Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η απογραφή φέρνει μετατάξεις και αλλαγές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Αυτό άφησαν να εννοηθεί οι συναρμόδιοι υπουργοί Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου.

Οι ανακατατάξεις θα είναι ευρείες και στον σκληρό πυρήνα του κράτους: μαζικές μετακινήσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις οργανισμών και φορέων και θέσπιση νέου μισθολογίου.

Ο κ. Ραγκούσης επιβεβαίωσε οτι θα προχωρήσει ο «Καλλικράτης» στο κεντρικό κράτος, που προβλέπει, εκτός των άλλων, τη μεταστέγαση όλων των υπουργείων, την επανεξέταση όλων των οργανισμών λειτουργίας τους και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων της διοίκησης.

Διαβεβαίωσε ωστόσο οτι : «Δεν υπάρχει θέμα  κατάργησης θέσεων στο Δημόσιο». Μίλησε όμως για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση.

Επίσης ανοίγει ο δρόμος για το ενιαίο μισθολόγιο.

Σε πρώτη φάση θα εντοπιστούν αμοιβές που είναι ασύμβατες με την κείμενη νομοθεσία και  μετά και την πιστοποίηση της μισθοδοσίας από κάθε φορέα θα ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου η καταβολή των αποδοχών των υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων της απογραφής προτίθεται να προχωρήσει και σε απογραφή των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των κρατικών ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να αποσαφηνιστεί πλήρως ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων- μισθοδοτούμενων ή μη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αριθμός που θα προκύψει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα ανεβάσει τελικά τον συνολικό αριθμό των υπαλλήλων από 950.000 έως και 1 εκατ. άτομα.

Ταυτόχρονα, η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, που θα υπάγεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα ξεκινήσει τις διασταυρώσεις των στοιχείων έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν από την 1η Νοεμβρίου 2010 όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου να μισθοδοτούνται από έναν κοινό λογαριασμό του κράτους.

Από το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε ήδη και η κατάρτιση του μητρώου των υπαλλήλων, που περιλαμβάνει στοιχεία για τις θέσεις που κατέχουν, τα χρόνια υπηρεσίας τους, τους τίτλους σπουδών και, εν γένει, το καθεστώς απασχόλησή τους.

Τα στοιχεία αυτά θα επιτρέψουν ώστε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος που θα περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, και μαζικές μετακινήσεις προσωπικού από την μια υπηρεσία στην άλλη εντός βεβαίως του ιδίου υπουργείου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε