Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η απραξία της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα

Η απραξία της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα
,
 – Η αδυναμία διαρθρωτικών αλλαγών και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας θα φέρει μειώσεις μισθών
– Εργασία και το Σάββατο προτείνει ο ΣΕΒ, χωρίς επιπλέον χρήματα αλλά με ένα επιπλέον ρεπό
– 230 εμπόδια υπάρχουν για την επιχειρηματικότητα σύμφωνα με τον ΣΕΒ

Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση ακολουθεί το εύκολο μονοπάτι για να είναι συνεπής στις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει με την τρόικα, και αυτό το μονοπάτι αυτή τη φορά έχει να κάνει με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα που θέλει να μειώσει.

Το ίδιο είχε κάνει και στην αρχή του Μνημονίου στη χώρα μας, όταν έκοψε τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και τα αντίστοιχα στους συνταξιούχους. Και αυτό είναι το εύκολο κομμάτι, γιατί η κυβέρνηση δείχνει αδυναμία και ανικανότητα να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και έτσι αφού δεν έρχονται χρήματα από εκεί, αποφασίζει να έρθουν τα χρήματα από το κόψιμο των μισθών πρώτα στο δημόσιο και τους συνταξιούχους και τώρα και στον ιδιωτικό τομέα.

Η κυβερνητική αυτή απραξία είναι και ο κύριος λόγος που ο ΣΕΒ προχώρησε σε αυτές τις προτάσεις σοκ και οι οποίες σημαίνουν μείωσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και πλήρη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρέδωσε στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοίδη μελέτη με 230 εμπόδια στην επιχειρηματικότητα,όταν η υποχρέωση από το μνημόνιο ήταν να καταγραφούν 30, και αφορούν σε ολόκληρη τη διάρκεια ζωής της επιχείρησης, από την αδειοδότηση και την καθημερινή λειτουργία μέχρι το κλείσιμο και την εκκαθάριση της εταιρίας.

Μόνο το παραπάνω δείχνει ότι με 230 εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, η κυβέρνηση αντί να εξαλείψει αυτά τα εμπόδια, εκείνη αποφασίζει την εύκολη λύση, να κόψει μισθούς τώρα και στον ιδιωτικό τομέα.

 
Ο κύριος Δασκαλόπουλος πρότεινε εργασία και το Σάββατο,με αντάλλαγμα ρεπό και συμψηφισμό των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε διάστημα τετραμήνου ενώ πρότεινε επίσης να μειωθεί στο μισό,από 8 σε 4 %,το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων,δηλαδή από άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους.
 
Ο ΣΕΒ επιθυμεί επίσης να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών,και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
 
Ο κύριος Δασκαλόπουλος συνέχισε καταγγέλοντας τα εμπόδια που βάζει το δημόσιο ακόμη και στις εξαγωγές προϊόντων, ή στις προσλήψεις προσωπικού.
 
Για παράδειγμα για τις προσλήψεις η διαδικασία προβλέπει,κρατήστε την αναπνοή σας,τήρηση ειδικού βιβλίου, αναγγελία της πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, υποβολή πίνακα προσωπικού στην επιθεώρηση εργασίας κ.α. ενώ για τις εξαγωγές το κράτος πέρα από την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ, μεταξύ άλλων δεν αναγνωρίζει τις δαπάνες για εμπορικά ταξίδια και δεν επιτρέπει την προσωρινή εξαγωγή προϊόντων που προορίζονται για εκθέσεις στο εξωτερικό.
 
Στα “περίεργα” περιλαμβάνονται ακόμη τα όρια στο ύψος των αποθηκών που είναι 11-12 μέτρα, ή το γεγονός πως το υπουργείο Μεταφορών θεωρεί τα άδεια κοντέινερ ως εμπορεύματα, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η μεταφορά τους από τα ΙΧ φορτηγά, ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων, αλλά να γίνεται υποχρεωτικά από τα ΔΧ, έναντι κομίστρου.
 
Ο ΣΕΒ ζητά ακόμα να καταργηθούν τα χαρτόσημα, μεγαρόσημα, παράβολα κλπ., να παύσει η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια και η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, καθώς και να καταργηθεί το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
 
Προτείνεται επίσης η κατάργηση επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων στις οποίες περιλαμβάνονται, το Δικαίωμα εκτελωνιστικών εργασιών (ΔΕΤΕ), οι εισφορές σε φάρμακα, δίδακτρα, εισιτήρια πλοίων, καύσιμα, αλεύρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, στο ελαιόλαδο (για την καταπολέμηση του δάκου), στα κεριά (για το ταμείο κληρικών).
 
Ο Σύνδεσμος εισηγείται επιπλέον απελευθέρωση (κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών) για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς, εξορθολογισμό των κομίστρων στις αστικές συγκοινωνίες και τα ταξί.
 
Στο “μέτωπο” των τιμών οι επιχειρήσεις ζητούν ακόμη απελευθέρωση των περιθωρίων κέρδους στα οπωροκηπευτικά, αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, κατάργηση της διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, κατάργηση της έκδοσης τιμολογίων από τους αγρότες, όπως επίσης και της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να ενημερώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης για τις αυξήσεις τιμών και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις εξαγορές – συγχωνεύσεις.
 
Προτείνει εξάλλου κατάργηση των περιορισμών για εγκατάσταση-επέκταση-εκσυγχρονισμό βιομηχανιών και αποθηκών στην Αττική, απελευθέρωση των μεταφορών με ελεύθερες άδειες για ΙΧ φορτηγά, απελευθέρωση της παραγωγής ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη (bake off), κατάργηση του περιορισμού τα φαρμακεία να ανήκουν κατά 51% σε φαρμακοποιούς και των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας, επιβολή ΦΠΑ στα ΕΛΤΑ.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΒ οι κυριότερες τρικλοποδιές στους επιχειρηματίες οφείλονται στις κατ΄όνομα αλληλοεπικαλύψεις υπουργείων και φορέων,στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού,στη πολυνομία και στη νοοτροπία κρατικού παρεμβατισμού.
 
Έφερε μάλιστα ο κύριος Δασκαλόπουλος ένα φοβερό παράδειγμα για τη βιομηχανία τροφίμων η οποία εποπτεύεται-ελέγχεται από 6 Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, Οικονομικών, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.)
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε