Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Γιατί θα γίνει ΜΠΑΧΑΛΟ με τις μειώσεις στις συντάξεις

Γιατί θα γίνει ΜΠΑΧΑΛΟ με τις μειώσεις στις συντάξεις

Ο μηχανισμός είναι ανέτοιμος καθώς τα περισσότερα επικουρικά ταμεία δεν είναι συνδεδεμένα με το μηχανογραφικό σύστημα των ασφαλιστικών φορέων που δίνουν τις κύριες συντάξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μειώσεις στο άθροισμα των συντάξεων θα γίνει με δυσκολία και με πολλά λάθη.

Θύματα αυτής της τραγελαφικής κατάστασης θα είναι για μια ακόμη φορά οι συνταξιούχοι.

Οπως δήλωσε στο Newsit o οικονομολόγος Γιάννης Σωπασής “τα επικουρικά ταμεία στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν με αυτοτέλεια και αυτονομία. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή καταχωρήσεις μηχανογραφικές στα επικουρικά ταμεία και δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των κυριων φορέων κοινωνικής ασφάλισης με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η σύμπτυξη των εισφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων. Εχω την αίσθηση πως δε θα μπορέσει σε πρώτη φάση τουλάχιστον να λειτουργήσει ο μηχανισμός”.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που ήταν εμποροϋπάλληλος παίρνει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ αλλά επικουρική παίρνει από το ΤΕΑΥΕΚ. Το ΤΕΑΥΕΚ είναι ένα αυτοτελές ταμείο που δεν έχει άμεση σύνδεση με το ΙΚΑ με αποτέλεσμα να διερωτάται κάποιος πως θα γίνει αυτή η μείωση επί του αθροίσματος των συντάξεων.

Συνταξιούχος του ΙΚΑ που ήταν εργαζόμενος σε φαρμακαποθηκες ή σε φαρμακεία. Αυτός παίρνει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και επικουρική από το ΤΕΑΥΦΕ. Το ΤΕΑΥΦΕ ειναι ένα αυτοτελές ξεχωριστό ταμείο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται για την κύρια σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και λαμβάνουν επικουρική σύνταξη είτε από το ΤΕΑΔΥ είτε από το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων. Αυτά τα ταμεία δεν έχουν συνδεθεί με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μηχανογραφικά με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη εως αδύνατη αυτή τη στιγμή να αποδοθει η μείωση του 5% ή του 10% ή του 15% στο άθροισμα των συντάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

“Φοβαμαι πως θα γίνουν πολύ σοβαρά λάθη, ενδεχομένως και υπέρμετρες μειώσεις στις συντάξεις πέρα από τις προβλεπόμενες” είπε τέλος ο κύριος Σωπασής.

Ακούστε τι δήλωσε στο Newsit o οικονομολόγος Γιάννης Σωπασής:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσα λεφτά θα παίρνουν οι συνταξιούχοι με τις νέες μειώσεις – Αναλυτικά παραδείγματα

240 σελίδες μόνο περικοπές! Όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Αύξηση φόρων σε τσιγάρα, καπνό και υγραέριο κίνησης Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο με όλες τις οδυνηρές παρεμβάσεις – Όλα τα μέτρα και το νομοσχέδιο στο NewsIt

48ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ παραλύει τη χώρα! – Στους δρόμους σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι κατά των μέτρων λιτότητας – Όλο το απεργιακό δελτίο

Δεν παίρνει ούτε ευρώ στο Eurogroup η Ελλάδα

“Παρών” θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα και “ΝΑΙ” στον προϋπολογισμό

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε