Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Φτιάχνουν “σχολείο” για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στον Έβρο μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός πρότυπου για όλη την Ελλάδα κέντρου ενημέρωσης πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Δήμος Φερών, “πατάει” πάνω στο παράδειγμα του Γκιούσινγκ της Αυστρίας… Πριν από είκοσι χρόνια, το Γκιούσινγκ ήταν μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.
Σήμερα, η ίδια πόλη αποτελεί πρότυπο χρήσης και αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκεί, λειτουργούν πλέον εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων, μονάδα παραγωγής βιομάζας από ξυλεία, που προκύπτει από τον καθαρισμό των δασών, μονάδες παραγωγής τεχνητού φυσικού αερίου από βιοαέριο, αλλά και ερευνητικό κέντρο, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βιέννης, με αντικείμενο την αξιοποίηση κάθε φυσικής μορφής ενέργειας.

Αυτό που μεσολάβησε ανάμεσα στο τότε και στο τώρα ήταν η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής του Γκιούσινγκ να βγάλει την περιοχή από το αδιέξοδο, ακολουθώντας παράλληλα τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή τη χρήσιμη εμπειρία αποφάσισε να γνωρίσει από κοντά και να αξιοποιήσει και ο Δήμος Φερών Έβρου, που τα τελευταία χρόνια κάνει σημαντικά βήματα για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πώς είναι το σχολείο που θα δημιουργηθεί: «Θα είναι ένα σχολείο, το οποίο θα επισκέπτονται φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές από όλη την Ελλάδα αλλά και τις βαλκανικές χώρες προκειμένου να ενημερωθούν για την ‘πράσινη’ ενέργεια» επισημαίνει ο δήμαρχος Φερών, Γιώργος Ούστογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος, με την υποστήριξη πάντα του δήμου Γκιούσινγκ της Αυστρίας, θα προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα στην προετοιμασία σχεδίου, που θα κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Παράλληλα, δρομολογείται συνεργασία με τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, που εξειδικεύεται στο αντικείμενο αυτό, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Επίσης, θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης ενώ ήδη ενημερώθηκαν σχετικά οι επικεφαλής των συνδυασμών, που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και η δημοτική αρχή Αλεξανδρούπολης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε