Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Η Αντζελα “πλήρωσε” τον Τόλη – Φήμες για ανασχηματισμό

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
, (ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

– Σήμερα αποφασίζει τον αντικαταστάτη ο Παπανδρέου
– Φήμες για ευρύ ανασχηματισμό που δεν επιβεβαιώνονται
– Μπορεί να αλλάξουν ένας έως 2 υπουργοί – Ποιά είναι τα επικρατέστερα ονόματα για τη θέση της Α. Γκερέκου

Φουντώνουν με αφορμή την παραίτηση Γκερέκου τα σενάρια ανασχηματισμού κάτι όμως που δεν θεωρείται και πολύ πιθανό όπως έχει ήδη γραψει το Newsit.

Η μόνη πιθανότητα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, είναι αν τελικά ο πρωθυπουργός, δεν αντικαταστήσει άμεσα την κα Γκερέκου. 

Κάποιοι εισηγούνται επίσης να ακολουθηθεί άλλη τακτική και να αποφεύγονται μοντέλα του παρελθόντος όπως ο ανασχηματισμός. Δηλαδή, εάν ένας υπουργός θεωρείται οτι δεν αποδίδει να αντικαθίσταται και να μην γίνεται συνολική αντικατάσταση υπουργών, δηλαδή ανασχηματισμός.

Τα ονόματα που ακούγονται για τον αντικαταστάτη της Άντζελας Γκερέκου είναι πολλά και ανάμεσά τους είναι ο κ. Αηδόνης που θεωρείται από τα φαβορί, η Ελπίδα Τσουρή, η κα Νταλάρα, η οποία ωστόσο φέρεται να μην επιθυμεί να αναλάβει μία τέτοια θέση, η Μάγια Τσόκλη και ο Γιάννης Βούρος. 

Η Άντζελα Γκερέκου υπέβαλε την παραίτησή της την Δευτέρα από τη θέση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού μετά την αποκάλυψη ότι ο σύζυγός της, Τόλης Βοσκόπουλος χρωστά στην εφορία 5,5 εκατομμύρια ευρώ εδώ και μία δεκαετία!

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακοίνωση που έβγαλε αργά το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών και στην οποία χαρακτήριζε τον κ. Βοσκόπουλο φοροφυγά και διατάσσει ΕΔΕ για το ποιοί τον βοήθησαν να μην πληρώσει έως σήμερα το χρέος του. 

Μετα την ανακοίνωση συνεργάτες του πρωθυπουργού επικοίνωνησαν με την κα Γκερέκου και της υπέδειξαν το δρόμο της παραίτησης. Ούτως ή άλλως νωρίτερα η ίδια την είχε θέσει στη διάθεση του πρωθυπουργού. Η ίδια πάντως στο κείμενο της παραίτησης δηλώνει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση εκκρεμεί δικαστικά από χρόνο πολύ πρότερο της προσωπικής τους γνωριμίας. 

Επίσης αναφέρει χαρακτηριστικά πως: “στη μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική, ποτέ δεν διεκδίκησα την κατοχή του «αλάθητου». Ενδεχομένως να μπορεί κανείς να συμφωνεί ή και να διαφωνεί με τις πολιτικές μου κρίσεις. Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν και για τον οποιοδήποτε λόγο, να μου καταλογίσει ατομική ιδιοτέλεια με σκοπό το προσωπικό όφελος. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μου, να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό, υπέβαλα άμεσα την παραίτησή μου.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ήταν καταπέλτης και αφήνει ακάλυπτο τον τραγουδιστή, ενώ η σκληρή ανακοίνωση μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος για τις κινήσεις του πρωθυπουργού όσον αφορά στην κα Γκερέκου. 

Το υπουργείο αναφέρει ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την είσπραξη της μεγάλης αυτής οφειλής προφανώς δεν υπήρξαν επαρκή και διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν παραλείψεων όσον αφορά στην καθυστέρηση της είσπραξης των οφειλών του κ. Βοσκόπουλου. 

“Στο σφυρί” η περιουσία του Τόλη;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η αρμόδια ΔΟΥ έχει εγγράψει πέντε υποθήκες σε ακίνητά του για την εξασφάλιση των χρημάτων του Δημοσίου, ενώ έχουν ήδη ασκηθεί και δύο ποινικές διώξεις για χρέη των ετών 2006 και 2009, που λόγω αναβολών δεν έχουν εκδικαστεί. Ταυτόχρονα η εφορία έχει δεσμεύσει ακίνητα του τραγουδιστή ενώ το υπουργείο έχει δώσει εντολή για νέες άμεσες ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξη των χρεών μέσω πλειστηριασμών.

Όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης

Η υπόθεση πήρε το φως της δημοσιότητας μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου εγγράφου από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τόλης Βοσκόπουλος και σύζυγος της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελας Γκερέκου χρωστάει στην εφορία των ιλιγγιώδες ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

Το κεφάλαιο είναι 3.169.449,80 και οι προσαυξήσεις 2.315.085,80 ευρώ, ποσό που έχει βεβαιωθεί εδώ και αρκετό καιρό και πλέον είναι ληξιπρόθεσμο. Η παραπάνω φωτογραφία αξίζει να σημειωθεί οτι δεν είναι από εκτύπωση της φορολογικής δήλωσης του διάσημου τραγουδιστή, αλλά είναι φωτογραφία από ηλεκτρονικό υπολογιστή στην εφορία με το έντυπο της δήλωσης. Αυτό σημαίνει ότι το έντυπο του Τόλη Βοσκόπουλου δεν εκτυπώθηκε, καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να φανεί από ποιόν υπολογιστή ποιού εφοριακού υπαλλήλου εκτυπώθηκε.

Όλη η πορεία των χρεών του Τόλη Βοσκόπουλου

  Εισόδημα … μισθωτού δήλωσε το 2007 ο Τ. Βοσκόπουλος

Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του ζεύγους ο κ. Βοσκόπουλος το 2007 δήλωσε εισοδήματα 34.995,69 ευρώ και η κ. Γκερέκου 62.970,74 ευρώ.
Ο Τόλης Βοσκόπουλος εμφανίζεται ιδιοκτήτης τριών ακινήτων 97,98 και 99 τ.μ. αντίστοιχα, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και άλλων τεσσάρων 38τ.μ. στον Κορυδαλλό. Επίσης έχει στην κατοχή του δύο ακόμη ακίνητα 200 τ.μ. στο νομό Φθιώτιδας.

 

Συνολικά το ζεύγος έχει στην κατοχή του 17 ακίνητα καθώς και η κ. Γκερέκου είναι ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος 74 τ.μ. στο Λυκαβηττό δυο οικοπέδων και ενός ακινήτου στην Κέρκυρα και άλλων δύο αγροτεμαχίων.
 
Η κ. Γκερέκου είναι κάτοχος μετοχών αξίας άνω των 200.000 ευρώ και έχει καταθέσεις περίπου 100.000 ευρώ, ενώ ο κ. Βοσκόπουλος έχει στο ονομά του καταθέσεις λίγο πάνω από 2.000 ευρώ.

Το NewsIt αποκαλύπτει τι πραγματικά συνέβη

Όλα ξεκίνησαν όταν από το 1993 έως το 2000 για κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα του Τόλη Βοσκόπουλου συστηνόταν και ξεχωριστή εταιρεία, οι οποίες ωστόσο στη συνέχεια δεν υπέβαλλαν ουδέποτε φόρο στην εφορία. Οι εταιρείες αυτές που η καθεμία κάλυπτε μία και μόνο καλλιτεχνική δραστηριότητα του καλλιτέχνη ήταν ουσιαστικά εταιρείες φαντάσματα. 

Το 2000 ο Τόλης Βοσκόπουλος ελέγχθηκε από τα αρμόδια όργανα και εξαιτίας της παραπάνω τακτικής και των φόρων που δεν είχε πληρώσει, του επεβλήθη πρόστιμο της τάξεως των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Τόλης Βοσκόπουλος αμέσως ξεκινάει προσφυγές και όταν το 2003 τις χάνει, ασκήσει έφεση και ζητά την αναστολή των κατασχέσεων, την οποία και πέτυχε. 

Ωστόσο, για ένα κομμάτι αυτής της υπόθεσης που δεν είχε ζητήσει αναστολή των κατασχέσεων, το κράτος προχώρησε στην κατάσχεση του πατρικού σπιτιού του κ. Βοσκόπουλου στον Κορυδαλλό, αλλά και διαμερισμάτων που κατείχε επί της 3ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Αργότερα το 2006 και 2009 ασκήθηκαν εναντίον του ποινικές διώξεις που δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί. 

Πριν μερικούς μήνες, περίπου προς το καλοκαίρι του 2009, οι αποφάσεις για αναστολή κατασχέσεων λήγουν και τότε ο Τόλης Βοσκόπουλος ζήτησε από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Αντώνη Μπέζα επί Νέας Δημοκρατίας να διαγραφούν οι προσαυξήσεις. Με απόφαση που φέρει την υπογραφή του κ. Μπέζα, το αίτημα αυτό απορρίπτεται. 

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η σύζυγός του, Άντζελα Γκερέκου γνώριζε την κατάσταση και προσπαθούσε να βοηθήσει πάντα στο πλαίσιο που μπορούσε και που η νομιμότητα το επέτρεπε. Για αυτό άλλωστε και στη δήλωση του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της υφυπουργού έχουν δηλωθεί 4 αυτοκίνητα, αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε το ζευγάρι από κοινού.

Στο μηχανογραφικό προφίλ που έχει συνταχθεί το 2009 η ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών για τον κ. Βοσκόπουλο και την σύζυγό του νυν υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελα Γκερέκου, φαίνεται οτι από το 1993 μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος. Σημειώνεται οτι σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΔΟΥ ΙΓ Αθηνών όποια προσπάθεια και να έκανε έπεφτε στο κενό!

Η ανακοίνωση του Τόλη Βοσκόπουλου

Σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται σε δήθεν «φορολογική μου ασυλία», έχει εμένα ως εμφανή στόχο αλλά ουσιαστικώς άλλον πλήττει. Γι’ αυτό, εκτός από την ύποπτη για τη σκοπιμότητά της επισήμανση, ότι υποβάλλω δήλωση μαζί με τη σύζυγό μου την ιδιότητα της οποίας παραθέτει, στο δημοσίευμα περιέχονται ανακρίβειες κρίσιμης σημασίας.

Επισημαίνω χαρακτηριστικά:

Η φορολογική υποχρέωση, η οποία εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια, γεννήθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν γνώριζα καν τη σημερινή σύζυγό μου και δεν σχετίζεται ούτε κατ’ ελάχιστον με την ίδια. Άλλη ήταν τότε η συζυγική μου σχέση.
Δεν εισέπραξα ο ίδιος, δεν καρπώθηκα και δεν απέκτησα ουσιαστικώς ποτέ, τα εισοδήματα στα οποία αντιστοιχεί ο φόρος που μου καταλογίστηκε. Η φορολογική αρχή που επιλήφθηκε εξαιτίας αντιδικίας και είναι γνωστή από τη δημοσιότητά της και τα αντίστοιχα δικαστήρια, προσδιορίζουν το πρόσωπο που απόλαυσε όσα ως «εισοδήματά μου» υπολογίστηκαν. 

Δεν ζήτησα ποτέ διαγραφή του χρέους. Ζήτησα τη διαγραφή των προσαυξήσεων που διπλασιάζουν την οφειλή και την άρση των βαρών, ώστε να πωληθούν τα ακίνητά μου και να εισπράξει η Εφορία το τίμημα, αντί του μικρότερου που ο πλειστηριασμός θα απέφερε. 

Δεν έχω τέσσερα αυτοκίνητα, όπως γράφεται αλλά μόνο ένα και μάλιστα μοντέλο του 1977, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί και δεν κυκλοφορεί. 

Έχω μόνο τα κατεσχημένα από το δημόσιο ακίνητα. Κατέβαλα όσα μου ήταν δυνατό να καταβάλω, ενόψει του ότι όπως ευρέως είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια έχω παύσει να εργάζομαι. 

Επομένως, το δημοσίευμα που αναφέρεται σε γεγονότα που μόνο στο πρόσωπό μου αφορούν, ουσιαστικώς με αδικεί. 

Πιέσεις από τη Ν.Δ. για παραίτηση

Το κλίμα πάντως από νωρίς το απόγευμα είχε βαρύνει με τη Νέα Δημοκρατία να ζητά την παραίτηση της κας Γκερέκου με ανακοίνωσή της.  Στην ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά πως “εάν η ίδια η κα Γκερέκου δεν απαντήσει, με πλήρη και πειστικό τρόπο, στα όσα την αφορούν σε προσωπικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες που του αναλογούν και να πράξει τα δέοντα”.

Μετά την παραίτηση η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μεγάλη καθυστέρηση και πως την ώρα που προχωρεί με “την πολιτική του σε δραματική οικονομική αφαίμαξη των Ελληνικών νοικοκυριών, διεκδικώντας για τον εαυτό του το ρόλο του δημοσίου εισαγγελέα έναντι των πάντων, αποδεικνύεται ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί και να διασφαλίσει τη διαφάνεια στο κόμμα του, ούτε καν μεταξύ των υπουργών του”.

Διαβάστε επίσης:

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ καλλιτέχνες, μόδιστροι και… “τηλεπερσόνες”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε