Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Γολγοθάς για τους οδηγούς στη Μαλακάσα – Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες οδηγοί – Προβλήματα από τη χιονόπτωση στα βόρεια προάστια

ΦΩΤΟ NEWSIT

– Χιονίζει στα βόρεια προάστια της Αττικής με προβλήματα ακόμα και στην Κηφισίας
– Απαγορευτικό απόπλου από όλα τα λιμάνια για τα νησιά της χώρας
– Που χρειάζονται αλυσίδες – Μόνο με αλυσίδες ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω – Συνεχής Ενημέρωση
– Με βάρκες απεγκλώβισαν 4μελή οικογένεια στην Πάτρα

Εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων στο εθνικό δίκτυο, που κινούνται από Λαμία προς Αθήνα δόθηκε μετά τις 8 μμ. Ιδιαίτερα ακραίες καιρικές συνθήκες, που επικρατούν σε όλο το εθνικό δίκτυο, κατά μήκος του νομού της Φθιώτιδας έχουν εγκλωβίσει αρκετά οχήματα σε διάφορα σημεία, ενώ στα υπόλοιπα, οι ταχύτητες με τις οποίες κινούνται δεν ξεπερνούν τα 15 και 20 χιλιόμετρα.

Συγχρόνως, εγκλωβίστηκαν ανάμεσα σε ακινητοποιημένα ΙΧ, σε διάφορα σημεία, εκχιονιστικά μηχανήματα, με συνέπεια να μην μπορούν να καθαρίσουν τους δρόμους από τα χιόνια.

Εξάλλου, διεκόπη η κυκλοφορία και των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς την Αθήνα και από τη Λαμία προς τη Θεσσαλονίκη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Τα φορτηγά που εκινούντο στο εθνικό δίκτυο σταθμεύονται στην πόλη της Λαμίας. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μετριαστεί το βάρος της κυκλοφορίας στο Εθνικό δίκτυο για να αποφευχθούν περαιτέρω εμπλοκές στο εθνικό δίκτυο λόγω της κακοκαιρίας.

Ήδη άρχισαν και τα πρώτα προβλήματα στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου η χιονόπτωση είναι ισχυρή και ήδη έκλεισε ο δρόμος από την Πεντέλη προς Νέα Μάκρη. Προβλήματα με τις αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται και στο δρόμο προς Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ και στον Άγιο Στέφανο είναι απαραίτητες οι αλυσίδες. Στα βόρεια προάστια η χιονόπτωση είναι έντονη, καθώς προβλήματα εντοπίζονται ήδη στην Κηφισιά, στην Εκάλη, το Μαρούσι, το Γέρακα, την Πεντέλη, Θρακομακεδόνες, Μενίδι και σε όλα τα βόρεια. 

ΦΩΤΟ NEWSIT από τον Άγιο Στέφανο

Χιονόπτωση σημειώνεται αυτή την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενώ στις παρυφές της πόλης, το έχει ήδη «στρώσει».

Χιόνι πέφτει από το πρωί και στη βόρεια Χαλκιδική και σ΄όλη τη βόρεια Ελλάδα, το κρύο είναι τσουχτερό με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων να κάνουν λόγο για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων από το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ από το απόγευμα απαγορεύτηκε ο απόπλους από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου για όλα τα νησιά της χώρας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που σε κάποια σημεία φτάνουν και τα 10 μποφόρ. 

Περισσότερο από τέσσερις ώρες χρειάστηκαν άνδρες της ΕΜΑΚ στην περιοχή Κάτω Αλισσός του δήμου Δυμαίων Αχαΐας, για τον απεγκλωβισμό τετραμελούς οικογένειας, μέσα από το ίδιο της το σπίτι. Οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους είχαν  εγκλωβιστεί, λόγω των νερών που έχουν κατακλύσει τον περίβολο της οικίας, η οποία βρίσκεται κοντά στον ποταμό Πείρο. Όλα τα μέλη της οικογένειας είναι καλά στην υγεία τους.

Άρχισαν τα χιόνια – Που χρειάζονται αλυσίδες

Ξεκίνησε από νωρίς το πρωί να χιονίζει στο Καρπενήσι, Μπράλο και Δομοκό. Προς το παρόν αλυσίδες είναι απαραίτητες μόνο για τα οχήματα που κινούνται προς Καρπενήσι, στη Ράχη Τυμφρηστού, αλλά σε λίγο θα χρειαστούν και προς Μπράλο και Δομοκό.
 
Χιόνι από το πρωί πέφτει και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας, ενώ από νωρίς το βράδυ , ίσως και το απόγευμα, τα χιόνια θα επισκεφθούν τη Λαμία και τις πεδινές περιοχές.
 

Με τσουχτερό κρύο ξύπνησαν το πρωί της Καθαράς Δευτέρας οι κάτοικοι  των νομών Εβρου, Φλώρινας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Πέλλας, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. Θυελλώδεις ανεμοι θα πνέουν σε Λάρισα και Μαγνησία, οπου αναμένονται και χιονοπτώσεις.

Ήδη σε κάποιες περιοχές χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Αναλυτικά εδώ.

Το κύμα κακοκαιρίας έχει δημιουργήσει προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων.

Δεν εφυγε στις 11.00 απο Αλεξανδρουπολη για Σαμοθρακη το επιβατηγο οχηματαγωγο Σάος 2, από το Βόλο δεν θα φυγει το Φλάινγκ Κάτ 5 για Σποράδες το οποιο ήταν προγραμματισμένο για τις 14:30, απαγορευτικό σε ισχύ για τα δρομολόγια Πρινου -Καβαλα και από την Καβαλα εκτελούνται μονο τα δρομολόγια κλειστού τύπου από Κεραμωτή για το λιμάνι της Θάσου ενώ από τη Σαλαμίνα εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια για μεγάλα πλοία.

 

Πρόγνωση καιρού για την Τρίτη

Στα ανατολικά τμήματα προβλέπονται με χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρεοι άνεμοι 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Ισχυρός παγετός κυρίως στα βόρεια.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός προβλέπεται με τοπικές νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις και παγετός κατά τόπους ισχυρός. Όμως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 5 (-5) έως 02 βαθμούς κελσίου.

Στα νησιά του Ιόνιου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός προβλέπεται με αρχικά νεφώσεις με χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπείρου και της δυτικής στέρεας και βροχή η χιονόνερο στα υπόλοιπα. Γρήγορη βελτίωση στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ισχυρός παγετός κατά τόπους στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 2 (-2) έως 8 βαθμούς κελσιου. Στην ήπειρο τοπικά έως 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις με χιόνι και στα νοτιότερα πεδινά χιονόνερο η χιόνι. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία, την ανατολική στέρεα, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Από το απόγευμα ύφεση κυρίως στη Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά 9 με 10. Σχετική εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 1 (-1) έως 05 βαθμούς κελσιου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και των βόρειων Κυκλάδων. Βαθμιαία και από τα βόρεια χιόνι και σε πεδινές περιοχές των Κυκλάδων και ως το βράδυ και της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 07 βαθμούς κελσιου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι. Στα Δωδεκάνησα βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες και από αργά το απόγευμα κατά τόπους χιόνι και σε ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 08 βαθμούς κελσιου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Στην Αττική ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις με χιόνι και στο κέντρο της πόλης. Τα φαινόμενα στα βόρεια πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά αλλά από το απόγευμα θα παρουσιάσουν ύφεση.  Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά 9 με 10. Σχετική εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 04 βαθμούς κελσιου. Στα βόρεια του νόμου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός προβλέπεται με τοπικές νεφώσεις και παγετός το πρωί. Πιθανότητα για ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 2 (-2) έως 02 βαθμούς κελσιου.

Πρόγνωση καιρού για την Τετάρτη

Ο καιρός στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία προβλέπεται λίγες νεφώσεις. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Στην υπόλοιπη χώρα, χιονιά στα ορεινά, τα ημιορεινά και τα πεδινά των βορειότερων περιοχών και χιονόνερο στα νότια πεδινά. Από το απόγευμα πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων σε Θεσσαλία, ανατολική στέρεα, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και μέχρι αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο αιγαίο 9 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρός παγετός κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Δείτε τον χάρτη με το πως θα εξελιχθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει:

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρµοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

• Να ενημερώνονται εγκαίρως για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, σε περιπτώσεις που θα μετακινηθούν, ούτως ώστε η μετακίνησή τους να µη συµπέσει µε την αιχµή των έντονων καιρικών φαινοµένων, όπως αυτή προβλέπεται από τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

• Να ελέγξουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση, να έχουν εφοδιαστεί εκ των προτέρων με τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στο όχημά τους.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο τους.

• Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

• Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

• Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

Για την περαιτέρω ενημέρωση και ασφάλεια των πολιτών από χιονοπτώσεις και παγετό, στο παρόν δελτίο περιλαμβάνονται αναλυτικότερες πληροφορίες και συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ

o Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

• Διατηρείστε το σπίτι σας ζεστό και παραμείνετε εντός αυτού κατά το περισσότερο δυνατό.

• Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

• Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

o Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

• Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.

• Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

• Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

• Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

o Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

• Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

• Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

• Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

• Χρησιμοποιείστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

• Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

• ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΓΕΤΟΥ

o Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

o Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Προληπτικά μέτρα για την προστασία των σωληνώσεων από ενδεχόμενο παγετό:

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (πχ ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά να φροντίσετε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

• Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυό σας. Κλείστε τον διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό.

• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και απομονώστε τις.

Ανοιχτά τα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία

Έρχονται χιόνια και πολικές θερμοκρασίες – Θα χιονίσει ακόμη και στην Αθήνα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε