Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ιλαρά … εισαγωγής! Κρούσματα σε όλη την Ελλάδα

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Η επιδημία Ιλαράς στη Βουλγαρία φαίνεται ότι πέρασε τα σύνορα και έτσι οι επιδημιολόγοι στη χώρας μας εφιστούν την προσοχή

καθώς ήδη έχουν καταγραφεί 97 περιστατικά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας από μετανάστες κυρίως.
Από της αρχές Ιουνίου τα κρούσματα έχουν αυξηθεί και οι ειδικοί λένε ότι αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν ανοίξει οι εποχικές δουλειές με αποτέλεσμα πολλοί μετανάστες φορείς της νόσου να τη μεταφέρουν στην Ελλάδα.

Πώς μεταδίδεται-πώς θα την αναγνωρίσετε

Η Ιλαρά μεταδίδεται με τα σταγονίδια ή την απλή επαφή με άτομο που έχει κολλήσει. Πολλές φορές όμως είναι αρκετό να ακουμπήσει κάποιος αντικείμενο που έχει πιάσει ασθενής καθώς ο ιός μένει ζωντανός επί δύο ώρες.
Από τη στιγμή που θα κολλήσει κάποιος μέχρι να εκδηλώσει την ασθένεια μπορεί να περάσουν από μία ως και τρεις εβδομάδες.
Τα πρώτα σημάδια της Ιλαράς είναι ο πυρετός, ο έντονος ερεθισμός των ματιών, η φωτοφοβία και το έντονο φτάρνισμα με καταρροή.
Τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα ξεκινούν τα εμφανή σημάδια της Ιλαράς που είναι οι λευκές κηλίδες με κόκκινο περίγραμμα στα μάγουλα (εξαφανίζονται μετά από δύο μέρες το πολύ) ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και μια κόκκινη γραμμή κάτω απ’ τα μάτια (μπορεί να μείνει ως και τέσσερις μέρες).
Ο ασθενής μεταδίδει τον ιό πέντε μέρες πριν εμφανιστεί στον ίδιο, κατά τη διάρκεια, αλλά και πέντε μέρες μετά την εμφάνιση των εξανθημάτων.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε