Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Γερμανοί εναντίον Γερμανών! – «Χορωδία υποκριτών οι ισχυροί της ευρωζώνης!» – «Σέρνουν την Ελλάδα από τη μύτη!»

Γερμανοί εναντίον Γερμανών! – «Χορωδία υποκριτών οι ισχυροί της ευρωζώνης!» – «Σέρνουν την Ελλάδα από τη μύτη!»

– Επίθεση… αγάπης από εφημερίδα του Βερολίνου
– «Λάθος, αν όχι υποκριτικό ότι για όλα φταίνε οι Έλληνες» γράφει η Tageszeitung
– «Παράλογη η λιτότητα που επέβαλαν στην Αθήνα η Μέρκελ και οι άλλοι»
– Τι λέει ο γερμανικός Τύπος για το ξέσπασμα Παπούλια κατά Σόιμπλε

Αγάπησαν ξαφνικά την Ελλάδα οι Γερμανοί; Ή μήπως απλά βαρέθηκαν κι εκείνοι τα παιχνίδια της Μέρκελ, του Σόιμπλε και των «φίλων» τους στην πλάτη της Ελλάδας;

Οι δανειστές ζητούν συνεχώς περισσότερα από την Αθήνα. Οι όροι που εκπληρώνονται δεν είναι ποτέ αρκετοί και το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισ. παραμένει στον αέρα, παρά τις θυσίες των Ελλήνων. Και οι Έλληνες δεν είναι οι μοναδικοί που έχουν φτάσει στα όριά τους με τα παιχνίδια των ισχυρών.

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Tageszeitung του Βερολίνου, που χαρακτηρίζει «Μία χορωδία υποκριτών» την Ευρωζώνη.

«Οι Έλληνες φταίνε. Αυτή είναι η επωδός στην οποία συμφώνησαν οι επικεφαλής του Eurogroup. (…) Η επωδός αυτή εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Πρώτον επιτρέπει να σέρνουν τους Έλληνες από τη μύτη και να απαιτούν από αυτούς διαρκώς νέες παραχωρήσεις. Δεύτερον θέλουν να προεξοφλήσουν το ζήτημα της ευθύνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα πράγματι χρεοκοπήσει.

Ωστόσο αυτό το μήνυμα είναι λάθος, για να μην πούμε υποκριτικό. Από τη μία πλευρά η “σωτηρία” αποτυγχάνει τους τελευταίους μήνες λόγω της παράλογης πολιτικής λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα η Μέρκελ και οι άλλοι επικεφαλής των κρατών της ευρωζώνης.

Από την άλλη, η υπόθεση δεν ‘κολλάει’ μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο, τη Χάγη και το Ελσίνκι. Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία –οι τελευταίες χώρες με τριπλό Α- αρνούνται να καταβάλουν το μερίδιό τους για τη στήριξη της Ελλάδας».

Οι Έλληνες «ικέτες» και ο Σόιμπλε που τους «στριμώχνει συνειδητά»

«Πόλεμος των ρόδων» αποκαλείται από την Die Welt η κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις της Ελλάδας και των δανειστών της, με την εφημερίδα να κάνει λόγο για αμοιβαία απώλεια εμπιστοσύνης.

Η Die Welt αναφέρεται στην επιδίωξη του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μετατεθούν οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και σχολιάζει: «Η μετάθεση των εκλογών κατ’ εντολή του Eurogroup θα ισοδυναμούσε με παραίτηση για την κυβέρνηση των Αθηνών. Ο Σόιμπλε το ξέρει αυτό, αλλά προκαλεί εντελώς συνειδητά και στριμώχνει τους Έλληνες ικέτες στη γωνία (…) Οι σχέσεις έχουν στο μεταξύ διαλυθεί τόσο ώστε όλα φαίνεται να καταλήγουν σε διαζύγιο».

Τη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια «ο κ. Σόιμπλε λοιδορεί την πατρίδα μου» επικαλείται η διαδικτυακή έκδοση του Der Spiegel και σχολιάζει: «Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Αθήνα και οι Έλληνες πολιτικοί αντιδρούν με διαρκώς μεγαλύτερη ευθιξία. Τώρα ο πρόεδρος της χώρας Κ. Παπούλιας αφήνει τη δυσθυμία του να εκδηλωθεί δημόσια. Στόχος της επίθεσης, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών».

Το Der Spiegel παρατηρεί ότι οι τόνοι ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο σκληραίνουν και παραθέτει τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, «κατηγόρησε αόριστες δυνάμεις στην Ευρώπη ότι θέλουν να εξωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελικά, ποιος είναι ο κύριος Σόιμπλε;

Ο Σόιμπλε μας ”περνάει” χειροπέδες και πετάει το κλειδί

Γιατί οι Γερμανοί θα ΄πρεπε να θορυβηθούν με όσα είπε ο Κάρολος Παπούλιας

Θέλουν επιτροπεία και τα χρήματα δεσμευμένα – Την Δευτέρα αποφασίζουν

“Ντρέπομαι για το πως φέρεται η Ευρώπη στην Ελλάδα”

«Είμαστε όλοι Έλληνες!» – Η Humanite μαζεύει υπογραφές υπέρ της Ελλάδας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε