Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Η κρίση έδιωξε τους τουρίστες απ’ την Ελλάδα

Η κρίση έδιωξε τους τουρίστες απ’ την Ελλάδα

Όσο διαρκούσε ο φόβος εξόδου απ’ το ευρώ και όσο στη χώρα γινόταν συνεχείς εκλογές, τόσο έφευγαν προς άλλους προορισμούς οι τουρίστες. Το κλίμα φάνηκε να αλλάζει απ’ τις εκλογές του Ιουνίου και μετά, ωστόσο η τουριστική περίοδος απ’ τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν μειωμένη κατά 5,2% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Από τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων (αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό) που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (90%), παρουσίασαν την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2012 μείωση που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το σύνολο των αφίξεων, ήτοι 5,2%, ενώ από τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφηκε μείωση 8,3%.

Σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Πολωνία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ σημαντική αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατέχει η Γερμανία (13,1%) και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (12,6%) και η Γαλλία (6,6%). Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από την Αμερική, ενώ αύξηση των αφίξεων παρατηρείται από χώρες της Ασίας.

Από την ανάλυση των στοιχείων, κατά μέσο μεταφοράς και σταθμό εισόδου, παρατηρείται ότι οι σημαντικές αφίξεις γίνονται αεροπορικώς. Το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, είναι το Αεροδρόμιο Αθηνών (15,9%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια του Ηρακλείου (13,8%) και της Ρόδου (10,7%).

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε