ακόμη πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα βρίσκεται σ΄ ένα μεταβατικό στάδιο και επιχειρείται η στρατολόγηση νέων ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, προκειμένου ν΄ αποκτήσει μεγαλύτερη «ισχύ πυρός».
 
Ο συναγερμός στο υπουργείο Δικαιοσύνης σήμανε λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν υπάλληλος του υπουργείου ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. ότι έχει εντοπιστεί ένας ύποπτος φάκελος στα εισερχόμενα του υπουργείου. Στο υπουργείο δεν υπάρχει σκάνερ ελέγχου δεμάτων. Αμέσως ειδοποιήθηκαν πυροτεχνουργοί.
 
Από την έρευνα προέκυψε ότι ο φάκελος είχε σταλεί το πρωί της Τρίτης από εταιρεία ταχυμεταφορών στη Νέα Ιωνία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν και σημειώματα το περιεχόμενο των οποίων εξετάζει η Αντιτρομοκρατική.
 
 
Τα συμπεράσματα των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής από την ανάλυση των στοιχείων της χθεσινής επίθεσης
 
1. Με βάση την περιγραφή της υπαλλήλου εταιρείας ταχυμεταφορών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μεταφορέας του φακέλου-βόμβας ήταν ένας 32χρονος που καταζητείται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και στον οποίο οι αστυνομικοί αποδίδουν «ηγετικό ρόλο» στη συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα. Ο 32χρονος, που περιγράφεται ως μελαχρινός, γεροδεμένος, ύψους περίπου 1,80, και ο οποίος φορούσε κοστούμι και παλτό, συστήθηκε ως δικηγόρος, έδωσε ψεύτικο όνομα και ανέφερε ότι θέλει να στείλει τον φάκελο ως μέλος της ανύπαρκτης «Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Ασκουμένων Δικηγόρων». Ο φάκελος στην πορεία πέρασε από άλλα γραφεία και κέντρα διαλογής της ίδιας εταιρείας στου Ρέντη και στο Γαλάτσι, για να φθάσει σήμερα το πρωί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς κανείς υπάλληλος να αντιληφθεί το εκρηκτικό του περιεχόμενο.
 
2. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι αυτή τη φορά εμφανίστηκε- πιθανόν για λόγους «ασφαλείας»- μόνο ένα μέλος της οργάνωσης για να αποστείλει το δέμα-βόμβα, ενώ την 1η Νοεμβρίου έξι μέλη της οργάνωσης σε τρία «ζευγάρια» είχαν ταχυδρομήσει τα 14 δέματα-βόμβες. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αυτή η τακτική του «μοναχικού» αποστολέα δεμάτων-βομβών ίσως ακολουθηθεί και τις επόμενες ημέρες.
 
3. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη υπογραμμίζουν ακόμη ότι τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» έστειλαν για δεύτερη φορά δέματα-βόμβες από την περιοχή της Νέας Ιωνίας, αφού και ένα μέρος των 14 δεμάτων-βομβών είχε επίσης σταλεί από άλλο γραφείο ταχυμεταφορών στη Νέα Ιωνία. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πιθανολογούν ότι ίσως στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται κατάλυμα ή γιάφκα των καταζητούμενων μελών της οργάνωσης και υπενθυμίζουν ότι προ μερικών ημερών είχε εντοπισθεί μονοκατοικία στην οδό Θεμιστοκλέους στη Νέα Χαλκηδόνα όπου διέμεναν ο 23χρονος Μιχάλης Νικολόπουλος – συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Κηφισιά- και ένα ακόμη άτομο που καταζητείται για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση.
 
4. Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι παρά τις αλλεπάλληλες συλλήψεις μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» τα μέλη της οργάνωσης που είναι ελεύθερα έχουν τη δυνατότητα κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών μέσα σε δέματα και φακέλους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «τη σχετική τεχνογνωσία φέρεται ότι απέκτησαν σχεδόν όλα τα μέλη της οργάνωσης. Γι΄ αυτό και οι αλλεπάλληλες συλλήψεις δεν τους εμποδίζουν έστω και σε μικρότερη κλίμακα να συνεχίζουν την ίδια τακτική με τις βομβιστικές επιθέσεις εξ αποστάσεως». Σημειώνεται ότι, όταν την 1η Νοεμβρίου είχαν συλληφθεί οι Γεράσιμος Τσάκαλος και Παναγιώτης Αργυρού ως αποστολείς ορισμένων από τα δέματα-βόμβες, είχε εκφρασθεί η άποψη ότι ο ένας εξ αυτών ήταν ο κύριος κατασκευαστής των δεμάτων-βομβών και η οργάνωση δεν θα είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ξανά τέτοιου είδους χτυπήματα. Εκτιμήσεις που διαψεύστηκαν οικτρά…
 
5 .Τέλος, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επισημαίνουν ότι τα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης δείχνουν ειδική επιμέλεια προκειμένου τα δέματα-βόμβες να μην κινούν τις υποψίες των υπαλλήλων των εταιρειών κούριερ, ύστερα και από τις ειδικές εντολές που έχουν δοθεί σε εταιρείες ταχυμεταφορών, μετά το περιστατικό της 1ης Νοεμβρίου 2010. Γι΄ αυτό και ο αποστολέας των δεμάτων εμφανίστηκε καλοντυμένος, ώστε να πείθει ότι ήταν δικηγόρος που ήθελε να στείλει έναν φάκελο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ακόμη υπήρχε μέριμνα ώστε το σχήμα του φακέλου να μη δημιουργεί την εντύπωση ότι έχει ύποπτο περιεχόμενο. Εντύπωση προκάλεσε στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ότι στον φάκελο εμφανιζόταν ως αποστολέας η ανύπαρκτη «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Ασκουμένων Δικηγόρων», ενώ στις προηγούμενες αποστολές δεμάτων-βομβών οι αποστολείς ήταν υπαρκτά πρόσωπα ή φορείς. Πιθανολογείται ότι αυτό έγινε για να μην παρέχεται η δυνατότητα στους ελεγκτές των δεμάτων να επαληθεύσουν την αποστολή τους από τα ονόματα που αναφέρονται στο δέμα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, εκείνο που κίνησε τις υποψίες των υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν ότι στο τιμολόγιο αποστολής του δέματος υπήρχε κινητό τηλέφωνο που ήταν εκτός σύνδεσης.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης για την αποστολή του δέματος βόμβα.
 
 
Πηγη: “Το Βήμα”
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε