Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Η Άγκυρα “χοντραίνει” το παιχνίδι σε Φαρμακονήσι-Αγαθονήσι. Αντίδραση από Αθήνα

“Παραλήρημα άνευ προηγουμένου και ανάξιες σχολιασμού”, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας τις δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ.

Σε προεκλογική ομιλία πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι “το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι από το 2004 τελούν υπό ελληνική κατοχή”, ενώ η “Χουριέτ” στην ιστοσελίδα της αναφέρεται στο θέμα και τονίζει πως “το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των δύο νησιών” και τονίζει πως σε ερώτησή της, “η διεύθυνση ενημέρωσης του υπουργείου ανέφερε πως τα θέματα του Αιγαίου εξετάζονται στις διερευνητικές επαφές”.



“Ως θέμα αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα”, απαντά ο κ Δελαβέκουρας σε ερώτηση δημοσιογράφων και προσθέτει ότι ως προς “τις φερόμενες αντιδράσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις εν λόγω δηλώσεις, οφείλω να επαναλάβω ότι οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών”. 



“Τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις”, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, “ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο χρονίζον θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Βούλησή μας παραμένει η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας. Βούληση που κατ’ επανάληψη έχει διακηρύξει ότι έχει η ηγεσία της γειτονικής χώρας». 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε