Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η νέα συμφωνία θα ξεμπλοκάρει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,3% σε ετήσια βάση για την επόμενη δεκαετία.

Την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI θα έχει θετικές επιπτώσεις στην προσέλκυση ενδιαφέροντος για την καλύτερη και την ταχύτερη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας Κώστας Μητρόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Κantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.

Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι προχωρούν με ταχύτατες διαδικασίες η αξιοποίηση συμμετοχών στη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΠΑ, η πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, της έκτασης του Δημοσίου στην Κασσιώπη της Κέρκυρας, 29 ακινήτων του Δημοσίου κ.λπ.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,3% σε ετήσια βάση για την επόμενη δεκαετία.

Το σύνολο του προγράμματος αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου θα ανέλθει σε 50 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 19 δισ. ευρώ. Περίπου το 50% των αναμενόμενων εσόδων θα προέρθει από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, το 30% από παραχωρήσεις υποδομών και λιγότερο από 20% από πώληση μετοχών εταιρειών. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έχουν δημόσιες παραχωρήσεις (π.χ. ύδρευση, λιμάνια, αεροδρόμιο), ελάχιστες είναι οι πραγματικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Για κάθε ένα ευρώ που θα εισπράττεται από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, 3 με 4 ευρώ θα «γεννιούνται», διευκρίνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Ως αγωγός επενδύσεων, το πρόγραμμα αξιοποίησης θα είναι και ο μεγαλύτερος τροφοδότης της αγοράς εργασίας. Στην αιχμή του, περί το 2016, θα έχει συνεισφέρει πάνω από 50.000 νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου.

Μιλώντας στην Ημερίδα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, τόνισε ότι η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη υπόθεση, και οι εκτιμήσεις για περιουσία 300 δισ. ευρώ ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ακόμη και σήμερα, υπογράμμισε, δεν έχει χαρτογραφηθεί και εκτιμηθεί η ακίνητη περιουσία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Η σημερινή αξία όλων των εισηγμένων υπό δημόσιο έλεγχο εταιρειών προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, όταν στις αρχές του 2007 η αντίστοιχη αξία ήταν πάνω από 15 δισ. ευρώ, παρατήρησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Άρα, η ταχύτατη και η άμεση ρευστοποίηση των παραπάνω συμμετοχών στο σημερινό επενδυτικό και χρηματιστηριακό κλίμα δεν συμβάλλει παρά ελάχιστα στη μείωση του Δημοσίου Χρέους, ενώ θα τροφοδοτήσει με επιχειρήματα και όσους είναι, είτε από συμφέρον είτε ιδεολογικά, αντίθετοι, συκοφαντώντας έτσι συνολικά τη διαδικασία, είπε ο κ. Καραμούζης

Ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι θα απαιτηθούν πολύ περισσότερες απολύσεις στο Δημόσιο απ’ ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο, και έκανε λόγο για ανάγκη 400.000 απολύσεων μέχρι το 2015 και 100.000 φέτος. Πρέπει, όμως, να προβλεφθεί μια τριετία κατά την οποία οι απολυμένοι θα λαμβάνουν το 70% των τακτικών τους αποδοχών προκείμενου να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες ζωής τους, συμπλήρωσε ο κ. Μάνος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε