Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Η αύξηση των ελέγχων έφεραν έσοδα στα ΜΜΜ από τα εισιτήρια

Η αύξηση των ελέγχων έφεραν έσοδα στα ΜΜΜ από τα εισιτήρια

Μετά από οκτάμηνη κατρακύλα των εσόδων τους, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εμφανίζουν αυξημένες εισπράξεις, γεγονός που δίνει αισιοδοξία στους υπευθύνους των αστικών συγκοινωνιών για μείωση των ελλειμμάτων.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο διάστημα από 24 Σεπτεμβρίου, οπότε άρχισαν εντατικοί έλεγχοι κατά της λαθρεπιβίβασης, μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου, οι πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών αυξήθηκαν κατά 9,9%, ενώ τους προηγούμενους μήνες καταγραφόταν μια σημαντική πτώση, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου η μείωση ξεπέρασε το 21%.

Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται από το υπουργείο αποκλειστικά στο μέτρο της ενίσχυσης των ελέγχων, στο πλαίσιο της δέσμευσης του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη για μείωση της λαθρεπιβίβασης κατά 50% έως το τέλος του έτους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο, τον τελευταίο μήνα διεξήχθησαν συνολικά 205 έλεγχοι σε 16 σταθμούς της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και συμμετείχαν ημερησίως, κατά μέσο όρο, 21 ελεγκτές από την ΣΤΑΣΥ και 12 από την ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). Επιβλήθηκαν 5.585 πρόστιμα αξίας 443.524 euro. Από αυτά το 3,7% (αξίας 14.826 euro) εισπράχτηκε επί τόπου ενώ το υπόλοιπο 96,3% καταλογίστηκε επί πιστώσει.

Με βάση τα στοιχεία, το 62% των παραβάσεων αφορούσαν επιβάτες που δεν είχαν προμηθευτεί εισιτήριο ενώ το 19% δεν επέδειξαν το δελτίο μερικής απαλλαγής. Τα πλαστά εισιτήρια που εντοπίστηκαν αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,3%.

Σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν παροχής στον επιβάτη ενός (1) εισιτηρίου για κάθε δέκα (10) ίδιας αξίας ακυρωμένα εισιτήρια, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο της μεταβίβασης εισιτηρίων μεταξύ των χρηστών, έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία από το υπουργείο και αναμένεται εντός των ημερών η τυπική έγκριση του μέτρου από τη Διϋπουργική των ΔΕΚΟ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε