Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Η χρονιά του εργασιακού Μεσαίωνα – Καταγγελίες για απίστευτη εκμετάλλευση εργαζομένων ιδίως στη Μακεδονία

– Μετά τη ΝΕΟΓΑΛ άλλες 2 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζουν επιχειρησιακές συμβάσεις
– Διαλύονται σωματεία με την απειλή απολύσεων
– Υπολειτουργούν χωρίς προσωπικό οι επιθεωρήσεις εργασίας
– Εκβιαστικές μειώσεις μισθών εως και 35% στις Σέρρες
Ολόενα αυξάνονται οι επιχειρήσεις, ιδίως στο νομό Θεσσαλονίκης, που ήδη επιδιώκουν την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις έγινε ήδη σχετική πρόσκληση για διαπραγματεύσεις στους εργαζομένους, σύμφωνα με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
 
Την ίδια ώρα, οι διοικήσεις των εργατοϋπαλληλικών κέντρων σε Σέρρες και Κιλκίς καταγγέλλουν διαρκή συρρίκνωση του αριθμού των σωματείων υπό την απειλή απολύσεων.
 
Μειώσεις μισθών, ακόμη και έως 35%, σε επιχειρήσεις των Σερρών, χωρίς επιχειρησιακές, αλλά με ατομικές συμβάσεις, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Αλκης Απιδόπουλος.
 
Υποστηρίζει πως περίπου το 50% των επιχειρήσεων του νομού κατάφεραν, μέσω εκβιαστικών διλημμάτων, να αλλάξουν τις εργασιακές σχέσεις, με τις μισές εξ αυτών να επιλέγουν την οδό της μετατροπής της πλήρους απασχόλησης σε μερική.
 
Υπό την απειλή της απόλυσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου, οι εργαζόμενοι δεν τολμούν καν να συγκροτήσουν επιχειρησιακά και εργοστασιακά σωματεία και η μοναδική προστασία τους είναι αυτή που παρέχουν οι κλαδικές συμβάσεις και έτσι τα σωματεία δεν ξεπερνούν τα τρία στις Σέρρες, σε μια περιοχή όπου η μαύρη εργασία, λόγω γεωγραφικής εγγύτητας στη Βουλγαρία, ξεπερνά το 35%.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο Κιλκίς οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν χρειάζονται, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία, εκεί μάλιστα που οι άνεργοι εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 3.000, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος καταγγέλει πως οι επιθεωρήσεις εργασίας βρίσκονται υπό διάλυση.
 
Τσουνάμι απολύσεων και μειώσεων μισθών στις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει η τοπική γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.
 
Με βάση δικά του στοιχεία, το ΠΑΜΕ ισχυρίζεται ότι η κατάσταση σε επιχειρήσεις του νομού διαμορφώνεται ως εξής:
-Hellenic Catering:υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δεχτούν μείωση ωραρίου από 8 σε 7 ώρες, με μείωση μηνιαίου μισθού κατά 180-200 ευρώ.
-Ξενοδοχείο «Πεύκα» (Πανόραμα): Οι εργαζόμενοι πιέζονται να αποδεχτούν μείωση μισθού 20% ή μείωση ωραρίου από 8 σε 7ώρες με αντίστοιχη μισθολογική υποβάθμιση
-Είδη Υγιεινής «Μπακατσέλος»: περικοπή επιδομάτων κατά 50-100 ευρώ μηνιαίως.
-Μεταφορική εταιρία «Κιούσης» και επιχείρηση ξύλου «Δίον ΑΤΕΒΕ»: πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μείωση μισθού 20%.
-Επιπλοποιία «Ιωαννίδης»: Πιέσεις για μείωση ωραρίου από 8ωρο σε 4ωρο, με ανάλογη μείωση μισθού
-Επιπλοποιία «Διαμαντίδης»: Πιέσεις για μείωση ημερών εργασίας, με αντίστοιχη μείωση μισθού
-Τυπογραφείιο «Φίλιππος» (Κιλκίς): απολύσεις έξι εργατών και πρόσκληση σε συζήτηση για μειώσεις μισθών 15%
-Γραφικές Τέχνες «Τριανταφυλλίδης’ (Λάκκωμα): Μείωση ημερών εργασίας από 5 σε 1 ή 2 ή 3ανά εργαζόμενο
-Καταστήματα “Sam-13” (τα πέντε από τα 40 εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη): πιέσεις για μείωση ωραρίου από 8 σε 7 ώρες με αντίστοιχη μείωση μισθού
-Εταιρία ενοικίασης προσωπικού-καθαριότητας-φύλαξης ISS: Η εταιρία, που στις 3/1/2011 ανέλαβε την καθαριότητα στο ΑΠΘ, κάλεσε τους 500 εργαζομένους να υπογράψουν αντί για σύμβαση αορίστου χρόνου (που είχαν μέχρι σήμερα), μηναία σύμβαση.

Διαβάστε επίσης :

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε