Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Φτάνει πια! Επικίνδυνο παιχνίδι με την ανοχή της κοινωνίας και το δράμα των λαθρομεταναστών

Οι χώροι που κοιμούνται ΦΩΤΟ NEWSIT

– Εντολή Παπανδρεόυ στον Χ. Παπουτσή για άμεση λύση και απόδοση ευθυνών για τη Νομική
– Σαμαράς: Το άσυλο πρέπει να καταργηθεί γιατί έχει ξεπεραστεί
– Προθεσμία λίγων ημερών έδωσε στους μετανάστες ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής
– Ακούστε τι λένε στο Newsit οι απεργοί πείνας

 

Κάποιοι στήνουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την ανοχή της κοινωνίας που βλέπει κάθε λογής ασυλία, βουλευτών, δήθεν πανεπιστημιακών χώρων, όπως πανεπιστήμια και κλειστά κτίρια να χρησιμοποιείται για να καταστρατηγηθουν νόμοι και κάποιοι να παίξουν φθηνά πολιτικά παιχνίδια.

Σε όλο αυτό το κλίμα με την κρίση και τον οικονομικό μαρασμό της κοινωνίας είναι εξαιρετικά επικίνδυνα τέτοιου είδους παιχνίδια και αρκεί μία φλόγα για να προκληθεί έκρηξη, την οποία ίσως κάποιοι να την επιδιώκουν. Αυτό που επιβάλλει η κοινή λογική είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι, προφανώς να γίνει πιο ειλικρινής και πιο ρεαλιστική η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στους μετανάστες και να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται το δράμα τους για μία ανθρώπινη διαβίωση.

Μπροστά σε όλη αυτή την ιλαροτραγωδία, η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή ήταν “να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες”. Την πληροφορία αυτή μετέφερε στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο κ. Παπουτσής στο περιθώριο της δεξίωσης που δόθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του διπλωματικού σώματος. Ο υπουργός προσέθεσε ακόμη ότι η ΕΛΑΣ τη “μόνη όχληση” που είχε σήμερα, ήταν από τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων προκειμένου να παρεμποδιστεί η επιβίβαση μεταναστών.

Στο Προεδρικό Μέγαρο επίσης ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως στην προ μηνός δήλωσή του για την ανάγκη κατάργησης του ασύλου δεν έλαβε “ποτέ” απάντηση απ΄την κυβέρνηση. “Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί”, προσέθεσε.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλε ότι ομάδα νεαρών που συνόδευε τους μετανάστες στο εσωτερικό του κτιρίου της Νομικής κράτησαν για λίγη ώρα ως ομήρους 3-4 μέλη της ΔΑΠ, οι οποίοι -όπως είπε- δέχθηκαν πίεση να συναινέσουν στην κατάληψη. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, χρειάστηκε να επέμβει μια μεγάλη ομάδα μελών της ΔΑΠ για να βγάλουν έξω τους φίλους τους.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κων.Μητσοτάκης τέλος μίλησε για ένα “δυσάρεστο” γεγονός, καθώς “δείχνει προς τα έξω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος”.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό έδωσε προθεσμία λίγων ημερών στους μετανάστες και μάλιστα τόνισε πως το πρυτανικό συμβούλιο της Νομικής θα περιμένει την ειρηνική αποχώρηση των μεταναστών πριν συνεδριάσει για το άσυλο.

Τώρα, λοιπόν, εκ των υστέρων αναζητούνται ευθύνες. “Η αστυνομία δεν έχει καμμία δουλειά να επέμβει αν δεν κληθεί”, διαμηνύει το υπ. Προστασίας του Πολίτη. “Η κατάσταση είναι εξοργιστική. Να είναι δηλαδή η Νομική καταυλισμός αφού κομματικές δυνάμεις τους οδήγησαν και τους καθοδήγησαν. Η κατάσταση που ε΄χει δημιουργηθεί έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου οφείλουν να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία.” Ταδε έφη Αννα Διαμαντοπούλου.

Οι περίπου 250 μετανάστες δεν έχουν όπως λένε οι περισσότεροι πρόβλημα εργασίας και συνθηκών διαβίωσης, ζητούν τη νομιμοποίησή τους. Στο πλευρό τους ομάδες αριστερών φοιτητών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με άλλους έκαναν αίτημα προς τις αρχές του Πανεπιστημίου να παραχωρηθεί ένας χώρος της Νομικής για τη “φιλοξενία” των μεταναστών, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης κατήγγειλε ότι η αστυνομία γνώριζε ότι οι λαθρομετανάστες θα ταξιδέψουν από την Κρήτη στην Αθήνα, αλλά δεν έκανε το παραμικρό για να αποτραπεί η κατάληψη. Αμέσως απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής ο οποίς επέρριψε ευθύνες για τη λειτουργία και ασφάλεια των χώρων του Πανεπιστημίου και την προστασία του ασύλου στις πρυτανικές αρχές και τις καλεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαχείριση της κατάστασης.

Οι φοιτητές και άλλες οργανώσεις αποφάσισαν όμως με το “έτσι θέλω” να σπάσουν λουκέτα στο χώρο του κτιρίου στη Σόλωνος, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα, δεν χρησιμοποιείται για μαθήματα, αλλά επρόκειτο να δοθεί προς χρήση τον Μάρτιο. Προετοίμασαν το χώρο και την Κυριακή το βράδυ, περίπου 250 μετανάστες που είχαν φτάσει από την Κρήτη μπήκαν στο κτίριο της Νομικής σχολής. Έγινε δηλαδή κατάληψη του χώρου από εξωπανεπιστημιακούς, όμως κανείς δεν κινήθηκε και εδώ ξεκινάει το γαϊτανάκι του παραλογισμού.

Ο πρύτανης κλείνει τη σχολή και λέει… “Αποφασίσαμε να αναστείλουμε τη λειτουργία της σχολής έως την Παρασκευή, προκειμένου να βρεθεί μία λύση για αυτούς τους ανθρώπους, ενώ την Πέμπτη η πρυτανεία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα”.

Δηλαδή ενώ αρχικά είπε όχι, τώρα κλείνει το ίδρυμα για πέντε ημέρες… θα πάρει θέση μετά από τέσσερις ημέρες και ως τότε κατάληψη του χώρου του Πανεπιστημίου … δεν έχουμε.

Αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι το τέλος οι 300 απεργοί πείνας

Δεν θα σταματήσουμε την απεργία πείνας αν δεν δωθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την νομιμοποίηση μας είπαν στο Newsit ο 28χρονος Τζαμαλ και ο 25χρονος Αχμετ. Οι νεαροί λαθρομετανάστες ζουν αρκετά χρόνια στην χώρα μας και αυτό που ζητούν είναι να βγάλουν πράσινη κάρτα ώστε να μπορέσουν είτε να ζήσουν νομιμα στην Ελλάδα, είτε να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

 
Διαβάστε επίσης:
“Κατάληψη” στη Νομική από 250 παράνομους μετανάστες

Θεσσαλονίκη: Απεργία πείνας 50 μεταναστών στο εργατικό κέντρο

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου για τα γεγονότα της Νομικής

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε