Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Η κίνηση της Πειραιώς για ΑΤΕ και ΤΤ άνοιξε το χορό των συγχωνεύσεων

, (ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

– Ποιά ειναι η στάση της τράπεζας
– Ποιά τα αγκάθια στην πιθανή αγοραπωλησία
– Τι σκέφτεται η κυβέρνηση
– Απαντούν με απεργία σήμερα οι εργαζόμενοι

 

Ο Μιχάλης Σάλλας κατάφερε να ταράξει τα νερά στον τραπεζικό χώρο με την επιστολή του στην κυβέρνηση και την πρόταση εξαγοράς του ποσοστού του Δημοσίου σε ΑΤΕ και ΤΤ.

Μετά από μήνες φημών για ενδεχόμενες συγχωνεύσεις ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία και ήταν εκείνος που με προσεκτικά βήματα σχεδίασε όλη την πρόταση και αιφνιδίασε την αγορά. ‘Οχι όμως και την κυβέρνηση. Η επιστολή ήταν από χθες όπως επιβεβαιώθηκε σε κυβερνητικά χέρια.

Είναι πλεον σαφές οτι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς θέλει να δημιουργήσει την μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα.

Η αντίδραση της κυβερνησης

Με ικανοποίηση φαίνεται να υποδέχονται στην κυβέρνηση την πρόταση Σάλλα. ‘Αλλωστε εδώ και καιρό τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη φωτογράφιζαν τις συγχωνεύσεις ως απαραίτητες. Εδώ όμως δεν μιλάμε για συγχώνευση ιδιωτικών τραπεζών αλλά για εξαγορά δυο κρατικών από μια ιδιωτική.

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν στο Newsit, οτι η κυβέρνηση βλέπει την πρόταση θετικά αλλά δεν παύουν να υπάρχουν επιφυλάξεις. ‘Οπως είπαν, η πρόταση θεωρείται καλή και είναι στο πλαίσιο της ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο, τονίζουν το θέμα δεν είναι τόσο απλό. “Η φόρμουλα που θα βρεθεί θα πρέπει να εγγυάται απόλυτη διαφάνεια”, τόνιζαν με έμφαση.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αλλά ζήτησε οποιαδήποτε κίνηση να είναι με απόλυτη διαφάνεια.

Τα αγκάθια

Το Newsit μίλησε με παράγοντες του τραπεζικού τομέα οι οποίοι ναι μεν θεώρησαν πολύ σημαντική αυτή την εξέλιξη, ωστόσο μίλησαν για τουλάχιστον δυο αγκάθια. 

1) Τραπεζικοί κύκλοι εκφράζουν την απορία που θα βρεθούν τα 700 εκατομμύρια που προσφέρει ως τίμημα η Τράπεζα Πειραιώς, κι αυτό γιατί όπως έλεγαν “σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, η ρευστότητα είναι πολύ μετρημένη”.

Το Νewsit έθεσε το ερώτημα σε στελέχη της Πειραιώς και η απάντηση ήταν : “Για να κάνουμε την πρόταση σημαίνει οτι υπάρχει η ρευστότητα.”

2) Τραπεζικοί κύκλοι δήλωναν στο Newsit οτι για να γίνει πώληση κρατικής τράπεζας πρέπει να γίνει διαγωνισμός. 

Σ’ αυτό στελέχη της Πειραιώς απαντούν με έμφαση οτι δεν υπάρχει καμμία αντίρρηση.

3) ‘Ενα άλλο σημείο στο οποίο “στέκεται” η τραπεζική αγορά είναι η τιμή που προτείνει για την εξαγορά ανα μετοχή η Πειραιώς. Λένε οτι η τιμή των 3,5 ευρώ για το ΤΤ είναι καλή, ωστόσο θεωρείται πολύ χαμηλή η τιμή για την ΑΤΕ που είναι στα 0,53 λεπτά. Μιλούν μάλιστα για έκπτωση 50% στην τιμή της μετοχής.

Εδώ η Πειραιώς αντιτείνει οτι οι επισφάλειες είναι μεγάλες, η ΑΤΕ έχει αρκετά προβλήματα και κρυφούς σκελετούς κρυμένους καλά στην ντουλάπα….

‘Ολη η πρόταση Σάλλα

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς πρότεινε την εξαγοράςτου 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του 77% της Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή των ποσοστών που διατηρεί υπό τον έλεγχό του το κράτος. Όπως είπε ο κ. Σάλλας το τίμημα γιά την αγορά αυτών των ποσοστών θα ανέλθει στα 701 εκατομμύρια.

Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε πιο αναλυτικά το τίμημα που προσφέρθηκε στο ελληνικό Δημόσιο για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος (Τ.Τ.) είναι σε μετρητά και ανέρχεται σε 0,53 ευρώ ανά μετοχή της ΑΤΕ και 3,5 ευρώ ανά μετοχή του Τ.Τ., αντιστοίχως.

Εξηγώντας την πρότασή του, ο κ. Σάλλας μίλησε γιά τη δημιουργία του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου -εφόσον συμφωνήσει η κυβέρνηση- που θα ωφελήσει τους μετόχους των τριών Τραπεζών, τους πελάτες τους, αλλά και το οικονομικό κλίμα “γιά να ξεφύγει από τη μιζέρια”.

Αναφορικά με το προσωπικό των τριών ιδρυμάτων, ο κ. Σάλλας σημείωσε πως είναι γνωστός ο “ιδιαίτερος σεβασμός της
Τράπεζας Πειραιώς στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων”.

Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αναπτυξιακό ρόλο που θα επιδιώξει να διαδραματίσει η Τράπεζα Πειραιώς στην «πράσινη» ανάπτυξη και στον αγροτικό τομέα, καθώς επίσης και στη διεύρυνση των υπηρεσιών του ενιαίου σχήματος στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε εξειδικευμένα και στις συμμετοχές της Αγροτικής Τράπεζας (Δωδώνη, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ) λέγοντας ότι στην πρόταση που έχει υποβάλει, υπάρχει πρόβλεψη να παραχωρηθούν οι εταιρείες αυτές σε συνεταιριστικές οργανώσεις εφόσον το επιθυμούν και να φτιαχτούν μακροχρόνιες συμβάσεις εκμετάλλευσης με μοναδική υποχρέωση των συνεταιρισμών την άριστη διατήρηση των κτιρίων και του εξοπλισμού, προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία των εταιρειών αυτών απρόσκοπτα στις τοπικές κοινωνίες.

“Το ελληνικό δημόσιο είναι ενημερωμένο από χθες για την επιστολή Σάλλα. Η πρόταση αυτή εξετάζεται και θα ακολουθηθούν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες. Στόχος μας και κριτήριό μας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η βιωσιμότητα των τραπεζών”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η επιστολή-πρόταση του κ. Σάλλα που εστάλη χθες στον κ. Παπακωνσταντίνου εξετάζεται από την Κυβέρνηση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιώσιμη πορεία της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις με απόφαση του προέδρου του Χρηματιστηρίου και τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής Κεφλαιαγοράς οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου μπήκαν ξανά σε διαπραγμάτευση από τις 13:45.

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρές αντιδράσεις από τους εργαζομένους στην Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Η πρόταση Σάλλα άναψε “φωτιές” στη Βουλή

Ν.Δ. και ΛΑΟΣ υπέρ των συγχωνεύσεων – Αντίθετη η Αριστερά
 
Η συγχώνευση “μαμούθ” δημιουργεί τραπεζικό κολοσσό!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε