Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Η έκρηξη ήταν όπως στις ταινίες. Ένιωσα το ωστικό κύμα να με πετάει μακρυά”

Η πρόσοψη του Πρωτοδικείου Αθηνών
Το τοπίο είναι βομβαρδισμένο που θυμίζει αμερικανική ταινία. Παντού τζάμια σπασμένα, έγγραφα πεταμένα στα γραφεία ακόμη και στους διαδρόμους. Τα αυτοκίνητα στο δρόμο κατεστραμμένα. Αυτό απέμεινε μετά την ισχυρή βομβιστική επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
Βρεθήκαμε σήμερα το πρωί στην περιοχή των Αμπελοκήπων και τα πάντα γύρω είναι κατεστραμμένα. Αυτοκίνητα καμένα και αναποδογυρισμένα. Γραφεία λες και πέρασε τυφώνας ενώ τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά αλλά…καλοκαιρινά αφού τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Οι καταστηματάρχες προσπαθούν να μαζέψουν ότι έμεινε και περιμένουν να δουν τι θα κάνει το κράτος γι αυτούς. Αν θα τους αποζημιώσει την δύσκολη αυτή οικονομικά περίοδο που ζούμε.
Γραφεία κατεστραμένα
Απέναντι από το κτίριο του Πρωτοδικείου το εμπορικό κέντρο Cosmos. Η είσοδος του δεν θυμίζει τίποτα από εμπορικό κέντρο πλέον. Την ώρα της έκρηξης δεν ήταν κανείς εκεί εκτός από μερικά άτομα στην πίσω πλευρά του κτιρίου που όπως είπαν δεν έφυγαν από τα γραφεία τους και ένιωσαν την έκρηξη λες και γκρεμιζόταν ο κόσμος.
Η κ. Χριστίνα πήγαινε εκείνη την ώρα στο γραφείο της που βρίσκεται μέσα στο εμπορικό κέντρο. “Με σταμάτησε η αστυνομία και μου είπε ότι δεν μπορώ να προχωρήσω προς το γραφείο μου γιατί υπάρχει τηλεφώνημα για βόμβα”, είπε στο Newsit. “Μετά από ένα λεπτό έγινε η έκρηξη. Ήταν τόσο δυνατή που νόμιζα ότι βρισκόμουν σε αμερικανική ταινία. Μόνο εκεί έχω δει τέτοιο πράγμα. Ένιωσα το ωστικό κύμα να έρχεται κατά πάνω μου και να με σπρώχνει προς τα πίσω. Ήταν τρομακτικό. Μετά έπιασε φωτιά στα αυτοκίνητα. Δεν το πίστευα.”
Σήμερα ελάχιστοι εργαζόμενοι πήγαν στα γραφεία απλά και μόνο για να μαζέψουν μερικά από τα έγγραφα που είχαν και να τα βάλουν σε ασφαλές σημείο.

 
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τα προβλήματα που προκάλεσε η χθεσινή έκρηξη στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας, θα αντιμετωπιστούν με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, που θα εκδοθεί την προσεχή Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011.
 
Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Χάρη Καστανίδη ανατέθηκε στην εταιρεία ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε. η αποκατάσταση του κτιρίου στην οδό Λουΐζης Ριανκούρ.
 
Ήδη κλιμάκιο στελεχών της εταιρείας προχώρησε σε έλεγχο των χώρων των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας, προκειμένου να εκτιμήσει το κόστος και το χρόνο αποκατάστασης τους.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας στην περιοχή της έκρηξης και στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, χρησιμοποιήθηκε ωρολογιακός μηχανισμός με εκρηκτική ύλη ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμιτιδα ή ΤΜΤ σε ποσότητα περίπου δέκα κιλών. Η έκρηξη ήταν πλήρης γι΄ αυτό και δεν υπήρξαν πολλά υπολείμματα.
 
Καμία οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής να αναμένουν την προκήρυξη για το χτύπημα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσει, πιθανότερη εκδοχή θεωρείται -βάσει της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε- ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς όμως να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε