Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Γ. Παπακωνσταντίνου: “Αρχίζουμε να βλέπουμε φως”

Θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, πιστεύει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων είπε ότι: “Θα δείτε την ελληνική οικονομία να φτάνει και να ξεπερνάει τους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος”.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο πρώτο οκτάμηνο 2010 το έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κατά 7 δισ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωσή του συνολικά κατά 12 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Σημείωσε ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για το πώς θα πάει η οικονομία το 2010 “δεν έπεσε έξω”, αφού προβλέφθηκε ύφεση 4% -και στο πρώτο εξάμηνο αυτή διαμορφώθηκε όντως στο 3%.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε ακόμη των κυβερνητικών μέτρων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ασκεί τη μοναδική οικονομική πολιτική, που μπορεί να ασκηθεί αυτή τη στιγμή, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Αναφορικά με τις καθυστερήσεις, που καταλογίζονται στην κυβέρνηση, στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, ο υπουργός επεσήμανε ότι “καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν έχει αναλάβει τόσες πρωτοβουλίες σε δέκα μήνες”.

Επιπλέον, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι η κυβέρνηση βλέπει σταδιακά φως στο τούνελ: “Είμαστε όρθιοι ως κοινωνία. Το κλίμα αλλάζει. Έχουν αρχίσει να μιλάνε για ελληνική αναγέννηση”, σημείωσε.

Ξεκινάει η διαδικασία για την “πιστωτική επέκταση”

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να μπει σταδιακά στη γραμμή εκκίνησης η διαδικασία για τη σύναψη “συμβολαίου” μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, με αντικείμενο την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, ιδίως των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω συγκεκριμένων συμφωνιών ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Το συμβόλαιο αυτό, για το οποίο θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με τις τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προανήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: “Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι θα δούμε ανάλογη πιστωτική επέκταση με το συνολικό ποσό που διατίθεται, θα κάνουμε ότι μπορούμε”.

Γ.Κασιμάτης: «Στραπάτσο» στις επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, σκληρή γλώσσα, σε σχέση με τις αλλαγές που έχει κομίσει για την Ελλάδα το μνημόνιο, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Γεώργιος Κασιμάτης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “αίσθησή του είναι ότι βασικό νομιμοποιητικό κείμενο για κάθε πρωτοβουλία δεν είναι το Σύνταγμα της χώρας, αλλά το μνημόνιο”. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν πάθει “στραπάτσο”, αφού η μείωση του τζίρου τους ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας σε πολλές περιοχές το 50%, ακόμη και σε περίοδο εκπτώσεων.

Κ.Μίχαλος: Σε επικίνδυνο αδιέξοδο η οικονομία

Σε επικίνδυνο αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική οικονομία , η οποία έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο στασιμοπληθωρισμού, τόνισε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος και συμπλήρωσε ότι “η πολιτική του μνημονίου” των τελευταίων μηνών, ούτε το ΑΕΠ αυξάνει, ούτε την ανεργία μειώνει, ούτε την ανταγωνιστικότητα βελτιώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Newsit στη Θεσσαλονίκη – Παπανδρέου: “Δεν έχει λήξει ο συναγερμός”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε