Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας στο ευρώ – Η ευρωζώνη υψώνει τείχη και απομονώνει τη χώρα μας

– Μπαίνουμε σε τουλάχιστον δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας υπό ασφυκτικό έλεγχο
– Πατάει πόδι και εγκαθίσταται στην Αθήνα ο στρατός των επιτηρητών μας
– Σύμβουλος Σόιμπλε και δημοσκόπηση Reuters: Το κούρεμα 50% δεν είναι αρκετό
– “Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει” λένε διεθνείς οίκοι
– Το “κούρεμα” μπορεί να φέρει αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Σε τούνελ λιτότητας και περικοπών δεκαετίας μπαίνει η ελληνική οικονομία με τις αποφάσεις των Βρυξελλών για το νέο δάνειο, χωρίς η εμπειρία να έχει δείξει ότι υπάρχει επιτυχία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι στιγμής, πράγμα που δεν αφήνει και πολλές ελπίδες για την επιτυχία του προγράμματος.

Η Ευρώπη μας βάζει σε καραντίνα

Στα συμπεράσματα έγινε σαφής αναφορά ότι η χώρα μας είναι “ιδιαίτερη περίπτωση” εξ’ ου και το “κούρεμα” 50% στο ελληνικό χρέος, το οποίο κρίθηκε μη βιώσιμο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βήματος που επικαλείται τραπεζικούς παράγοντες, “η Ευρωζώνη υψώνει προστατευτικά τείχη και απομονώνει την Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση.

Τα στελέχη τονίζουν ακόμη στην εφημερίδα ότι “με τα μέτρα που σχεδιάζουν για την Ισπανία και την Ιταλία οι Ευρωπαίοι θωρακίζουν την Ευρωζώνη από ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάς που θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που προβλέπει η συμφωνία δεν γίνει εθελοντικά και υπάρξει πιστωτικό γεγονός”.

Όπως αναφέρει το Βήμα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της χώρας να παραμείνει στην Ευρωζώνη ενώ όσο η χώρα απομονώνεται, η ενδεχόμενη αποχώρησή της θα προκαλέσει λιγότερους τριγμούς και κινδύνους για τους υπόλοιπους.

Με το πακέτο που συμφωνήθηκε η χώρα κερδίζει χρόνο να τακτοποιήσει και να εξυγιάνει την οικονομία της, χωρίς το πρόβλημα του δανεισμού από τις αγορές. Ωστόσο η διορία κρατά τρία χρόνια – όσο και το νέο πρόγραμμα δανεισμού – για να αρχίσει ξανά να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ εκτός αγορών μένουμε για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Έρχεται για να μείνει ο στρατός των επιτηρητών μας

Ωστόσο η προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει θα είναι δύσκολη και επίπονη με τους δανειστές πλέον να εγκαθιστούν μονίμως την τρόικα στην Αθήνα για να είναι… σίγουροι ότι θα τρέξουν σωστά κυρίως οι αποκρατικοποιήσεις τα έσοδα από τις οποίες θα κατευθυνθουν στη μείωση του χρέους.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων “η εφαρμογή του προγράμματος είναι η ευθύνη των ελληνικών αρχών” ωστόσο έγινε σαφές – αρχικά από την Μέρκελ – ότι η εποπτεία δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπεία που φτάνει στην Αθήνα, θα έχει δύναμη από 80 ως 100 άτομα που θα είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα είναι αρμόδια για την τεχνική βοήθεια και θα εγκατασταθεί στα υπουργεία. Η δεύτερη θα περιλαμβάνει την “δημοσιονομική” εποπτεία και θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα.

Στον δύσκολο δρόμο που ανοίγεται μπροστά η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τρεις αστάθμητους παράγοντες: Τη λαϊκή δυσαρέσκεια που κορυφώνεται, τη μεγάλη εσωτερική δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και γενικά κατά του πολιτικού κόσμου και τέλος στις διαθέσεις των αγορών που είναι “άγριες”.

Το κούρεμα δεν ήταν αρκετό!

Μάλιστα ήδη οικονομικοί παράγοντες αμφιβάλλουν ότι το “κούρεμα” 50% του ελληνικού χρέους θα είναι αρκετό. Δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων που διεξήγαγε το Reuters, έδειξε ότι ένας στους δύο συμμετέχοντες κρίνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερο “κούρεμα” ώστε το χρέος να είναι διαχειρίσιμο.

Την ίδια γνώμη φαίνεται να έχει και η Γερμανία καθώς σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών λέει ότι οι αποφάσεις είναι ανεπαρκείς. (Διαβάστε την είδηση)

Την ίδια στιγμή οι οικοι αξιολόγησης μιλούν ήδη για “πιστωτικό γεγονός” πράγμα που σημαίνει ότι θεωρούν ότι η χώρα μας για αυτούς είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας. (Διαβάστε την είδηση) Εξηγώντας… καλύτερα ο κορυφαίος οικονομικός αναλυτής του οίκου Κρις Πράις, αναφέρει μιλώντας στην Real News: “Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η Ελλάδα έχει πλέον χρεοκοπήσει. Κούρεμα του ελληνικού χρέους σημαίνει στην ουσία αναδιάρθρωση, με λίγα λόγια είναι αυτό που επιχειρείτο να αποφευχθεί το προηγούμενο διάστημα. Τελικά αυτό δεν έγινε εφικτό.

Τι θα γίνει μα τα ταμεία και τις συντάξεις

Το κούρεμα ωστόσο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές που μιλούν στη Real News, καθώς τα Ταμεία χάνουν 12 δισ. από τα δικά τους ομόλογα.

Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ Γιώργος Ρωμανιάς, “η έλλειψη ρευστότητας με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσει να καλύψει το εύρος των 12 δισ. ευρώ αναμένεται να οδηγήσει σε νέες περικοπές, στις αποδοχές των συνταξιούχων και στις παροχές των ασφαλιστικών Ταμείων”.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη μοιραία θα οδηγηθούμε σε νέο συνταξιοδοτικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Μάλιστα τα ταμεία επικούρησης και πρόνοιας θα είναι περισσότερο εκτεθειμένα μετά το κούρεμα, αφού το κράτος θα εγγυάται μόνο τις κύριες συντάξεις. (Διαβάστε την είδηση)

Διαβάστε επίσης:

Οργή και φόβο προκαλεί το “κούρεμα” – Το 54,2% θέλει δημοψήφισμα για το νέο δάνειο – Στο 14,7% το ΠΑΣΟΚ!

Άγρια πολιτική θύελλα από τα απίστευτα γεγονότα στις παρελάσεις

400 άτομα πολιορκούν το ξενοδοχείο που είναι ο πρωθυπουργός στην Κρήτη για τη Σοσιαλιστική Διεθνή

Αυγά, μαύρα περιβραχιόνια και ένταση στη μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα

Καταγγελίες σοκ των αστυνομικών υπαλλήλων – Αυξάνονται οι μηδενικές μισθοδοσίες!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε