weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Η ΕΕ θέλει τα κέντρα παραμονής μεταναστών στην Ελλάδα

Η ΕΕ θέλει τα κέντρα παραμονής μεταναστών στην Ελλάδα | Newsit.gr

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύσταση και λειτουργία στην Ελλάδα Κέντρων παραμονής αλλοδαπών, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους, ζήτησε ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρομ.

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Έλληνα υπουργό, η Σ. Μάλμστρομ εξέφρασε τη βούληση της Επιτροπής να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη χρήση των κοινοτικών πόρων, που προορίζονται για τη λαθρομετανάστευση, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφησή τους.

    Ο Μ. Χρυσοχοίδης ανέφερε ότι από τα 250 εκατ. ευρώ που διαθέτουν, για την Ελλάδα, το Ταμείο Προστασίας Εξωτερικών Συνόρων και το Ταμείο Επαναπροώθησης, έχουν απορροφηθεί τα 40 εκατ. ευρώ.

    Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, η σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου, η προώθηση της ανθρωπιστικής δράσης, καθώς και η δημιουργία κέντρων κράτησης για τους μετανάστες που δεν έχουν άσυλο και δεν μπορούν να παραμείνουν στη χώρα, είναι κατά τη Σουηδέζα Επίτροπο αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. «Γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την πίεση που δέχεται λόγω της μεγάλης εισροής λαθρομεταναστών», δήλωσε η Σ. Μάλμστρομ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη στήριξη των κρατών – μελών και της Frontex (ευρωπαϊκή υπηρεσία φύλαξης εξωτερικών συνόρων) για αυτό το ζήτημα.

    «Η Ελλάδα διαχειρίζεται μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοίδης, λέγοντας ότι 150 χιλιάδες άνθρωποι το χρόνο, εισρέουν στη χώρα. Υπογράμμισε δε την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει επιτυχώς το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, την αναμόρφωση του ασύλου και τη διαχείριση των συνόρων. Σύμφωνα με το Μ. Χρυσοχοίδη, η Νέα Υπηρεσία Ασύλου, η εγκαθίδρυση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης και η εφαρμογή ενός ορθολογικού συστήματος διεθνούς προστασίας είναι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και θα υλοποιηθούν.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα κέντρα παραμονής αλλοδαπών, που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους, ο Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν ισομερώς σε όλη την ελληνική επικράτεια και να πληρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας.

    Σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοίδη, αυτά τα κέντρα θα συνεισφέρουν στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας παράνομων αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια και στη λαθραία μετάβασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

    Παράλληλα, τόνισε, θα σταλεί σαφές μήνυμα στους μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος, καθώς θα γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που δεν δικαιούνται άσυλο, δεν θα μπορούν να περιφέρονται ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά θα κρατούνται με σκοπό την επιστροφή τους στον τόπο καταγωγής τους.

    Εξ άλλου, ο Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι η υπογραφή κι η εφαρμογή από την πλευρά της Τουρκίας της συμφωνίας επανεισδοχής, αποτελεί «κλειδί» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

    Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε, επίσης, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Επίτροπος μετανάστευσης, ώστε να εφαρμόσει η Τουρκία τη συμφωνία επανεισδοχής.

    Η Σ. Μάλμστρομ από την πλευρά της αναγνώρισε ότι η Τουρκία συνδέει το θέμα της επανεισδοχής με τη χορήγηση βίζας από τις χώρες της ΕΕ.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατασκευή «τείχους προστασίας», κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, στην περιοχή του Έβρου, ο Μ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία, που έχει «ουσιαστική και συμβολική σημασία» και η οποία πρέπει να συνδυαστεί με άλλα μέτρα.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι ακόμα κι αν υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, το κύμα των λαθρομεταναστών θα μετατοπιστεί στα ελληνικά νησιά και, επομένως, κατέληξε, «πρέπει να βρεθεί λύση με τη συμφωνία επανεισδοχής».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις από δήμους για την δημιουργεία τέτοιων κέντρων στην περιοχή τους.

Την κάθετη διαφωνία της εκφράζει η δημοτική αρχή ‘Αργους- Μυκηνών για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου κλειστής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στο Κουτσοπόδι Αργολίδας.

    Σε ανακοίνωση του δήμου ‘Αργους, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, αλλά και την ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού, επισημαίνεται ότι, «δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις και όσους κατεργάζονται σενάρια που ελλοχεύουν κινδύνους για τον δήμο μας ότι θα μας βρουν αντίθετους και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς».

    Υπογραμμίζεται δε πως σε περίπτωση που οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με τη δημιουργία κέντρου κράτησης, «ο δήμος ‘Αργους- Μυκηνών δεν θα εξυπηρετήσει τις προεκλογικές σκοπιμότητες κανενός και δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση οτιδήποτε μπορεί να υποβαθμίσει τη ζωή των δημοτών του. Κανείς δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αναπτυξιακή πορεία που έχουμε χαράξει και υλοποιούμε με καθημερινούς αγώνες. Ο δήμος ‘Αργους Μυκηνών έχει χαράξει αλλαγή πορείας και καμία ενέργεια τρίτων δεν θα σταθεί ανάχωμα σε αυτήν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτοιμα τα νοσοκομεία για την υποδοχή μεταναστών! Τι λένε διοικητές νοσοκομείων – Υγεία

Έτοιμα στα… λόγια τα κέντρα κράτησης των μεταναστών – Ελλάδα

Ποινική δίωξη σε όσους απασχολούν και νοικιάζουν σπίτια σε λαθρομετανάστες – Ελλάδα

Μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για τους μετανάστες – Χρυσοχοΐδης: Ας μην είμαστε υποκριτές – Πολιτική

#TAGS MM