Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ανικανότητα του κράτους καταστρέφει τις ομορφιές της χώρας μας

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ περιφέρειας και πυροσβεστικής με θύμα το φοινικόδασος της Πρέβελης.

Ένα ακόμα πλήγμα για την χώρα μας αποτελούν οι στάχτες του φοινικόδασους της Πρέβελης, που δείχνει ότι ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να καταρρέει. 30 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε λίγη ώρα χωρίς να λειτουργήσει σύμφωνα με δημοσιεύματα, το σύστημα παρακολούθησης – πυρανίχνευσης, το οποίο έχει πληρώσει ο Ελληνας πολίτης.

Ο περιφεριάρχης κ.Καρούτζος είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι το σύστημα δεν λειτούργησε επειδή επειδή υπήρχαν γραφειοκρατικά ζητήματα ανάμεσα ανάμεσα στην Πυροσβεστική και στην Περιφέρεια. Παράλληλα, έστειλε επιστολή, με την οποία ζητεί την παρέμβαση των Επιθεωρητών Ελέγχου Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δράσεις υπηρεσιών, που έχουν σχέση με τη καμένη περιοχή του φοινικόδασους. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν επιθυμεί να υπάρξει «ούτε κουκίδα αμφισβήτησης, σχετικά με τις διαδικασίες έγκρισης του ποσού από το πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας”».

«Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα», δηλώνουν στελέχη της Περιφέρειας για το θέμα, που προέκυψε σχετικά με την έγκριση κονδυλίου 1.195.000 ευρώ για την παρακολούθηση ορεινών όγκων και σημαντικών σημείων, ώστε αυτά να μην απειλούνται από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο εγκρίθηκε το 2007, από το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», αφορούσε στην εγκατάσταση 28 πυλώνων, ενός συστήματος αναμεταδοτών και εικονοληψίας σε ορεινούς όγκους, στον Ψηλορείτη και θα κατέληγε στη Μονή Πρέβελη. Όλοι αυτοί οι σταθμοί θα παρείχαν πληροφορίες στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης στο Ηράκλειο, τόσο για θέματα μετεωρολογίας, όσο και εικόνα για τον κίνδυνο φωτιάς.

Σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια, είχε γίνει πρόταση στην πυροσβεστική να τοποθετηθεί ένα μόνιτορ, ώστε να υπάρχει και στη συγκεκριμένη υπηρεσία η δυνατότητα ελέγχου. Με το αιτιολογικό εκ μέρους της Πυροσβεστικής ότι εποπτεία και έλεγχος είναι σε 24ωρη βάση, το μόνιτορ δεν τοποθετήθηκε.

Από την πλευρά του, όμως, ο αρχιπύραρχος περιφερειακός Διοικητής Κρήτης της Πυροσβεστικής, Νικόλαος Τζίφας, δήλωσε πως, ποτέ, από το 2007 δεν ενημερώθηκε η πυροσβεστική για το συγκεκριμένο σύστημα. Μόνο στις 29.7.2010 με έγγραφο έγινε ενημέρωση για την προοπτική τοποθέτησης μόνιτορ παρακολούθησης στην Πυροσβεστική. Τότε, ο κ. Τζίφας επικοινώνησε με το αρχηγείο στην Αθήνα, από το οποίο έλαβε αρνητική απάντηση για την τοποθέτηση, μιας και ήδη βρίσκονται, ως υπηρεσία, σε διαδικασία προμήθειας ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης – πυρανίχνευσης. Άλλωστε, όπως επισήμανε ο ίδιος, «εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, ούτε επιτροπές γίνονται, ούτε τέτοιες αποφάσεις μπορούν να ληφθούν.

Διαβάστε: Φοινικόδασος Πρέβελης… Ένας παράδεισος που έγινε στάχτη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε