Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιατί πολλοί εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι

Γιατί πολλοί εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι

Εγκληματίες – τρανταχτές περιπτώσεις –  συλλαμβάνονται, τους απαγγέλονται κατηγορίες και μετά λόγω γραφειοκρατίας δεν καταδικάζονται αλλά αφήνονται ελεύθεροι για να συνεχίσουν τη δράση τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής στα δικαστικά αρχεία υπάρχει σωρεία υποθέσεων που κατηγορούμενοι ξεφεύγουν εκμεταλλευόμενοι τους αργούς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης.

Χαρακτηριστικό και τρανταχτό παράδειγμα η περίπτωση του μεγαλύτερου και καλύτερα οργανωμένου δικτύου σωματεμπορίας στη χώρα, το οποίο εξαρθρώθηκε από την αστυνομία στα τέλη του 2008. Ο εγκέφαλος της σπείρας συνελήφθη μαζί με άλλα 15 άτομα και σήμερα – ενώ δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση δικαστηρίου – όλοι βρίσκονται ελεύθεροι. Ο λόγος είναι ότι στο μεταξύ είτε έληξε ο χρόνος προφυλάκισης, είτε το δικαστικό συμβούλιο απάντησε θετικά στα αιτήματα αποφυλάκισης που κατέθεσαν.

Δεύτερη περίπτωση που έχει να κάνει και με παιδιά. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2006 συνέλαβε κάτοικο των βορείων προαστίων για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας μέσω Ίντερνετ. Η υπόθεση εκδικάστηκε δύο χρόνια αργότερα. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να καταδικαστεί και κρίθηκε αθώος λόγω έλλειψης στοιχείων. Όπως διαπιστώθηκε στη δικογραφία δεν είχε προλάβει να περιληφθεί η έκθεση ψηφιακών πειστηρίων από τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε αφού ο φάκελος έχει ήδη κλείσει και αποκάλυψε τελικά ότι στους υπολογιστές του κατηγορούμενου υπήρχαν 300.000 αρχεία παιδικής πορνογραφίας….

Σε άλλη περίπτωση – και όπως αναφέρει η Καθημερινή καθώς υπάρχει “σιωπηρή εντολή” από το υπουργείο για αποσυμφόρηση των φυλακών – ένας Αλβανός που συνελήφθη στην Πετρούπολη επ’ αυτοφώρω να κλεβει ΙΧ και κατηγορήθηκε για 33 κλοπές αυτοκινήτων αφέθηκε ελέυθερος με τον όρο να εμφανίζεται κάθε 15 μέρες στο αστυνομικό τμήμα.

Τον Μάρτιο συνελήφη στον Κορυδαλλό 27χρονος που κατηγορείται για 25 διαρρήξεις σπιτιών και αυτοκινήτων. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος τον άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους και μέσα σε μία εβδομάδα συνελήφθη εκ νέου έχοντας στο μεταξύ διαπράξει άλλες 10 ληστείες σε σπίτια..

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε