Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Η οικονομική κρίση… χτύπησε και την Αλ Κάιντα

Η οικονομική κρίση… χτύπησε και την Αλ Κάιντα

Στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών βρίσκεται η Αλ Κάιντα, σε αντίθεση με τους Ταλιμπάν, των οποίων τα οικονομικά που ανθούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η Αλ Κάιντα έχει απευθύνει φέτος πολλές εκκλήσεις για χρηματοδότηση. Η επιρροή του δικτύου έχει δεχτεί πλήγμα από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κλείσουν τους διαύλους χρηματοδότησής του.

«Εκτιμούμε ότι η Αλ Κάιντα είναι στην πιο αδύναμη οικονομική κατάσταση εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η επιρροή της. Το δίκτυο αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση», δηλώνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Αντίθετα, τα οικονομικά των Ταλιμπάν βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, καθώς ωφελούνται και από το ακμαίο εμπόριο ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, οι Ταλιμπάν χρηματοδοτούνται κυρίως από ιδιώτες στον Περσικό Κόλπο.

Αξιωματούχοι πάντως αναφέρουν ότι υπάρχει η τάση, οι τρομοκρατικές οργανώσεις να στρέφονται προς τις εγκληματικές δραστηριότητες για να αντλήσουν πόρους.Η Χεζμπολάχ, για παράδειγμα, εμπλέκεται στην παραγωγή και εμπορία πειρατικής μουσικής και λογισμικού για υπολογιστές, καθώς και σε λαθρεμπορία τσιγάρων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε