Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Γιατί αυξάνει καθημερινά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης

Πόσο κοστίζουν σήμερα τα καύσιμα στην Ελλάδα. Ορατή η απειλή ενός πετρελαϊκού εφιάλτη στην Ευρώπη λόγω του εμπάργκο της Ε.Ε στο Ιράν.

Ηδη χθες το Ιραν ανακοίνωσε πως σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου στην Βρετανία και τη Γαλλία ως αντίποινα στο εμπάργκο που επέβαλλε στη χώρα  η Ευρωπαική Ενωση στις 23 Ιανουαρίου για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν οπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν τη δυνατότητα σύναψης νέων συμβολαίων μέχρι τον Ιούλιο.

Στην ελληνική αγορά η οποία εισάγει το 50% του πετρελαίου από το Ιράν καθώς είναι η μόνη χώρα που μας προμηθευει με πίστωση το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Οπως δήλωσε στο Newsit o Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Εταιριών Πετρελαιοειδών Γιώργος Μασσαλής “σχετικά με την αστάθεια που υπάρχει λόγω της απόφασης του Ιράν να κόψει τις εξαγωγές σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, ήδη η ελληνική αγορά είναι πολύ ανάστατη και νευρική και αυτό φαίνεται από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών που γίνονται τις τελευταίες 15 ημέρες από τα διυλιστήρια. Εάν η απειλή του Ιραν για πλήρη διακοπή τον Ιούλιο της προμήθεια πετρελαίου στην Ελλάδα γίνει πραγματικότητα και δε βρεθεί ισοδύναμη λύση αντικατάστασης του 50% των εισαγωγών του αργού πετρελαίου τότε η χώρα μας θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα βρεθεί λύση αφενός όσον αφορά την επάρκεια εφοδιασμού και αφετέρου οτι η όποια λύση θα καθυσηχάσει τις αγορές και θα σταματήσει τον ξέφρενο ανήφορο των τιμών. Πρέπει να μας εξασφαλίσει η Ε.Ε οτι θα μας βρει ενναλακτικές πηγές τροφοδοσίας πετρελαίου και οτι θα μας δώσει τα χρήματα για να πληρώσουμε αυτό το πετρέλαιο διοτι η επιλογή μας προς τον Ιράν οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός πως ειναι η μόνη χώρα που μας πουλάει με πίστωση. Εάν λοιπόν διακόψουμε την εισαγωγή από το Ιραν θα πρέπει οι άλλες πηγές που ζητούν μετρητά δεχτούν μια λύση ώστε να πληρώσουμε τις ποσότητες που θα εισάγουμε για να μπορεί η χώρα μας να έχει καύσιμα”.

Aκούστε τι δήλωσε στο NewsIt o Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Εταιριών Πετρελαιοειδών Γιώργος Μασσαλής…

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ
– Αμόλυβδη 95 οκτανίων
Μέση τιμή: 1,754 €
Φθηνότερη τιμή: 1,658 €
Ακριβότερη τιμή: 1,957 €

– Αμόλυβδη 100 οκτανίων
Μέση τιμή: 1,886 €
Φθηνότερη τιμή: 1,719 €
Ακριβότερη τιμή: 2,063 €

– SUPER
Μέση τιμή: 1,801 €
Φθηνότερη τιμή: 1,67 €
Ακριβότερη τιμή: 1,989 €

– DIESEL κίνησης
Μέση τιμή: 1,557 €
Φθηνότερη τιμή: 1,438 €
Ακριβότερη τιμή: 1,77 €

– Πετρέλαιο θέρμανσης
Μέση τιμή: 1,029 €
Μέση τιμή: 0,96 €
Ακριβότερη τιμή: 1,2 €

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έριξαν πρόστιμο 200εκ.€ σε βενζινάδικο χωριού της Κρήτης -”Είναι τρελό” λέει στο NewsIt ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ!

 

Το Ιράν ”κόβει” το πετρέλαιο σε Αγγλία και Γαλλία

“Ανοίξαμε τις στρόφιγγες καθώς λυπηθήκαμε τους Έλληνες”

Διαψεύδει το Ιράν ότι σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου στην Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε