Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

“Φρούριο” ο Κορυδαλλός για τη δίκη για τους “Πυρήνες”

– Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας
– Ψάχνουν τα εκρηκτικά με τα οποία θα γινόταν το χτύπημα λίγες μέρες πριν απο τη δίκη
– Αναζητούν 40χρονο γνώριμο της ΕΛ.ΑΣ. και γιάφκα στην Κόρινθο

Αρχίζει το μεσημέρι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που θα συνεδριάζει στην δικαστική αίθουσα των Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη των 13 κατηγορουμένων, εκ των οποίων παρόντες θα είναι μόνο οι εννέα, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”.

Η έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης έρχεται σε ένα εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα και υπό το βάρος των απειλών που εκτόξευσε η οργάνωση στην προκήρυξη με την οποία ανέλαβε το πρόσφατο χτύπημα στο Διοικητικό Πρωτδικείο. Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που θα τηρούνται εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας και έχει προβεί ήδη στον σχεδιασμό για την μετακίνηση των δικαστών που έχουν κληρωθεί να μετέχουν στην σύνθεση του δικαστηρίου.

Τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στην  δίκη οφείλονται και στο γεγονός οτι οι 5 τελευταίοι συλληφθέντες ετοίμαζαν, σύμφωνα με την αστυνομία, τρομοκρατικό χτύπημα κατά δικαστικών, λίγες ώρες πρίν απο τη δίκη. Οι φόβοι μάλιστα της αστυνομίας εντείνονται και απο το γεγονός οτι υπάρχουν 1-2 άτομα -μεταξύ των οποίων κι ένα 40χρονος γνώριμος της ΕΛ.ΑΣ.-  που δεν έχουν συλληφθεί και αναζητούνται καθώς είχαν συχνές επαφές το τελευταίο διάστημα με τους 5 προσωρινά κρατούμενους.

Παράλληλα, το γεγονός οτι η αστυνομία στη γιάφκα του Βύρωνα δεν εντόπισε τα εκρηκτικά που προορίζονταν για την επίθεση πρίν απο τη δίκη, δημιουργεί ανησυχία στους αξιωματικούς της αστυνομίας και για το λόγο αυτό οι έρευνες για νέα γιάφκα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Έρευνες στην Κορινθία

Οι έρευνες έχουν επεκταθεί και στην Κόρινθο όπου, σύμφωνα με την αστυνομία, τις τελευταίες ημέρες δύο εκ των συλληφθέντων είχαν κάνει τρία ταξίδια. Μάλιστα ήταν τέτοιοι οι “κανονισμοί” τους που χρησιμοποιούσαν όσο το δυνατό περισσότερα μέσα μεταφοράς. ‘Εφευγαν με ταξί απο το Βύρωνα, πήγαιναν στο σταθμό Λαρίσης, στη συνέχεια έπαιρναν τον προαστιακό για Ανω Λιόσια, επιβιβάζονταν σε τρένο του ΟΣΕ για Κιάτο, απο εκεί έπαιρναν λεωφορείο για Κόρινθο και μετά με ταξί κινούνταν μέσα στην πόλη. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το αν υπήρχε γιάφκα στην Κόρινθο ή αν έψαχναν για την ενοικίαση κάποιου σπιτιού.

Στη γιάφκα του Βύρωνα βρέθηκε κι ένα σχέδιο προκήρυξης αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε το NewsIt. Μεταξύ άλλων εκτός απο τη λίστα των δικαστικών με τις ενδείξεις “ναι” και “όχι” βρέθηκε και δεύτερη λίστα με τα ονόματα των δικαστικών που στην πρώτη λίστα είχαν την ένδειξη “ναι” καθώς και διευθύνσεις και τηλέφωνα.

Διαβάστε τα κομμάτια του σχεδίου της προκήρυξης στο NewsIT

Οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στη 19η τακτική ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθούν.

Στη δίκη που θα διεξαχθεί  κατηγορούμενοι είναι οι έξι προσωρινά κρατούμενοι Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, οι τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης και οι τέσσερις καταζητούμενοι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δεκατρείς βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών. Η δικογραφία αφορά και τις βομβιστικές ενέργειες της οργάνωσης, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της Λ. Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Η άκρη του νήματος για την οργάνωση άρχισε να ξετυλίγεται τον Σεπτέμβριο του 2009 οπότε η Αντιτρομοκρατική εντόπισε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, “γιάφκα” σύμφωνα με την δικογραφία, και προχώρησε στις πρώτες συλλήψεις αξιοποιώντας τα ευρήματα της από τον επίμαχο χώρο.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος Χάρης Χατζημιχελάκης πρόσφατα με δήλωση του σε διαδυκτιακό τόπο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση. Ο συγκατηγορούμενος του Παναγιώτης Αργυρού -που συνελήφθη για τα πακέτα- βόμβες με τον Γεράσιμο Τσάκαλο αδελφό του καταζητούμενου Χρήστου Τσάκαλου- με επιστολή του έχει δηλώσει “περήφανο μέλος” των Πυρήνων.

Η δίκη των 13 είναι η πρώτη από μία σειρά δικών που θα ακολουθήσουν τόσο για τους “Πυρήνες” όσο και για τον Επαναστατικό Αγώνα και άλλες υποθέσεις τρομοκρατίας που βρίσκονται στην ανάκριση με κατηγορίες για “συμμετοχή σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε