weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Γολγοθάς στις συγκοινωνίες – Χωρίς μέσα μεταφοράς όλο το λεκανοπέδιο – Μπλόκα στα αμαξοστάσια

Γολγοθάς στις συγκοινωνίες – Χωρίς μέσα μεταφοράς όλο το λεκανοπέδιο – Μπλόκα στα αμαξοστάσια
Μέσα στο αμαξοστάσιο στο Ρουφ

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί από το απόγευμα στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, καθώς εργαζόμενοι προχώρησαν σε καταλήψεις κτιρίων και αμαξοστασίων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τον οργανωτικό τομέα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που επέρχονται με το νομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο αύριο ψηφίζεται στη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι στον ΟΣΕ έχουν καταλάβει από το απόγευμα το μέγαρο του Οργανισμού στην Οδό Καρόλου, ενώ επικράτησε κυκλοφοριακό χάος γύρω από τους δρόμους που βρίσκεται το κτίριο.

Σε κλοιό πολιορκίας είναι όλα τα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, καθώς μετά τη λήξη της στάσης εργασίας στις 17:00, οι απεργοί βρέθηκαν μπροστά στις πύλες των αμαξοστασίων και δεν επιτρέπουν μέχρι τώρα σε κανένα λεωφορείο να εισέλθει ή να εξέλθει. Συγκεκριμένα, έχουν αποκλείσει τα αμαξοστάσια στο Ελληνικό, την Ανθούσα και το Ρουφ.

Λόγω του “μπλοκαρίσματος” στα αμαξοστάσια, ως είναι φυσικό τα λεωφορεία που ήταν προγραμματισμένα να βγουν στις 17:00 το απόγευμα ώστε να ξεκινήσουν τα δρομολόγια, δεν έχουν βγει, με αποτέλεσμα να μην έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία τους. Μάλιστα, οι απεργοί έχουν μπλοκάρει όλα τα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ με αποτέλεσμα όλο το λεκανοπέδιο να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα δρομολόγια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στα αμαξοστάσια των τρόλει.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει αυτόματα, πως χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν για πολλή ώρα στις στάσεις των λεωφορείων και περίμεναν μάταια να περάσουν τα λεωφορεία έτσι ώστε να μετακινηθούν στους προορισμούς τους.

Στάση στη Γρηγορίου Λαμπράκη

Την ίδια ώρα σοβαρότατα προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίζει από την Τρίτη έως και την Πέμπτη το επιβατικό κοινόεξαιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, που κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους στο νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μειώσεις μισθών και μετατάξεις προσωπικού στο πλέγμα των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Δεκάδες εργαζόμενοι απέκλεισαν το αμαξοστάσιο του Ρουφ - ΦΩΤΟ NEWSIT
Έτσι, την Τρίτη δεν θα κινηθεί κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, τα τρένα ουσιαστικά δεν θα κινηθούν, καθώς τα σωματεία των εργαζομένων έχουν εξαγγείλει τρίωρες στάσεις εργασίας σε διαφορετικές ώρες, που καλύπτουν σχεδόν όλο το 24ωρο.

Την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010, ημέρα της Γενικής Απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί, έως τις 9 το βράδυ και το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο.

Την ίδια ημέρα, ακινητοποιημένα θα μείνουν οι τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού, ενώ οι ταξιτζήδες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία με 4ωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Παράλληλα, το Σωματείο των ΤΑΧΙ αποφάσισε, φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης να μην εισπράττουν τα ΤΑΧΙ δώρο Χριστουγέννων, όπως κάθε χρόνο.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσανατολίζονται και για νέα 24ωρη απεργία, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης για να πάνε στις δουλειές τους. Την ίδια ημέρα, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

Υπενθυμίζεται ότι στην απεργία της Τετάρτης έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα για ένα 24ωρο να παραμείνει κλειστός ο ελληνικός εναέριος χώρος και να ακυρωθούν εκατοντάδες προγραμματισμένες πτήσεις για την ημέρα εκείνη.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη

#TAGS MM