weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Γιατροί και Υπουργεία “παίζουν” με τους ασθενείς – Μπάχαλο στο ΙΚΑ με τις λίστες

“Παιχνίδια” παίζουν οι γιατροί από χθες το απόγευμα, μετά το «μπαλάκι» που τους πέταξαν οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
 
Στη μία πλευρά βρίσκονται συνδικαλιστές και απεργοί του ΙΚΑ. Στην άλλη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Οι δεύτεροι, σύμφωνα με στοιχεία των διοικήσεων των δύο Ταμείων, έχουν δεχθεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους να παράσχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, μη υπολογίζοντας την προειδοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων τους ότι θα κινήσουν πειθαρχικές διαδικασίες.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ Κυρ. Σουλιώτη, το 35% των γιατρών εξυπηρέτησαν χθες ασφαλισμένους του ΙΚΑ και το 75%80% των γιατρών δήλωσαν ότι θα τους δεχθούν. Επίσης, το 90% των γιατρών που ερωτήθηκαν από τη διοίκηση του ΟΠΑΔ, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών παραπομπών για εξετάσεις (e-diagnosis), βλέπουν θετικά το μέτρο και ζητούν να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση.
 
Μάλιστα όπως δήλωσε στο “Βήμα” ο διοικητής του ΟΑΕΕ Οδ. Βουδούρης, από τους 4.100 γιατρούς μόνο δώδεκα αρνήθηκαν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Κατάλογοι με τα ονόματα γιατρών οι οποίοι μπορούν, κατόπιν ραντεβού, να εξυπηρετούν ασφαλισμένους έχουν αναρτηθεί από χθες το πρωί τόσο στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ όσο και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.
 
Ωστόσο, η εικόνα από τα φαρμακεία που εφημέρευαν χθες ήταν ότι ελάχιστοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ προσήλθαν με συνταγές γιατρών του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.
 
«Φαντάζομαι ότι ο κόσμος ο οποίος δεν έχει άμεση ανάγκη, θα περιμένει να τελειώσει η ιστορία για να μην ταλαιπωρηθεί» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος . Σε ορισμένα φαρμακεία οι συνταγές εκτελούνταν κανονικά, ενώ σε άλλα απορρίπτονταν είτε διότι περιείχαν λάθη (π.χ. περισσότερα από τρία φάρμακα ανά συνταγή) είτε επειδή οι φαρμακοποιοί δεν είχαν ενημερωθεί για την εγκύκλιο των υπουργών Υγείας και Εργασίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι ασφαλισμένοι πλήρωναν κανονικά τα φάρμακά τους για να πάρουν αργότερα τα χρήματά τους από το Ταμείο τους.
 
Η εγκύκλιος, που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, εστάλη το πρωί της Δευτέρας στους φαρμακευτικούς και στους ιατρικούς συλλόγους. Με αυτή ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμη ότι για την πληρωμή των φαρμακοποιών, των γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων, έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση από την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που συζητείται σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Βουλής. Στη ρύθμιση προβλέπεται η νομιμοποίηση της πληρωμής από το ΙΚΑ κάθε ιατρικής πράξης (απλές εξετάσεις, διαγνωστικές και παρακλινικές εξετάσεις, φάρμακα) που γίνεται για ασφαλισμένους του από τις 7 Φεβρουαρίου 2011.

 
Μπροστά στην επιμονή της κυβέρνησης να μην αποσύρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, γιατροί και φαρμακοποιοί συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους μέχρι την Τετάρτη (ημέρα ψήφισης του). Ειδικά σε ό,τι αφορά τους φαρμακοποιούς, πρόθεση της κυβέρνησης- τονίζουν πηγές του υπουργείου Υγείας- είναι να παραμείνουν οι διατάξεις ως έχουν.

Αναλυτικά οι απεργίες:

Οι γιατροί του ΙΚΑ, αλλάζοντας την αρχική τους απόφαση για απεργία διαρκείας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και την Παρασκευή. Έως και την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Τριήμερη πανελλαδική απεργία που ξεκινά από σήμερα, Τρίτη, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι γιατροί, που συνεχίζουν την κατάληψη του υπουργείου Υγείας, ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία και κάνουν λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήνει το υπουργείο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις όσους συναδέλφους εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ανακοίνωσε ότι για επείγουσες περιπτώσεις συνταγογράφησης, οι ασθενείς μπορούν – χωρίς οικονομική επιβάρυνση – να εξυπηρετηθούν από τους απεργούς γιατρούς στον χώρο κατάληψης του υπουργείου (Αριστοτέλους 17).

Επίσης, κλειστά θα είναι τα φαρμακεία έως και την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου. Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

Από χθες αλλάζει ριζικά ο τρόπος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του μεγαλύτερου φορέα της χώρας καθώς αυτοί απεγκλωβίζονται από την υποχρέωση για αποκλειστική περίθαλψη, εξέταση και συνταγογράφηση, εντός του ΙΚΑ και του δικτύου των 8.000 γιατρών του Ιδρύματος και τους δίδεται η δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα τον γιατρό τους. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

– Μπορούν να επισκέπτονται όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και να ενημερώνονται από τις σχετικές καταστάσεις που έχουν αναρτηθεί για τους γιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ, και οι οποίοι πλέον θα τους εξυπηρετούν.

-Παράλληλα, μπορούν να ζητούν να προμηθεύονται το ατομικό συνταγολόγιο με το οποίο θα γίνεται εφεξής η κάλυψή τους από το δίκτυο των γιατρών που θα τους παρέχουν περίθαλψη. Σύμφωνα με το ΙΚΑ, η διανομή των συνταγολογίων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

– Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όταν επισκέπτονται τους παραπάνω ιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία θα επιδεικνύουν απαραιτήτως το βιβλιάριο ασφάλισής τους. Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ θα συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν οι ίδιοι μέχρι να ολοκληρωθεί η διανομή όλων των ατομικών συνταγολογίων, στα οποία πρέπει να αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

– Οι ιατρικές συνταγές θα εκτελούνται από τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ φαρμακεία όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η αμοιβή των γιατρών είναι 20 ευρώ για κάθε ασθενή και 10 ευρώ για την επανεξέταση. Οι γιατροί θα γράφουν σε ανεξάρτητο φύλλο του ατοµικού συνταγολογίου τους το όνοµα, το µητρώο και το ΑΜΚΑ του ασφαλισµένου αλλά και την ηµέρα και την ώρα εξέτασης, στοιχεία που θα επιβεβαιώνει και ο ασθενής. Το σύνολο αυτών των δελτίων θα υποβάλλεται στο τέλος του μήνα, στο ΙΚΑ και θα καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.

Οι λίστες των γιατρών του νομού Αττικής έχουν αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, και σήμερα Τρίτη θα δημοσιευτούν κατάλογοι ανά νομό στον επαρχιακό Τύπο. Ωστόσο, καλό θα είναι οι ασφαλισμένοι να επικοινωνούν πρώτα τηλεφωνικά για να ελέγξουν αν ο γιατρός που θέλουν να επισκεφτούν απεργεί.

 

#TAGS MM