Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Η οικονομική κρίση οδηγεί στην πόρτα του…ψυχίατρου!

Στοιχεία σοκ: 10% – 15% αυξήθηκε η κατάθλιψη σε άτομα 15 έως 30 ετών.
Η κρίση χτυπά κυρίως άνδρες 35 – 45 ετών όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών.

Όπως δήλωσε στο Νewsit ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας “λόγω της οικονομικής κρίσης και λόγω της διχόνοιας που υπάρχει μέσα στο σπίτι επειδή τα χρήματα δεν φτάνουν, έχουμε αύξηση της κατάθλιψης κατά 10% με 15%, σε ένα σύνολο 1.000 ατόμων ηλικίας 15 έως 30 ετών που έχουμε παρακολουθήσει στο δωρεάν πρόγραμμα γνωστής ιδιωτικής κλινικής.
Επίσης καταγράφεται αυξηση των αγχωδών διαταραχών, δηλαδή του άγχους, των φοβιών και των νευρώσεων κατά 20% με 35%”.

Τα σοκαριστικά στοιχεία διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως αποκάλυψε ο κύριος Σούρας “λόγω των οικονομικών προβλημάτων μέσα στις οικογένειες έχουμε παρατηρήσει ότι επανήλθε το ξύλο, τόσο ανάμεσα στο ανδρόγυνο όσο και στα παιδιά και το χειρότερο είναι ότι μιλάμε για βιαιοπραγίες. Υπάρχει ένα ποσοστό 10% με 15% από αυτά τα άτομα, τα οποία μας είπαν ότι πέφτει άγριο ξύλο, άρα μιλάμε για το σοβαρό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας.
Επίσης έχουμε αύξηση των αυτοκτονιών ιδιαίτερα σε νεαρούς άνδρες 35 – 45 ετών, που μέσα στο 2010, σχεδόν κάθε μήνα, είχαμε 2 με 3 αυτοκοτονίες. Μιλάμε δηλαδή για 82-90 αυτοκτονίες μέσα σε όλο το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης”.

Πότε να χτυπήσουμε την πόρτα του ειδικού;
Όπως εξηγεί ο ψυχίατρος κ. Σούρας “ένας άνθρωπος πρέπει να χτυπήσει την πόρτα του ειδικού όταν δεν μπορεί να βγαλει εις πέρας την καθημερινότητα του. Όταν έχει προβλήματα που του δημιουργούν δυσκολία στο να πάει στη δουλειά του, να συνυπάρξει μέσα στο σπίτι του, να κάνει φιλικές σχέσεις ή να διασκεδάσει.
Η δε κατάθλιψη έχει τρία χαρακτηριστικά: την κακή διάθεση, το άγχος και την ανηδονία που πάει να πει πως δεν παίρνουμε ευχαρίστηση από τίποτα. Μετά ακολουθούν οι διαταραχές στον ύπνο, στο σεξ, στη διατροφή ακόμη και στην κινητικότητα.
Η ψυχοθεραπεία βοηθά πολύ αλλά στις πραγματικές καταθλίψεις και τα ψυχοσωματικά χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή”.

Ακούστε τι είπε στο Newsit ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε