Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Η ελληνική κρίση απειλεί σοβαρά την Κύπρο

Η εφημερίδα γράφει ότι “παράγοντα κινδύνου αποτελούν κυρίως τα υψηλά αποθέματα ελληνικών κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών”.

Η Κύπρος αντιμετωπίζει την απειλή να βρεθεί στη δίνη της ελληνικής κρίσης εκτιμά σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, 15.04.11).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, για την Κύπρο “τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η εξάρτηση των τραπεζών της από την ελληνική αγορά και τα υψηλά της αποθέματα σε ελληνικά κρατικά ομόλογα”.

Το δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρεται στις τελευταίες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor΄s, Fitsch και Moody΄s, καθώς διαβλέπουν κινδύνους προπάντων στη στενή διασύνδεση της Κύπρου με την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται σχετικά ότι “οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες -Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank και Hellenic Bank- έχουν χορηγήσει το 40% των πιστώσεών τους στην Ελλάδα, όπου σήμερα ήδη περισσότερα από το 10% όλων των δανείων δεν εξυπηρετούνται”.

Ο οίκος Standard & Poor’s τα υπολογίζει σε 6,4 δις ευρώ- 37% του κυπριακού ΑΕΠ”. Σε περίπτωση “κουρέματος” των ελληνικών ομολόγων- δηλ. με εν μέρει παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους- οι κυπριακές τράπεζες θα βρίσκονταν μπροστά σε σημαντικές οικονομικές απώλειες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε