Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Γιατί οι γονείς δεν θέλουν Ρομά μαθητές σε δύο δημοτικά σχολεία του Χαλανδρίου

Γιατί οι γονείς δεν θέλουν Ρομά μαθητές σε δύο δημοτικά σχολεία του Χαλανδρίου

Σάλο έχει προκαλέσει η αντίδραση των γονέων στο 7ο και 10 δημοτικό σχολείο Χαλανδρίου στη δημιουργία τμημάτων για τη φοίτηση παιδιών των Ρομά.

Ο σύλλογος γονέων μάλιστα έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία την προηγούμενη Δευτέρα, κατά την οποία 234 γονείς ψήφισαν να μην γίνουν δεκτά τα παιδιά Ρομά και μόλις 4 να γίνουν, ενώ βρέθηκε μία άκυρη ψήφος.

Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται πίσω από το Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν οικογένειες Ρομά.

Οι γονείς αντιδρούν καθώς όπως αναφέρουν σε σχετικό δελτίο τύπου η δημιουργία τάξης για παιδιά Ρομά “είναι επικίνδυνη για τα υπόλοιπα παιδιά που φοιτούν ήδη στα σχολεία μας σε επίπεδο υγειονομικό. Θα φοιτήσουν παιδιά χωρίς να έχουν εμβολιασθεί εγκαίρως και καταλλήλως, τα οποία δεν τηρούν κανένα στοιχειώδη κανόνα προσωπικής υγιεινής με άμεσο κίνδυνο μετάδοσης βαρύτατων ασθενειών στους ήδη μαθητές”. Αναφέρουν επίσης οτι θα φοιτήσουν παιδιά από 6 έως και 11 ετών με εντελώς διαφορετική κουλτούρα, νοοτροπία και έκφραση από τους ήδη φοιτούντες μαθητές”. Οι γονείς θεωρούν επίσης πως τα παιδιά των Ρομά που θα φοιτήσουν εκεί έχουν βίαιη συμπεριφορά, διαφορετική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, και παραβατική δράση, “όπως έχει αποδείξει η εμπειρία από όμοιες πρωτοβουλίες του Υπ.Παιδείας σε γειτονικά μας σχολεία” . Τσι σύμφωνα πάντα με τους γονείς, αντί της επιχειρούμενης αφομοίωσης των παιδιών Ρομά υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν αντίθετα αποτελέσματα με οδυνηρές συνέπειες για όλους.

Στην ανακοίνωσή τους οι γονείς των συγκεκριμένων σχολείων αναφέρουν επίσης οτι “με την επιχειρούμενη ένταξη των παιδιών Ρομά στα σχολεία μας με την συνοπτική διαδικασία που προωθεί η Διοίκηση, πλήττεται η αρχή της ισότητας και τα δικαιώματα συμμετοχής στην εκπαίδευση των ήδη μαθητών των σχολείων μας, αφού κανένας όρος που είναι προαπαιτούμενος για την εγγραφή των υπολοίπων μαθητών (εμβόλια, προσχολική εκπαίδευση, βεβαιώσεις κατοικίας σε ορισμένη περιοχή, πιστοποιητικά δημοτολογίου) δεν θα ισχύσει για τους Ρομά με προφανή συνέπεια την επιβάρυνση των ήδη μαθητών με μειονεκτικότερες συνθήκες φοίτησης και μάθησης από τα παιδιά των υπολοίπων σχολείων της χώρας.

Οι γονείς, τέλος θεωρούν οτι η όλη διαδικασία που προωθείται από το υπουργείο Παιδείας “χαρακτηρίζεται από προχειρότητα που δεν έχει καμία ελπίδα να επιφέρει τα αποτελέσματα που επιδιώκει, δηλαδή την αφομοίωση των ομάδων Ρομά μέσω της φοίτησης των παιδιών τους στα σχολεία της βασικής εκπαίδευσης, αντιθέτως κινδυνεύουμε να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και μάλιστα προκαλώντας υστέρηση και μειονεξίες στους ήδη μαθητές. Η δημιουργία και λειτουργία των σχολικών τάξεων Ρομά σε ιδιαίτερους φιλόξενους χώρους υλικά και εκπαιδευτικά, με σεβασμό στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της φυλής αυτής, σίγουρα θα είχεθετικότερα αποτελέσματα στις επιδιώξεις της Διοίκησης για αφομοίωση και εκπαίδευση.”

Η ανακοίνωση καταλήγει: “οι γονείς των δύο συλλόγων γονέων , ΔΕΝ εναντιώνονται στη φοίτηση των παιδιών Ρομά στα σχολεία μας προκαλώντας δήθεν στέρηση της γνώσης σε αυτά, αντιθέτως ενδιαφερόμαστε για την πραγματική και ουσιαστική μόρφωσή τους σύμφωνα με την θέληση και την κουλτούρα των οικογενειών τους, όμως οι διαδικασίες που προωθεί το υπουργείο δεν τις εξασφαλίζουν. Εναντιωνόμαστε αποκλειστικά και μόνο στην προσπάθεια του υπουργείου να δείξει ευρωπαϊκό προφίλ μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ χωρίς καμία προετοιμασία ή πρόληψη «πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι» στις κοινωνίες των σχολείων μας. Μη ενημερώνοντας μας εγκαίρως αλλά «μετά εορτής» και προσπαθώντας «να μπαλώσει» τα προβλήματα μετά τις εύλογες αντιδράσεις”.

Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, καταβάλλονται προσπάθειες από το σχολείο ώστε σε συνεννόηση με τους γονείς να λυθεί ομαλά το πρόβλημα.

Σύμφωνα πάντα με τα στελέχη της Εκπαίδευσης, το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, να μην κάνει δηλαδή διακρίσεις στα παιδιά και οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι να λυθεί το θέμα ομαλά.

Σύμφωνα και με πηγές του υπουργείου Παιδείας, όλα τα παιδιά έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση, χωρίς διακρίσεις.

Διαβάστε

Απίστευτο! Γονείς στο Χαλάνδρι ψήφισαν να αποκλειστούν Ρομά μαθητές

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε